11 živil, polnih kalija, ki so odlična za zdravje

PREHRANA

11 živil, polnih kalija, ki so odlična za zdravje

N.R.A.
07.04.2022, 5:00
0

Predstavljamo enajst živil, ki vsebujejo ogromno kalija in so odlična za naše zdravje – pravijo, da predvsem za zdravje srca in denimo za zniževanje krvnega tlaka. Poglejmo si ta živila.

Kalij
Kalij / FOTO: Dreamstime

Kalij je eden najpomembnejših elektrolitov, nujen je za normalno delovanje srčno-žilnega sistema in ledvic, prenos živčnih impulzov, moč kosti in zob, delovanje mišic, vodno ravnovesje, presnovo ogljikovih hidratov in beljakovin.

Pomanjkanje kalija lahko povzroči bolečine v mišicah in krče, šibkost, omotico, zaprtje in nepravilen srčni utrip. Priporočena količina kalija za odrasle je 4700 miligramov (ali 4,7 grama) na dan, vendar se ocenjuje, da je povprečni dnevni vnos kalija skoraj dvakrat nižji – užili naj bi ga približno zgolj 2500 miligramov.

Srčne bolezni so vodilni vzrok smrti na svetu, dejavniki tveganja za razvoj teh bolezni pa so visok krvni tlak, holesterol, slabe življenjske navade in družinska anamneza bolezni. Medtem ko so nekateri od teh dejavnikov pod vašim nadzorom, lahko naredite nekaj sprememb, da preprečite razvoj bolezni.

Kalij
Kalij / FOTO: Dreamstime

Vedno se je pametno posvetovati s svojim zdravnikom, preden spremenite prehrano, vsem pa lahko vseeno koristi dodajanje kalija v obroke. Tukaj so živila, ki ga vsebujejo največ.

1. BELI FIŽOL

Profesorica prehrane dr. Linda Van Horn trdi, da beli fižol vsebuje okoli 1500 mg kalija na 100 g.

2. SLADKI KROMPIR 

Ta zdrav ogljikov hidrat je okusen in poln hranilnih snovi, kot sta vitamin B in magnezij, samo ena porcija sladkega krompirja pa vsebuje približno 950 mg kalija, kar je 20 odstotkov več od dnevnega priporočenega odmerka. Olupki sladkega krompirja naj bi bili polni hranilnih snovi, zato krompirja ni treba lupiti.

Sladki krompir
Sladki krompir / FOTO: Dreamstime

3. AVOKADO

Koristi avokada so impresivne. Avokado je sadež, poln vitaminov in mineralov, a tudi maščob. Toda to so maščobe oleinske kisline, enake tistim, ki jih najdemo v olivnem olju. Samo 100 gramov avokada vsebuje 14 odstotkov priporočene količine kalija (na dan). 

4. ZELENA ZELENJAVA

Temnolistna zelenjava, kot je špinača, je odličen vir kalija – ena porcija kuhane špinače vsebuje približno 839 mg kalija, kar pomeni tudi okoli 60 odstotkov priporočenega vnosa vitamina A. 

Zelena zelenjava
Zelena zelenjava / FOTO: iStockphoto

5. LUBENICA

Ena večja rezina lubenice vsebuje približno 320 mg kalija.

6. KOKOSOVA VODA

Nalijte si en kozarec kokosove vode in dobili boste približno 13 odstotkov priporočene dnevne količine kalija, natančneje – okoli 600 mg kalija, z dodatkom magnezija, fosforja in kalcija ter elektrolitov.

7. ZELJE

Ta zelenjava spada v skupino zdravih živil, ki vsebujejo veliko hranil, vključno s kalijem. 

Kislo zelje
Kislo zelje / FOTO: Dreamstime

8. BANANE

Banane so pomemben vir kalija in vsebujejo približno 450 mg tega minerala. dr. Van Horn svetuje, da so tako pomaranče kot kivi dober vir kalija.

Se ne morete odreči kruhu? Izberite to 'pandemijo', ker je najboljša za prebavo in traja dolgo časa

9. POMARANČNI SOK

Vsi citrusi so pravzaprav dober vir kalija. Strokovnjaki pravijo, da naj bi en kozarec pomarančnega soka zagotavljal okoli 460 mg kalija.

Solata z morskimi sadeži
Solata z morskimi sadeži / FOTO: iStockphoto

10. SUHE MARELICE

Ne glede na to, kako jih jeste, vam ena pest suhih marelic zagotovi približno 7 odstotkov vaše dnevne količine kalija, približno 8 kosov tega suhega sadja pa 350 mg kalija. 

11. MORSKI SADEŽI IN MESO

Večina mesa je dober vir kalija – 100 g piščanca ponuja približno 292 gramov tega minerala, goveje meso pa približno 301 gramov. Če pa želite zmanjšati vnos mesa, a morda obožujete morske dobrote si lahko omislite tuno ali lososa, ki sta absolutna zmagovalca, kar se tiče kalije –  vsebujeta približno 490 mg kalija na 100 gramov. Seveda pa obstajajo tudi omega 3 maščobne kisline, ki so izjemno pomembne za zdravje srca.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Povzeto po Ordinacija.hr