Zavržena hrana je problem tako s socialnega kot moralnega vidika, saj predstavlja škodljiv vpliv na okolje, hkrati pa je vsak osmi prebivalec planeta lačen, vsak tretji trpi zaradi pomanjkanja hrane. Na žalost danes kar 40 odstotkov hrane, ki se je vzredi ali vzgoji, ne pojemo, tretjina pridelane hrane pa se zavrže. Prav zato je dobro, da hrano kupujemo sproti in bolje premislimo, koliko je bomo v resnici potrebovali. Pomaga lahko tudi kakšen trik, s katerim lahko živila ohranimo dlje časa sveža.
Preberite še: Kako veste, da je jajce sveže?
Na britanskem inštitutu za dobro gospodinjstvo Good Housekeeping Institute so pripravili nekaj smernic, kako lahko sadje in zelenjavo ohranimo dlje časa svežo. Na žalost to vključuje tudi, da se znebimo svoje navade, da sadje in zelenjavo nakopičimo v eni košarici, ki stoji zunaj na vidnem mestu.
1. Sadje in zelenjava naj bosta ločena
Kot pravijo, je dobro, da sadja in zelenjave ne shranjujemo skupaj v eno košarico. Pogosto namreč radi po nakupih v košarico postavimo banane, jabolka, avokado in kakšen paradižnik. A sadje in zelenjava proizvajata plin etilen, ki deluje kot hormon zorenja in lahko pospeši postopek zorenja drugih živil. Namesto, da sadje in zelenjavo torej združite v eni košarici, ju raje razporedite ločeno na polici hladilnika ali omare.
2. Naredite 'šopek' iz zelenjave ali zelišč
Ko želite podaljšati življenjsko dobo zelišč ali špargljev, na britanskem inštitutu predlagajo, da iz njih naredite šopek in ga položite v stekleno posodo. ''Ovijte vlažne papirnate robčke okoli šopka špargljev ali zelišč in jih položite pokončno v kozarec s približno centimetrom vode. To jih bo obogatilo in upočasnilo propadanje,'' so zapisali.
3. Zamrznite živila
Vsi že dobro vemo, da zamrzovanje živil lahko podaljša njihov rok uporabe. A v svoj zmrzovalnik vam ni treba položiti le mesa ali pice. Če sta sadje in zelenjava zamrznjena kmalu po pobiranju, v njih ostane skoraj toliko hranil kot v svežih pridelkih - predvsem seveda ob predpostavki, da so zamrznjena živila primerno pakirana in shranjena pri pravi temperaturi. V bistvu imajo zamrznjeni pridelki več hranil kot tisti, ki so jih pripeljali čez pol celine, ki so bili neprimerno shranjeni in so nekaj dni čakali na prodajnih policah.
Imate tudi vi kakšen nasvet, kako živila ohraniti čim dlje sveža? Vsi nasveti bodo dobrodošli v komentarjih pod člankom.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV