Presnova je 'postopek', ki pomaga tudi pri porabljanju kalorij, zanimivo pa je, da večino kalorij zaužijemo v mirovanju. Ko ni novih kalorij, ki bi jih zaužili, se telo obrne na že shranjeno maščobo v telesu in metabolizem se upočasni, da telo ne bi porabilo preveč energije. Preskakovanje obrokov, zlasti zajtrka, zato ni najpametnejša stvar, ki jo lahko naredimo zase. Naslednje ideje za zajtrk, ki jih lahko pripravite v samo petih minutah, bodo pospešile vaš metabolizem, spodbudile večjo porabo kalorij in posledično vplivale na hitrejše hujšanje.
Jogurt z jagodami
Sestavine:
– 250 dcl jogurta,
– 125 gramov gozdnih jagod,
– žlica limoninega soka in malo naribane limonine lupine,
– žlička sesekljane mete.
Priprava: V skledi zmešajte jogurt, limono, naribano limonino lupinico in med ter dodajte gozdne jagode in meto.
Zakaj je takšen zajtrk dober? Sestavine te kombinacije prinašajo odlične okuse za dobro jutro, prav tako pa vam bodo 'stisnile' želodec. Poprova meta spodbuja prebavne encime, ki maščobo iz jogurta pretvarjajo v energijo. Kot je dobro znano, vsebuje limona vitamin C, toda morda ne veste, da je vitamin C antioksidant, ki naj bi pospešil porabo kalorij za do 25 odstotkov.
Zelena umešana jajca
Sestavine:
– 2–3 jajca,
– 1 čajna žlička masla,
– 1 žlica svežega drobnjaka,
– 2 žlici svežega peteršilja,
– 2 žlici bazilike.
Priprava: Sesekljajte sveže začimbe, nato penasto umešajte jajca, vanje pa dodajte vse začimbe, sol in poper. Na ponev dajte žličko masla in počakajte, da se stopi. Dodajte jajca in začimbe ter mešajte do želene teksture.
Zakaj je takšen zajtrk dober? Rumenjak v jajcu vsebuje bistveno hranilo holin, ki je potrebno za ustvarjanje enega najpomembnejših nevrotransmitorjev – acetilholina. Pomemben je za REM-spanje, vzburjenje, učenje in motorične aktivnosti ter za nadzor srčnega ritma. Eno jajce vsebuje približno 125 mg holina, kar je tretjina celotne dnevne potrebe.
Jesenska jabolčna ovsena kaša
Sestavine:
– 125 gramov ovsene kaše,
– 250 ml mandljevega mleka,
– pol žlice kombinacije začimb: cimeta, muškatnega oreščka, pimenta in ingverja,
– pol jabolka,
– pol čajne žličke rjavega sladkorja.
Priprava: V skledi, kozarcu ali skodelici zmešajte narezano jabolko, začimbe, sladkor in ščepec soli. Pokrijte kozarec ali skodelico s plastično folijo in napravite nekaj lukenj, da bo para lahko izhajala. Pustite v mikrovalovni pečici dve minuti ali dokler jabolka ne postanejo mehka. Dodajte mleko in ovsene kosmiče, premešajte in pustite stati čez noč. Če ne želite jesti hladnega zajtrka, lahko naslednji dan ovseno kašo za minuto ali dve postavite nazaj v mikrovalovno pečico.
Zakaj je takšen zajtrk dober? Poleg tega, da vam daje pravi okus jeseni, jabolčna ovsena kaša vsebuje sestavine, ki so dobre za vaše zdravje.
Vizita e-novice
Povzeto po Ordinacija.hr
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV