Zadah, ki ga povzroča česen, je posledica žveplove spojine, ki jo vsebuje. Telo je ne more prebaviti, izloči pa se skozi dah in potenje. Zaradi tega se tako zdravemu česnu nemalokrat raje izognemo. A strokovnjaki z univerze Ohio so ugotovili, kako lahko slab zadah preprečimo.
Najboljši način, kako se znebiti neprijetnega zadaha po česnu, je, da pojeste jabolko, pravijo. Ameriški raziskovalci so testirali različna živila in opazovali, kako vplivajo na raven žveplove spojine v telesu po zaužitju svežega česna. Pri tem se je za najučinkovitejše izkazalo jabolko, ki je najbolj nevtraliziralo neželen učinek česna. Jabolko namreč vsebuje encime, ki reagirajo z žveplovo kislino in jo nevtralizirajo. Strokovnjaki menijo, da imajo takšen učinek predvsem polifenoli in antioksidanti v jabolku, ki razgradijo spojine.
Dobro so se pri tej nalogi izkazali tudi zeleni čaj, špinača, peteršilj in sveža meta, ki so prav tako bogati s polifenoli in antioksidanti.
Za najboljši učinek nevtralizacije je najbolje jesti ta živila sočasno s česnom, je še pojasnila profesorica Sheryl Barringer, ki je vodila študijo.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV