Ne samo, da nas takrat, ko se prekomerno najemo boli trebuh, to ima lahko tudi dolgoročne posledice. Še posebej, če si želite izgubiti odvečne kilograme. Prav zato je ameriška registrirana dietetičarka Kristin Kirkpatrick iz Clevelandske klinike za dobro počutje prepričana, da je najpomembnejši nasvet za izgubo kilogramov preprosto ta, da se ustavimo pravočasno. ''Jejte, dokler niste več lačni, ne dokler ste popolnoma siti.''
A kako prepoznati razliko in še bolj pomembno, kako se ustaviti? Pri večini je tako, da se občutek lakote ne zmanjša popolnoma, dokler ne pojemo toliko, da preprosto ne moremo več jesti. Pogosto si tako po večerji privoščimo še sladico in kasneje morda najdemo še prostor za kavo. A kot pravi nutricistka, če se naučimo prisluhniti telesu, lahko to zdravo mejo prepoznamo ali se jo naučimo prepoznati. ''Če bi res prisluhnili občutkom lakote, bi jedli samo, ko bi občutili lakoto in ne tudi takrat, ko bi želeli le napolniti prazen prostor v želodcu. Včasih je pravo mero res težjo prepoznati. En način, kako se jo naučiti prepoznati je, da se preprosto upočasnimo.''
Kot pojasnjuje nutricistka, raziskave kažejo, da vam počasnejše prehranjevanje, kjer hrano prežvečimo večkrat lahko pomaga preprečiti uživanje prevelike količine hrane. ''Študija iz leta 2017 je dokazala, da imajo ljudje, ki jedo počasi, manj možnosti za to, da bodo pridobili telesno težo. Še več, če upočasnite svoje prehranjevanje, si podarite dodaten čas, da ste lahko bolj pozorni na to, ali ste že siti ali ne.'' Tisto, čemur se moramo skušati izogniti, je občutek, da smo prekomerno siti. ''Občutek teže v želodcu, napihnjenosti, utrjenosti ali bolečine v trebuhu,'' pojasnjuje Kristin.
Verjetno ta občutek poznate, a velik prvi korak je že, če se pri tem pričnete opazovati. Nato pa vse lažje prepoznavamo pravo mejo, kje se najemo in hrane ne potrebujemo več in kdaj smo se preveč najedli. ''Sčasoma postane lažje in počasi hitreje prepoznamo, kdaj je ravno tista prava mera.''
Pri občutkih sitosti lahko pomaga tudi primeren izbor hrane. Uživajte živila, ki bodo povečala občutek sitosti in vaše telo nahranila z vsemi hranili, ki jih potrebuje. Izbirajte polnozrnate žitarice, pusto meso, zdrave maščobe, sadje in zelenjavo, mlečne izdelke. Izogibajte se prekomerno sladki in slani hrani, ki lahko spodbudita apetit. Prav tako namesto dveh sladic naročite le eno in si jo s partnerjem razdelita. Po kosilu, pri katerem ste zaužili beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe, bo dovolj že košček čokolade ali žlička ali dve vaše najljubše sladice. Lahko pa si jo prihranite tudi za kasneje.
Majhni koraki vam lahko pomagajo do uspeha. Ko boste naslednjič uživali svoj obrok, se tako odločite, da boste jedli počasi, z užitkom in da boste pri tem opazovali svoje telo, ali ste v resnici še vedno lačni. Če boste še lačni, potem še jejte. Če ste se najedli, pa je čas, da odložite svojo vilico. Prisluhnite svojemu telesu in ne pretiravajte s hrano.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV