Vizita.si
Toast namažite z arašidovim maslom.
Prehrana

6 živil, ki bi se jih morali izogibati, če želite ostati fit

S.B.
20. 03. 2020 07.36
2

Mnogi prehranski strokovnjaki trdijo, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva. To drži, ampak samo, če ga pripravite na pravi način oz. s pravimi živili. Zdrav in hranilen zajtrk lahko okrepi vaše zdravje in imunski sistem, medtem ko si lahko z nekaterimi živili, ki jih zaužijete zjutraj, naredite več škode kot koristi. Za katera živila gre?

Za naše telo naj bi bilo najbolj zdravo, da se metabolizem s prvim dnevnim obrokom prebuja počasi, kar pomeni, da naš zajtrk ni treba, da je obilen, temveč mora vsebovati uravnotežen nabor hranilnih snovi. To pomeni malo maščob, zmerno količino ogljikovih hidratov in beljakovin, največ pa sadja ali zelenjave. Da bi ohranili svoje telo v fit kondiciji, se pri zajtrku izogibajte naslednjim šestim živilom.

Kaj se zgodi po desetih kosih sadja in zelenjave?
Preberi še
Kaj se zgodi po desetih kosih sadja in zelenjave?

Toast z maslom

Vsekakor ne pomeni, da si za zajtrk ne smete privoščiti nobenih maščob. Maslo je sicer odličen vir vitaminov, ki so topni v maščobah, kot so A, E in K2, vendar lahko vsebuje tudi nekaj zasičenih maščob, ki lahko v večjih količinah slabo vplivajo na zdravje vašega srca in ožilja, zato si za zajtrk toast raje namažite z arašidovim maslom, saj so študije odkrile, da arašidovo maslo zmanjšuje apetit čez dan in hkrati zvišuje raven hormona peptida YY, ki uravnava občutek lakote.

Toast namažite z arašidovim maslom.
Toast namažite z arašidovim maslom. FOTO: iStock

Koruzni in žitni kosmiči

Kosmiči za zajtrk so eden izmed klasičnih jutranjih obrokov. Večina kosmičev pa žal vsebuje dodane sladkorje, ki se lahko pretvorijo v maščobne obloge na vašem trebuhu. Namesto tovrstnega jutranjega obroka raje posezite po ovsenih kosmičih in jim dodajte grški jogurt in sadje. To bo naredilo obrok naravno sladek in okusen ter vam bo nudil zadosten vir vlaknin in energije za krasen začetek dneva.

S pomočjo teh nasvetov boste lahko lažje zaspali
Preberi še
S pomočjo teh nasvetov boste lahko lažje zaspali

Vaflji in palačinke

Med priljubljenimi zajtrki so tudi sladke palačinke in vaflji. V kolikor vsebujejo belo moko, to pomeni, da vsebujejo veliko rafiniranih ogljikovih hidratov, ki iz našega telesa črpajo energijo, ki pa jo čez dan vsekakor potrebujemo. Namesto bele moke za pripravo vafljev in palačink raje izberite katero izmed zdravih vrst moke, kot so pirina, kokosova ali polnozrnata moka.

Naravni sok

Veliko ljudi svoje jutro začne z ožemanjem pomaranč in limon, vendar so v študiji Fruit juice: Just another sugary drink? ugotovili, da večina sokov, ki jih precedimo iz agrumov, vsebuje skoraj toliko sladkorjev kot sokovi, ki jih kupujemo v trgovinah. Zato strokovnjaki trdijo, da naravni sokovi niso zaželeni kot nadomestilo za zajtrk. Namesto tega si raje naredite hranilen smuti iz različnih vrst sadja ali si privoščite sadni krožnik.

Kaj pa si vi največkrat privoščite za zajtrk?
Kaj pa si vi največkrat privoščite za zajtrk? FOTO: Dreamstime

Jogurt z manj maščob

Jogurti in mlečni proizvodi, ki vsebujejo manj maščob, so tudi eden izmed priljubljenih živil, po katerih posežemo pri zajtrku. Strokovnjaki opozarjajo, da tovrstni mlečni izdelki ne vsebujejo dovolj beljakovin in manjša vsebnost maščob bo hitro povzročila občutek lakote. Zato namesto takšnih jogurtov za zajtrk raje izberite jogurt z večjim deležem maščob, vendar brez dodanih sladkorjev.

Jabolka, breskve, hruške in fižol

Teh vrst živil se je treba izogibati v večjih količinah pri zajtrku, saj jih nekateri ljudje izjemno težko prebavijo, kar posledično povzroča napenjanje in prebavne težave. V kolikor si jih želite torej privoščiti kot prvi obrok v dnevu, naj bo to v majhnih količinah, ki ne bodo obremenile vašega prebavnega sistema ali pa v kombinaciji z zdravo količino maščob in beljakovin, ki bodo omogočile lažjo prebavo teh živil.

Z njim lahko okrepimo svoje zdravje in imunski sistem
Preberi še
Z njim lahko okrepimo svoje zdravje in imunski sistem
KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Ponovno eden izmed vizitinih člankov, v katerem je mnogo nesmislov in pretiravanj; 1. Energijska vrednost kosmičev z dodanimi sladkorji in energijska vrednost polnozrnatih kosmičev je skoraj praktično enaka oz. je razlika zanemarljiva, tisti sladkor v navadnih kosmičih se ne bo čudežno spremenil v maščobo, sploh pa ne moremo reči da točno na trebuhu, saj je to genetsko določeno kje se človeku nabira maščoba. Zato je iz tega vidika vseeno če zaužijemo ovsene kosmiče ali kosmiče z dodanim sladkorjem. Seveda so na policah kosmiči, ki imajo več kalorij, ampak na račun maščob in ne na račun sladkorja. So pa ovseni kosmiči zagotovo primernejša izbira, ker imajo kompleksne ogljikove hidrate, več vlaknin in pa prav tako dosti več beljakovin. 2. Sadje v obliki smoothija ima enako sladkorja kot to isto sadje preden smo ga zmiksali (šokantno res?!), zato ni nič manj zdravo, kot sadni krožnik, ki ga omenjate v naslednji povedi. Je pa zagotovo bolje pojesti sadje v fizični obliki, saj mu s tem, ko ga zmiksamo v smoothie vzamemo sitnostni faktor, kar je v primeru če želimo izgubiti težo ali ostati fit zelo pomembno. Če pojemo npr. 5 jabololk bomo želodec (delno) napolnili in dobili bomo občutek sitosti, če teh istih 5 jabolk zmiksamo in spijemo, bomo še vedno lačni in večja možnost je, da bomo še kaj zraven pojedli zaradi česar morda ne bomo shujšali ali ne bomo več tako fit, kot bi si želeli. 3.Jogurt z večjo vsebnostjo maščob ima tudi več kalorij in popolnoma enako gramov beljakovin. Zato je v primeru če želimo izgubiti telesno maščobo oz. shujšati edina logična odločitev, da kupimo jogurt z manjšim deležem maščob, saj bo nam to omogočilo, da bo dnevni vnos energije manjši in bomo lažje v deficitu. Volumen in gostota obeh vrst jogurtov je približno enaka, zato bo tudi sitost približno enaka, sama količina (nasičenih maščob, ki niso najbolj kvaliteten vir maščob) ne tisto, kar bo primarno odločilo koliko bomo siti po zaužitju živila. Boljša izbira bi seveda bila kak grški jogurt z malo ali nič maščob ali kak skyr, ki sta zelo bogata z beljakovinami, hkrati pa imata relativno malo kalorij. 4. Če boste jedli to sadje, ki je omenjeno za zajtrk v zmerni količini je velika verjetntnost, da ne boste imeli prebavnih težav. Če pa boste jih imeli pa jih boste imeli tudi v primeru, če jeste to za popoldansko malico ali večerjo in ni kaj dosti kar bi lahko naredili glede tega. Obroki naj bodo raznovrstni in naj vsebujejo vsa makrohranila oz. živila iz vseh prehranskih skupin in zelo verjetno ne bo problemov. Tako da se ne obremenjevat v smislu "ne smem jest hrušk in fižola za zajtrk", to res nima smisla.
Marjanca007 05. 11. 2020 20.31
"naš zajtrk ni treba, da je obilen, temveč mora vsebovati uravnotežen nabor hranilnih snovi. To pomeni malo maščob, zmerno količino ogljikovih hidratov in beljakovin, največ pa sadja ali zelenjave." Jabolka, breskve, hruške in fižol za zajtrk torej redijo, al ste jih kar tako omenili, da je članek malo daljši??
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1080