Vizita.si
Redkvica
Prehrana

Živila, ki vas ohranjajo zdrave: Zakaj bi morali jesti več zelenjave?

N.R.A.
10. 06. 2025 03.26
0

Raznolika prehrana, bogata z zelenjavo, je ključna za ohranjanje dobrega zdravja. Strokovnjaki poudarjajo koristi, kot so zmanjšano tveganje za debelost, srčne bolezni in sladkorno bolezen tipa 2. Listnata zelenjava, brokoli, artičoke, grah, redkvice, sladki krompir in paradižnik so odličen vir vitaminov, mineralov in antioksidantov.

Prehrana je ključnega pomena za ohranjanje dobrega zdravja in vitalnosti, saj gorivo', ki ga vnašamo v telo, neposredno vpliva na naše počutje, odpornost in celotno delovanje organizma, piše index.hr. Če obstaja ena skupina živil, ki bi jo morali uživati v večjih količinah, je to nedvomno raznolika zelenjava, kot pojasnjuje registrirana dietetičarka Sharon Palmer, avtorica knjige "The Plant-Powered Diet". Zelenjava je bogata z vitamini, minerali, vlakninami in antioksidanti, ki so bistveni za optimalno delovanje telesa. Uživanje različnih barv zelenjave zagotavlja široko paleto hranilnih snovi, ki podpirajo različne telesne funkcije.

Šparglji: zakaj je ta pomladna zelenjava naravni ščit za zdravje
Preberi še
Šparglji: zakaj je ta pomladna zelenjava naravni ščit za zdravje

Palmerjeva svetuje, da bi morali več jesti zelenjave. Strokovnjaki se strinjajo, da je zelenjava dobra za zdravje, saj lahko zmanjša tveganje za debelost, srčne bolezni in sladkorno bolezen tipa 2. Zelenjava ima malo kalorij in maščob ter je polna vlaknin, vitaminov, mineralov in antioksidantov.

Listnata zelenjava
Listnata zelenjavaFOTO: AdobeStock

Katera zelenjava ima največ koristi za zdravje?

Najboljša izbira je zelena listnata zelenjava. Bogata je z vitamini, minerali in rastlinskimi spojinami, pravi Palmerjeva. Visok vnos je povezan s številnimi koristmi, vključno z zaščito oči in kosti, izboljšano prebavo in zdravo telesno težo, pa tudi z zmanjšanim tveganjem za raka, srčne bolezni in kognitivne motnje.

Živilo, ki lahko zaščiti črevesje in preprečuje bolezni
Preberi še
Živilo, ki lahko zaščiti črevesje in preprečuje bolezni

Dietetičarka Jerlyn Jones svetuje uživanje raznolike zelene listnate zelenjave. Priporoča špinačo zaradi železa za energijo in ohrovt zaradi vitaminov ter mineralov. Blitva je dobra izbira zaradi antioksidantov in vitaminov. Jonesova poudarja, da so vse zelene listnate zelenjave odlične za železo, antioksidante, vitamin A za oči in kalcij za kosti.

Bi nam lahko zelenjava pomagala preprečevati demenco?
Preberi še
Bi nam lahko zelenjava pomagala preprečevati demenco?

Brokoli ima malo kalorij in je bogat s hranili. Toby Smithson pravi, da je odličen vir vitamina C za imunski sistem ter vitamina K in kalcija za kosti. Vitamin C v brokoliju varuje celice, vitamin K pa pomaga pri strjevanju krvi.

Dietetičarka Marissa Karp pa dodaja, da brokoli vsebuje veliko vitamina K za strjevanje krvi in zdravje možganov. Vsebuje tudi vlaknine, ki pomagajo pri uravnavanju krvnega sladkorja in holesterola. Brokoli je koristen za imunski sistem, kosti in ohranjanje teže. Uporaben je v različnih receptih.

Posezite bo bolj zdravih živilih.
Posezite bo bolj zdravih živilih. FOTO: Shutterstock

Živila, ki bi jih morali jesti več

Strokovnjaki za prehrano poudarjajo pomen raznolike in hranilno bogate prehrane. Tukaj je nekaj najbolj hranljivih izbir, ki jih lahko vključite na svoj jedilnik.

Kardiokirurg razkriva: ključ zdravja se skriva v grenki zelenjavi
Preberi še
Kardiokirurg razkriva: ključ zdravja se skriva v grenki zelenjavi

Artičoke

Ta rastlina je bogata z vlakninami, ki spodbujajo zdravo črevesno floro in prispevajo k zdravju srca z zniževanjem holesterola in krvnega tlaka, pravi nutricionistka Marissa Karp.

Artičoke
ArtičokeFOTO: iStockphoto

Grah

Vsebuje veliko rastlinskih beljakovin in vlaknin, ki pomagajo pri prebavi in vas dlje časa nasitijo. Vsebuje tudi saponine, rastlinske spojine, ki lahko zmanjšajo oksidativni stres in tveganje za raka.

Kako zdrava je mikrozelenjava?
Preberi še
Kako zdrava je mikrozelenjava?

Redkvice

Ko so kuhane ali pečene, izgubijo grenkobo in postanejo blažjega okusa. Nutricionist Toby Smithson priporoča uporabo tako stebel kot listov, saj vsebujejo več beljakovin, kalcija, vitamina C in antioksidantov kot sama korenina.

Redkvica
RedkvicaFOTO: Adobe Stock

Sladki krompir

Sladki krompir je poln vitamina A, ki pomaga ohranjati vid in preprečevati degenerativne spremembe v očeh. Vsebuje tudi vlaknine, kalij in dvakrat več vitamina C kot navaden krompir.

Sladki krompir – zakaj bi ga morali jesti več?
Preberi še
Sladki krompir – zakaj bi ga morali jesti več?

Paradižnik

Bogati so z antioksidanti, kot so likopen, beta-karoten in flavonoidi. Likopen pomaga zmanjšati tveganje za srčne bolezni in raka, beta-karoten pa ohranja zdrave oči. Kuhani paradižniki imajo celo večjo vsebnost likopena kot surovi.

Vir: index.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 996