Vizita.si
Rdeče vino

Prehrana

Rdeče vino je, kar zadeva zdravje, bolj priljubljeno

S.B.
11. 11. 2021 10.56
0

Vsako leto na današnji dan praznujemo martinovo, katerega korenine naj bi izhajale še iz keltskega praznika. Na ta dan »svet' Martin nar'di iz mošta vin'«, kot pravi ljudski rek, simbolično pa se zaključijo tudi vsa dela na prostem, kot so dela v sadovnjakih, vinogradu in na njivi. Ob martinovem si preberite, kako lahko vino učinkuje na vaše telo.

Martinovanje je pri nas pomemben del tradicije, ki ga zaznamuje predvsem družinsko in prijateljsko srečanje ob tipičnih martinovih jedeh in kozarcu vina. Z alkoholom seveda ne gre pretiravati, kajti to lahko resno škodi zdravju, a mnogi verjamejo, da ima kozarček vina ob kosilu ali večerji celo blagodejne učinke. »Ko so gledali študije v Franciji, se je pokazalo, da ljudje, ki so jedli bolj mastno hrano, zraven pa v zmernih količinah pili vino, niso imeli toliko težav z boleznimi srca in ožilja,'' je povedal vinski poznavalec, Robert Gorjak.

Rdeče vino je, kar zadeva zdravje, bolj priljubljeno. Rdeča vina namreč vsebujejo v povprečju desetkrat več fenolnih spojin, kot bela. Poleg tega velja, da bolj ko je rdeče vijolično, več antioksidantov je v njem. V primerni količini, deciliter ali deciliter in pol pri obroku, seveda.

»Konkretno rdeča vina vsebujejo resveratrol. Vedno govorijo o učinkih vina na upočasnitev staranja, potem seveda o vezavi prostih radikalov, ki lahko v telesu v določeni posamezni fazi pred stopnjo raka te stvari upočasnjujejo. Seveda imajo tudi tako imenovane ugodne učinke na zdravje, ne pa zdravilnih učinkov,« je v oddaji Vizita pojasnila prof. dr. Tatjana Košemrl.

Vsekakor je pomembno, da kozarec vina zaužijete med obrokom.
Vsekakor je pomembno, da kozarec vina zaužijete med obrokom.FOTO: iStock

Na drugi strani pa Marjetka Hovnik Keršmanc iz NIJZ opozarja, da je "Alkohol v bistvu tudi strup, toksin. Praktično ni organa ali tkiva v našem telesu, na katerega ne bi škodljivo učinkoval in alkohol je tudi rakotvorna snov."

»Vsekakor je pomembno, da kozarec vina ni popit na tešče oziroma da ni samostojen obrok, ampak, da je del obroka. Ponavadi ga priporočamo pri kosilu, tako da imamo na ta način zagotovljene tudi ostale hranilne snovi,'' pojasnjuje nutricistka Andreja Širca Čampa. Alkohol pa hkrati vpliva tudi na spremembo vozniških sposobnosti in sloga vožnje, zato pomeni večje tveganje za nastanek prometne nesreče. Če se torej odločite poseči po vinu na martinovo, imejte to v mislih in si prej priskrbite varen prevoz.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650