Vizita.si
Prebava

Prehrana

5 živil, ki zmanjšajo napihnjenost, in 5 živil, ki jo povzročajo

N.R.A.
25. 10. 2022 05.00
0

Se soočate z neprestano napihnjenostjo in ne veste več, kaj bi vam lahko pomagalo? Predstavljamo živila, ki lahko zmanjšajo napihnjenost, in 5 živil, ki jo lahko povzročajo.

Sovražite občutek napihnjenosti po obroku? Od kod sploh prihaja ta napihnjenost?

Ko je govora o prebavi, situacija velikokrat ni tako enostavna, kot se zdi na prvi pogled. Vsem posameznikom namreč ne škodijo enaka živila, dodatno pa je pomembno tudi dejstvo, katera živila med seboj kombiniramo. Poglejmo si vseeno nekaj živil, ki na splošno pri večini ljudi sprožajo napihnjenost, in živila, ki so dobra za ljudi, ki se borijo proti tej neprijetnosti. 

Hrana, ki je znana po tem, da napenja 

Brokoli, zelje in ohrovt

Ohrovt, brokoli in zelje so zelenjava iz vrst križnic in vsebujejo rafinozo – sladkor, ki ostane neprebavljiv, dokler ga bakterije v črevesju ne fermentirajo. To proizvaja plin in vas napihne. Ampak to ne pomeni, da se morate teh živil izogibati. 

Dosledno uživanje hrane, bogate s hranili in vlakninami, namreč vodi do močnejšega in bolj zdravega prebavnega sistema, ki je manj nagnjen k napihnjenosti.

Zato še naprej jejte zeleno, vendar omejite svoje porcije. In če se absolutno ne morete soočiti niti z gramom ohrovta, ga kuhajte na pari. Kuhanje katere koli zelenjave zmehča vlaknine in zmanjša delež, ko se nekaj vode skuha, zato zavzame manj prostora v prebavnem traktu. To ne bo popolnoma odstranilo ali preprečilo napenjanja, bo pa omogočilo prebavi lažje prebavljanje. 

Brokoli
BrokoliFOTO: iStock

Stročnice 

Za večino to verjetno ni nova novica, a fižol skupaj z lečo, sojo in grahom velja za živila, ki povzročajo napenjanje. Ko stročnice dosežejo debelo črevo, vaše črevesne bakterije prevzamejo vodilno vlogo in jih uživajo. Ta proces vodi do napenjanja, ki lahko napihne vaš trebuh.

Kombinirajte stročnice z lahko prebavljivimi celimi zrni, kot jih imata riž ali kvinoja. Vaše telo se jih bo sčasoma navadilo. Če pogosto jeste sadje, zelenjavo, oreščke, polnozrnate žitarice in fižol, vas ne bodo tako zelo motili, kot če jih jeste zgolj občasno.

Mlečni izdelki 

Če se po nekaj rezinah sira ali skledi kosmičev z mlekom počutite napihnjeni, ste morda laktozno intolerantni, kar pomeni, da vašemu telesu primanjkuje potrebnih encimov za razgradnjo laktoze: sladkorja, ki ga najdemo v mlečnih izdelkih. To lahko povzroči nastanek plinov v prebavnem traktu, kar lahko povzroči napenjanje.

Poskusite se izogibati mlečnim izdelkom in posezite po alternativah. Ameriško gastroenterološko združenje predlaga tudi uporabo laktaznih tablet, ki ljudem pomagajo prebaviti hrano, ki vsebuje laktozo.

Mlečni izdelki
Mlečni izdelkiFOTO: iStock

Jabolka 

Jabolko na dan vam lahko po starem ljudskem izročilu prihrani pot v zdravniško ordinacijo, vendar ne odžene napihnjenosti, temveč jo lahko celo povzroča. Jabolka z visoko vsebnostjo vlaknin vsebujejo tudi fruktozo in sorbitol, sladkorje, ki jih najdemo v sadju. Le-te mnogo ljudi ne prenaša. 

Jabolka so odličen in zdrav prigrizek, zato ni treba, da se jim odpoveste. Uživanje jabolk je namreč povezano z manjšim tveganjem za srčne bolezni in težave z dihali, vključno z astmo, bronhitisom in emfizemom. Jejte jih v zmernih količinah in ločeno od obrokov ter kot dodatek k zdravi prehrani.

Slana hrana

Uživanje hrane z visoko vsebnostjo natrija lahko sproži zadrževanje vode, kar vas lahko napne. Vendar izogibanje natriju ni tako preprosto kot izogibanje soli. Natrij se namreč prikrade v večino predelane in pakirane hrane, vključno z juhami, kruhom in drugo presenetljivo slano hrano. Zaradi tega se mu je zelo težko izogniti. Ko in če ste podlegli soli, pijte veliko vode, da jo boste lažje izplaknili iz telesa.

Sol
SolFOTO: Thinkstock

Hrana, ki je znana po tem, da blagodejno deluje na prebavo 

Kumare

Kumara vsebuje kvercetin, flavonoidni antioksidant, ki pomaga zmanjšati otekanje in napihnjenost. Dokazano je bilo, da kumare zavirajo aktivnost provnetnih encimov. Zato jo narežite in pojejte takšno, kot je, ali pa sladke pijače zamenjajte s kozarcem vode iz kumar.

Banane

Živila, bogata s kalijem, kot so banane, plus avokado, kivi, pomaranče in pistacije, preprečujejo zastajanje vode z uravnavanjem ravni natrija v telesu. Posledično pa lahko zmanjšajo napenjanje, ki ga povzroča sol. Banane imajo tudi topne vlaknine, ki lahko lajšajo ali preprečujejo zaprtje.

Papaja

Encim v papaji papain pomaga razgraditi beljakovine v vašem prebavnem sistemu, kar olajša prebavo. Tropsko sadje ima tudi protivnetne lastnosti, pa tudi vlakna, ki podpirajo močan prebavni trakt. 

Papaja
PapajaFOTO: Dreamstime

Šparglji

Šparglji so super živilo proti napihnjenosti. Vsebujejo prebiotike, ki podpirajo rast dobrih bakterij. To pomaga vzdrževati zdravo ravnovesje v vašem prebavnem sistemu, da preprečite in/ali zmanjšate nastajanje plinov.

Jogurt

Vnesite nekaj dobrih bakterij v črevesje! Imenujejo se probiotiki, pomagajo uravnavati prebavo in podpirajo splošno zdravje vašega prebavnega trakta. Seveda lahko jemljete probiotične dodatke, lahko pa jih dobite za zajtrk z jogurtom!

To je razlog, zakaj bi morali jogurt jesti skoraj vsak dan
Preberi še
To je razlog, zakaj bi morali jogurt jesti skoraj vsak dan

Če se po večerji počutite napihnjeni, lahko srkate tudi vročo skodelico poprove mete ali kamiličnega čaja. Obe vrsti sprostita mišice prebavnega trakta s tem, ko pomagata odstraniti odvečne pline, ki povzročajo napihnjenost trebuha. Poleg izboljšanja prebave lahko kamilica tudi pomiri in sprosti, kar lahko pomaga pri lajšanju kakršnega koli želodčnega nelagodja.

Povzeto po health 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650