Vizita.si
Zdrava hrana

Prehrana

Lepa hrana ni nujno zdrava hrana

N.R.A.
21. 03. 2023 05.00
0

Raziskave so pokazale, da nas vizualno lepa živila še vedno hitro pritegnejo, vendar to nikakor ni zagotovilo za njihovo kakovost in visoko hranilno vrednost.

Triki, ki nas hitro zavedejo.
Triki, ki nas hitro zavedejo. FOTO: Shutterstock

Čeprav je videz hrane pogosto zavajajoč, močno vpliva na odločitve potrošnikov. Tradicionalna načela lepote, kot so red, simetrija in čistost, so pomembna za ocenjevanje svežine in kakovosti hrane, pravi dr. Linda Hagen z Marshall School of Business v Kaliforniji, ki je analizirala deset študij. Udeleženci raziskave so menili, da je hrana lepšega videza naravnejša, bolj zdrava in bolj hranljiva.

Dr. Hagen je ugotovila, da je preureditev živil v estetsko privlačnejšo postavitev dovolj za boljše ocene kakovosti v primerjavi z bolj neurejeno postavitvijo živil. Ena ključnih ugotovitev njenega dela je ta, da potrošniki precenjujejo kakovost hrane, ki ima lepo obliko in teksturo ter je predstavljena v skladu z estetskimi načeli. To pozna vsak, ki je v oglasu videl sočne zrezke, zlati krompirček in svežo solato, nato pa jih poskusil v restavraciji.

A kljub občasnim neugodnim izkušnjam se naša podzavest skoraj vedno vrne k zastavljenem vizualnem prikazu hrane v oglasih in nas spodbuja, da naročimo iste jedi. ''To pomeni, da potrošnikom grozi, da se odločijo za nezdravo hrano samo zato, ker je v oglasu ali na krožniku videti privlačna in naravna,'' pravi dr. Hagen.

Bučna, lanena, sončnična semena ... Katera so najbolj zdrava?
Preberi še
Bučna, lanena, sončnična semena ... Katera so najbolj zdrava?

Triki, ki nas hitro zavedejo

Potrošniki lepi hrani pripisujejo številne pozitivne lastnosti. Menijo, da je naravnejša, bolj sveža, bolje pripravljena in izdelana iz kakovostnejših sestavin ter da ima manj kalorij. V študiji dr. Hagen so udeleženci imeli na voljo dve različici pšeničnega toasta z avokadom. V obeh različicah so bile sestavine enake, v eni pa je bil avokado zdrobljen in na hitro položen na toast, v drugi pa pravilno sesekljan in estetsko razporejen. Udeleženci so drugo različico ocenili bistveno bolje, čeprav je bila po sestavinah, okusu, hranilni vrednosti in količini enaka prvi.

Nakupovanje
Nakupovanje FOTO: Shutterstock

Enak pojav so opazili pri sadju in zelenjavi. V drugi študiji so udeleženci primerjali skoraj popolnoma gladko in simetrično rdečo papriko z enako svežo rdečo papriko istega pridelovalca, ki je prav tako imela gladko površino, a je bila nekoliko nepravilne oblike. Tako kot pri toastu in avokadu so anketiranci lepšo papriko razglasili za hranljivejšo, čeprav je bila druga paprika po tem kriteriju enaka. Izgled je bil spet odločilen.

Ker se kmetje zavedajo, da videz hrane vpliva na izbiro potrošnikov, si prizadevajo gojiti simetrično sadje močnih barv z gladko površino. V njihovem interesu je, da plodovi dolgo časa ohranijo te lastnosti, vendar pa lahko poudarek na lepoti pokvari pomembnejše lastnosti sadja, kot sta okus in kakovost. Sadje s pegami in nepravilne oblike večinoma gojijo na majhnih kmetijah, ki pridelke prodajajo v okolici. Ker plodov ne prevažajo daleč, jih poberejo pozneje, zato so pogosto hranljivejši, bolj sveži in boljšega okusa.

Kako se izogniti pastem 'vizualne podobe'?

Ko boste naslednjič odšli po nakupih rastlinske hrane, bodite pozorni na miselne procese, ki vas vodijo pri izbiri sadja. Če vaše roke redno posegajo po velikih, gladkih in simetričnih plodovih, je verjetno, da ste podlegli predsodkom o lepoti kot znamenju svežine in zdravja. Nekritična naklonjenost privlačno oblikovanim in "poliranim" živilom vam lahko odvzame dragocene sestavine in celo povzroči prebavne motnje.

Povzeto po Adiva.hr. 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650