Psihologija hrane in prehranjevalnega vedenja je zapletena. Prehranjevanje je vedenje in tako kot vsa človeška vedenja še zdaleč ni preprosto. Morda se zdi smiselno, da jemo, ko začutimo lakoto, vendar obstaja veliko drugih dejavnikov, ki so vključeni v naše prehranjevanje in v hrano, ki jo izberemo, vključno z:
- zdravjem,
- razpoloženjem,
- udobjem,
- čutno privlačnostjo,
- naravno vsebino,
- ceno,
- nadzorom telesne teže,
- poznavanjem hrane,
- etično skrbjo.
Zakaj se zdi, da je zdravo prehranjevanje postalo tako zakomplicirano? Zakaj iz različnih razlogov poslušamo različne teorije? Portal healthista je povzel nekaj ključnih 'tegob' sodobnega časa, povezanih z zdravim prehranjevanjem.
1. Dostopnost hrane 24 ur na dan - sodobna dilema
Zaradi konstantne razpoložljivosti hrane in pijače je težje jesti v okviru naših potreb, ker smo evolucijsko naravnani, da iščemo energijsko goste vire prehrane. Živimo v 24-urni družbi - ne samo, da so trgovine odprte do poznega večera, ampak obstajajo tudi aplikacije, ki s pritiskom na gumb dostavljajo hrano za s seboj, podnevi in ponoči.
Študije na miših nam dajejo nekaj namigov o tem, zakaj je zaradi našega sodobnega načina življenja prehranjevanje tako zapleteno.
V laboratoriju so miši, ki so jedle, kadar koli so želele (podnevi in ponoči), pridobile več teže kot tiste, ki so lahko jedle le v 8-urnem časovnem okvirju, kar kaže, da ni bila 'kriva' vrsta hrane, zaradi katere ena skupina pridobi znatno večjo težo, ampak motnje v običajnih vzorcih prehranjevanja.
2. Trženje proti pranju možganov
Ni težko pomisliti na oglas, v katerem je hrana združena s privlačnostjo, aspiracijo in celo seksom. Te podobe vzbujajo občutke popuščanja, nagajivosti in čutnosti.
Socialni antropologi trdijo, da je hrana povezana s seksom, saj sta obe biološki potrebi - tako prehranjevanje kot spolnost - nujni za preživetje. To je še en dejavnik, ki otežuje naš odnos do hrane, kar je povzročilo še večjo zmedo glede tega, kaj je in kaj ni zdrava prehrana. Torej, če to nanesemo na svojo že tako zapleteno sliko svojih družbenih norm in pričakovanj glede telesne podobe, ali je presenetljivo, da je prehranjevanje postalo tako zapleteno?
3. Neželena hrana, ki jo je enostavno jesti
Glede na zgoraj omenjene premisleke ni presenetljivo, da nas lahko mikajo živila, ki nam razširijo pas. Če vzamemo za primer 'junk food', kot so visoko predelani izdelki, piškoti in čips, so le ti razmeroma poceni in veliko bolj priročni kot domači obroki iz ekoloških, kmetijskih svežih pridelkov. Visoko predelani izdelki, kot so piškoti in čips, so tudi relativno poceni.
4. Hrano dojemamo kot nagrado
Poleg vsega že omenjenega sta razpoloženje in hrana tudi tesno povezana, tako da če je bil, grobo karikirano, v otroštvu po postrganem kolenu ponujen piškot ali sladko, obstaja povezava med temi živili in udobjem.
Za nekatere ljudi lahko igra vlogo pri izbiri tudi to, ali je hrana naravna in etična. Zato je tisto, kar se na prvi pogled zdi zelo preprosta vsakdanja dejavnost glede izbire hrane, pravzaprav veliko bolj zapleteno, kot se zdi na prvi pogled.
Uživanje, priprava in delitev hrane so občutljivo prepleteni z našimi čustvi, odnosi in kulturo - in to so nekateri od razlogov, zakaj je prehranjevalne navade tako težko prekiniti.
Od trenutka, ko se rodimo, je prehrana povezana z udobjem in varnostjo - zato ni čudno, da se obrnemo na hrano, ko se počutimo slabo, pod stresom ali negotovo. Otroci ponavadi jedo tisto, kar jedo njihovi starši, opazujejo pa tudi njihove reakcije; če so prigrizki in priboljški staršev 'beg', bo takšno vedenje zelo verjetno prisvojil tudi otrok.
5. Otroštvo postavlja temelje za to, kako dojemamo hrano
Morda mislimo, da bi morali kot odrasli, ki plačujejo davke, imeti več nadzora nad izbiro hrane, vendar študije kažejo, da način, kako jemo kot otroci, prehaja skozi adolescenco, nato v odraslost in zelo hitro in subtilno postane 'naša navada'. Pogosto jemo na avtopilotu in sledimo prehranjevalnim navadam. To je deloma lahko posledica izpostavljenosti - težko je v odraslosti razviti okus za živila, ki jih nikoli niste imeli priložnosti poskusiti.
Dejansko obstaja neposredna povezava med tem, kolikokrat so otrokom dali hrano, in njihovo naklonjenostjo do nje - večja kot je izpostavljenost, večja je predanost določeni hrane.
Vizita TOK
Vir: healthista
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV