Vizita.si
Napihnjenost Velika noč

Prehrana

Znaki, da jeste preveč kruha

N.R.A.
29. 09. 2023 14.37
0

Kruh je eno izmed najbolj priljubljenih živil, v skoraj vsakem gospodinjstvu. Je priročen, uživamo ga lahko na različne načine, hkrati pa ga lahko popestrimo z različnimi dodatki.

A nutricionisti in dietetiki opozarjajo, da ne bi smeli pretiravati z uživanjem.

Če zaužijemo prevelike količine kruha in pekovskih izdelkov, se v našem telesu pojavi več negativnih stranskih učinkov, poroča index.hr.  V nadaljevanju predstavljamo znake, ki nakazujejo, da verjetno pojeste preveč kruha.

Kruh
KruhFOTO: iStock

Prebavne težave

Ljudje, ki ne prenašajo dobro glutena in se tega ne zavedajo, bi lahko po zaužitju kruha občutili napihnjenost. Bolniki s celiakijo imajo lahko dodatno hujše posledice. Poleg tega bi lahko glede na to, da je kruh bogat z ogljikovimi hidrati, če z njim seveda pretiravamo, imeli prebavne težave, kot so zaprtje ali krči skoraj vsi. 

Kaj je celiakija?
Preberi še
Kaj je celiakija?

Povečana lakota

Kruh, še posebej beli, vsebuje velike količine ogljikovih hidratov, zato ima visok glikemični indeks. Vsekakor je mogoče, da bi lahko živila z visokim glikemičnim indeksom poslabšajo občutek lakote in vodila do nepotrebnega prenajedanja čez dan. Seveda to spet velja v primeru, da ga uživamo preveč. 

Kruh
KruhFOTO: iStock

Nenaden dvig krvnega sladkorja

V primeru prekomernega uživanja kruha lahko pride do nenadnega povišanja krvnega sladkorja v našem telesu, kar s seboj prinese številne druge negativne pojave. Kot pojasnjujejo dietetiki, pogosto zvišanje krvnega sladkorja lahko povzroči tudi povečano tveganje za sladkorno bolezen.

Razlog, zakaj se ni treba odreči ogljikovim hidratom
Preberi še
Razlog, zakaj se ni treba odreči ogljikovim hidratom

Povišan holesterol

Poleg nenadnega dviga krvnega sladkorja lahko prekomerno uživanje kruha povzroči tudi povišan holesterol. Razlog je v tem, da so izdelki, kot so rogljički, žemljice z maslom in vse ostale vrste pakiranega kruha, bogata živila s transmaščobami, ki lahko ob rednem uživanju povzročijo povišan holesterol.

Kruh
KruhFOTO: iStock

Težave s kožo

Prav tako prekomerno uživanje kruha pri veliki večini ljudi povzroča težave s kožo, predvsem pojav mozoljev ali aken. Živila, kot so kruh, pa tudi testenine, beli riž, rezanci in druga rafinirana žita iz bele moke, lahko povzročijo mozolje na naši koži. 

Vir: index.hr

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662