Vizita.si
Olivno olje

Prehrana

Ne boste verjeli, kako vsestransko je

N.R.A.
09. 12. 2020 05.56
1

Za ljudi, ki imajo bolezni srca ali so ogroženi, je oljčno olje vsekakor superživilo, vendar je pomembno, da izberete pravega, da izkoristite vse prednosti tega zlatega olja.

Za ljudi, ki imajo bolezni srca ali so ogroženi, je oljčno olje vsekakor superživilo.
Za ljudi, ki imajo bolezni srca ali so ogroženi, je oljčno olje vsekakor superživilo. FOTO: Dreamstime

Zakaj je oljčno olje tako zdravo?

Maščobe iz prehrambnih izdelkov so pogosto tarča polemike, a v kakovost oljčnega olja nihče ne dvomi. Seveda je govora o ekstra deviškem oljčnem olju, ki ga dobimo s hladnim stiskanjem in filtriranjem zdravih oljk, medtem ko vsebnost koristnih sestavin ostane maksimalno ohranjena. Oljka oz. njeno olje je monosaturirano olje in naj bi zato predstavljalo najbolj zdravo izbiro. 

Mononenasičene maščobe vsebujejo esencialne maščobne kisline, potrebne za pravilno delovanje telesa. Zmanjšujejo tveganje za nastanek raka dojk in raka debelega črevesa, bogate pa so tudi z vitaminom E. Sestavine oljk imajo tudi protivnetne lastnosti, s čimer se zmanjša tveganje za raka. Oljčno olje vsebuje oleinsko in linolensko kislino, ki čisti kri in pomaga zniževati visok krvni tlak. Oleinska kislina dviguje tudi raven dobrega holesterola.

Je kokosova maščoba res zdrava?
Preberi še
Je kokosova maščoba res zdrava?

Oljke vsebujejo tudi vrsto aktivnih fitohranil, kot so polifenoli in flavonoidi, ki imajo tudi protivnetne lastnosti. Njihovo delovanje zmanjšuje simptome astme, artritisa in revme, treh bolezni, za katere so največji krivec prosti radikali.

Hranilna vrednost oljčnega olja

Kot smo že omenili, vsebuje vitamine E in K ter zdrave maščobe, po poročanju portala organnutrition pa so to naslednje hranilne vrednosti:

Ekstra deviško oljčno olje je bogato z mononenasičenimi maščobnimi kislinami.
Ekstra deviško oljčno olje je bogato z mononenasičenimi maščobnimi kislinami. FOTO: Shutterstock

- Nasičene maščobe: 13,8 %

- Mononenasičene maščobne kisline: 73 %

- Omega-6: 9,7 %

- Omega-3: 0,76 %

- Vitamin E: 72 % RDA (priporočeni dnevni odmerki)

- Vitamin K: 75 % RDA (priporočeni dnevni odmerki)

Raziskovalci z univerze v Barceloni so analizirali mehanizme oljčnega olja, ki vpliva na tumorske celice, v primerjavi s koruznim oljem, ki vsebuje n-6 polinenasičenih maščobnih kislin. Ugotovili so, da je oljčno olje upočasnilo rast tumorja, ker je zmanjšalo aktivnost gena, odgovornega za nenadzorovano proizvodnjo rakavih celic, in je tudi onemogočilo delovanje nekaterih beljakovin, ki so bistvene za preživetje rakavih celic.

Katero olje je boljše?
Preberi še
Katero olje je boljše?

Ohranja zdravje kože

Oljčno olje vsebuje zelo močne antioksidantne polifenole, ki so lahko v veliko pomoč ljudem z mastno kožo. Kožo namreč ohranja vlažno in nahranjeno, v takih razmerah pa se akne hitreje zacelijo. Oljčno olje lahko prodre globoko v kožo in jo nahrani. 

Ščiti srce

Ekstra deviško oljčno olje je bogato z mononenasičenimi maščobnimi kislinami, oleinsko kislino in antioksidanti, ki ščitijo naše srce. Zadnji dokaz o njegovi uporabnosti prihaja iz Centra za raziskave srca in ožilja Univerze v Illinoisu, v skladu s katerim lahko prehrana, bogata z oljčnim oljem, drastično izboljša zdravje srca, tudi po pojavu bolezni srca.

Ščiti prebavni sistem

Raziskave so potrdile, da oljčno olje krepi proizvodnjo prebavnih encimov in tako prispeva k pravilnemu delovanju prebavnega sistema. Če imate težave z želodcem, kot sta zgaga ali gastritis, vam bo lahko pomagalo oljčno olje.

Povzeto po Ordinacija.hr

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650