Veliko možnosti okusne, hranljive zamrznjene hrane je v zamrzovalnem prostoru.
Mit: Zamrznjeno sadje in zelenjava nista tako zdrava kot sveža
Zamrznjena živila so dejansko lahko celo bolj zdrava kot sveže sadje in zelenjava. To sadje se pogosto pobere na vrhuncu njihove zrelosti, nato pa se hitro zamrzne v šestih do desetih urah, pravi registrirana dietetičarka nutricionistka Jenna Braddock. ''Zamrzovanje zaklene hranilno vrednost, tako da se ne razgradi več, dokler ga ne uporabite,'' pravi. Pravzaprav imajo zamrznjeni proizvodi celo več hranil kot sveža zelenjava izven sezone. Prepričajte se le, da preverite seznam sestavin na zamrznjeni embalaži, saj imata sadje in zelenjava lahko dodan sladkor ali sol.
Mit: Zamrznjeni hrani poteče rok uporabe
FoodSafety.gov sicer navaja smernice za to, kako dolgo hraniti predmete v zamrzovalniku – na primer dva do šest mesecev za ostanke kuhanega mesa – vendar je to samo zaradi kakovosti, ne varnosti. ''Zamrznjena hrana ostane v veliki meri varna za nedoločen čas,'' pravi registrirana dietetičarka in nutricionistka Caroline Passerrello.
Mit: Ponovno zamrzovanje hrane ni varno
Kako ste ravnali s hrano, ko je bila odmrznjena, vam lahko pove, ali jo je varno ponovno zamrzniti. Dokler ste jo varno odtalili v hladilniku, ne na pultu, bi jo lahko varno postavili nazaj v zamrzovalnik, pravi Passerrellova. Ohranjanje na hladnem pomeni, da ni bila v nevarnem območju med 40 F in 140 F, kjer lahko uspevajo bakterije, več kot dve uri. Omeniti gre le, da morda ne bo tako dobrega okusa po drugi zamrznitvi v zamrzovalniku. Lahko bi jo dali nazaj v zamrzovalnik, vendar je kakovost vprašljiva, pravi Passerrello.
Mit: Vsa zamrznjena hrana vsebuje veliko natrija
Številni proizvajalci gledajo na zdravje potrošnikov in poskušajo zmanjšati vsebnost natrija. Preglejte etiketo – morda boste prijetno presenečeni, kako malo je soli. Če iščete možnosti brez dodane soli, lahko najdete tudi takšne.
Mit: Mleka in jajc ne morete zamrzniti
Kar zadeva varnost, res ni ničesar, česar ne bi mogli zamrzniti – odvisno je le od kakovosti. Tekstura nekaterih živil, kot sta mleko in sir, se lahko pri zmrzovanju nekoliko spremeni, vendar so še vedno popolnoma varna.
Mit: Hrano je varno odtaliti na pultu
Puščanje, da se hrana odtali na pultu, je verjetno največji krivec za nevarno odmrzovanje, pravi Passerrellova. Če pustite hrano na sobni temperaturi več ur zapored, jo boste postavili v nevarno območje, zato se bodo začele razmnoževati bakterije.
Mit: Če hrano prelijete z vročo vodo, jo boste varno odtalili
Temperatura je ključnega pomena, ko gre za odmrzovanje hrane v vodi. Prelivanje vroče vode čez zamrznjeno hrano (seveda v neprepustni embalaži) lahko povzroči varnostne težave. Deli vašega izdelka so lahko zamrznjeni, medtem ko so drugi deli vroči in se lahko celo kuhajo, kar vodi do neenakomernega taljenja, pravi Braddockova.
Mit: Pakirana hrana gre lahko naravnost v zamrzovalnik
Samo zato, ker so piščančje prsi že zavite, še ne pomeni, da so pripravljene za zamrzovanje. Ovitki za meso prepuščajo zračni tok, kar ustvarja vstopno pot za vstop bakterij, zaradi česar se kakovost v zamrzovalniku poslabša, pravi Passerrellova. Pred zamrzovanjem živilo ponovno zavijte in iztisnite čim več zraka. Kar zadeva zelenjavo, jo pred zamrzovanjem blanširajte, priporoča. Vrela voda bo spremenila encimsko reakcijo in tako preprečila, da bi se hrana v zamrzovalniku razgradila in razmočila.
Vizita e-novice
Vir: thehealthy
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV