Kaj se zgodi, če jemo pred spanjem?
ZDRAVJE

Kaj se zgodi, če jemo pred spanjem?

Nekateri pravijo, da so nočni prigrizki oz. prigrizki pred spanjem slaba ideja, spet drugi menijo, da ne vplivajo tako negativno na naše telo. Kaj je torej res – so prigrizki ponoči dobra ideja ali ne?

Nočni prigrizki
Nočni prigrizki / FOTO: Dreamstime

Ko gre za prehranska vprašanja, o katerih se veliko in na široko razpravlja, je eno najtežjih ravno to, ali je v redu jesti pozno zvečer.

Registrirana dietetičarka Mandy Enright pravi, da je v našem prostoru veliko napačnih informacij o tem, kdaj jesti, zlasti o natančnem časa obrokov. V resnici je učinek poznih nočnih obrokov lahko odvisen od različnih dejavnikov. ''Kaj in koliko pojeste, je veliko pomembnejše od tega, kdaj jeste.'' 

Nočno prehranjevanje in pridobivanje telesne teže

Tveganje za nabiranje kilogramov je običajno glavni razlog, zakaj ljudje mislijo, da je slabo jesti pozno zvečer, pravi Jennifer Fiske, registrirana dietetičarka iz Dallasa v Teksasu. ''Argument proti nočnemu prehranjevanju, ki ga najpogosteje slišim, je povečanje telesne mase,'' pravi Fiskova. ''Pozno prehranjevanje je pogosto povezano s pomanjkanjem samonadzora in uživanjem 'neželene' hrane.''

Do nedavnega je veliko ljudi, vključno s strokovnjaki, mislilo, da je uravnavanje teže odvisno zgolj od vnosa oziroma zmanjšanja vnesenih kalorij. Toda to razmišljanje se je spremenilo, ko se je začelo pojavljati vedno več dokazov o učinkih hormonov, stresa, genetike in ostalih stvari, ki vplivajo na težo.

Razlog, zakaj se ni treba odreči ogljikovim hidratom
PREBERI ŠE
Razlog, zakaj se ni treba odreči ogljikovim hidratom

Kaj je torej res? 

Prehranjevanje pred spanjem je morda povsem v redu in za nekatere ljudi je to celo dobra ideja, vendar je veliko odvisno tudi od vaših dnevnih prehranjevalnih navad, od tega, kaj jeste, in od vaših osebnih potreb po kalorijah. Nočno prehranjevanje ne vodi nujno do povečanja telesne mase, saj je njegov učinek na težo odvisen od porazdelitve preostalih kalorij čez dan.

To pomeni, da bi bilo vse v redu, če bi za nočni prigrizek 'prihranili' 200 kalorij. Če pa ponoči zaužijete dodatnih 200 kalorij, bi lahko to sčasoma povzročilo precejšnje povečanje telesne mase.

Poleg tega nekatere raziskave kažejo, da lahko uživanje hrane ponoči zmanjša verjetnost, da boste pojedli zajtrk – in če preskočite zajtrk, lahko postanete čezmerno lačni in se prenajedate čez dan. V raziskavi v Journal of Obesity je skoraj 20.000 Japonk, ki so jedle pozno večerjo ali prigrizke pred spanjem, pogosteje preskočilo zajtrk.

Tukaj je treba omeniti še prebavo. Različni dietetiki pravijo, da spodbujajo svoje stranke, naj svoj zadnji obrok ali prigrizek in čas spanja ločijo za približno eno uro, da omogočijo prebavi 'počitek'. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Povzeto po thehealthy