Zakaj je pomembno železo v telesu?
Ena najpomembnejših vlog železa je tvorba hemoglobina, beljakovine v rdečih krvnih celicah, ki je odgovorna za prenos kisika iz pljuč v vse celice telesa.
Poleg tega železo igra ključno vlogo tudi pri tvorbi mioglobina, beljakovine, ki shranjuje kisik v mišicah. Mioglobin omogoča mišicam, da učinkovito izkoriščajo kisik med fizično aktivnostjo, kar je še posebej pomembno pri športnih dejavnostih.
Železo je ključno tudi za delovanje večine encimov, ki so vključeni v presnovne procese v telesu. Sodeluje pri proizvodnji energije, sintezi DNA in RNA, metabolizmu aminokislin ter pri drugih pomembnih biokemijskih reakcijah.
Ne smemo pa pozabiti, da železo skrbi tudi za optimalno delovanje imunskega sistema. Sodeluje pri razvoju in delovanju imunskih celic ter pomaga pri boju proti okužbam in boleznim.
Železo je mogoče dobiti iz dveh različnih virov: rastlinskih virov in virov živalskega izvora. Poglejmo si, v katerih živilih ga je največ.
V katerih živilih je največ železa?
Govedina; če ste ljubitelj mesa, je govedina odličen način za pridobivanje železa.
Perutnina; če ne marate rdečega mesa, ne skrbite, tudi perutnina je dober vir železa. Poskusite purana, piščanca ali raco.
Temna, listnata zelenjava; če iščete okusno prilogo, vam lahko špinača, ohrovt in podobno napolnijo zaloge železa.
Ribe; Ribe imajo visoko vsebnost beljakovin in malo maščob, zato so idealno živilo.
Škampi in ostrige; še dve vrsti okusnih morskih dobrot, ki so polne železa.
Tukaj so še svinjska in telečja jetra, ki imajo po podatkih portala prehrana.si največji delež železa. Tudi v soji, leči, jajcih, suhih marelicah in polnozrnati pšenični moki vrednosti železa niso zanemarljive!
Vizita e-novice
Vir: webmd & prehrana.si
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV