V študiji se je pokazalo, da so imeli tisti, ki so uživali po eno jajce na dan, v primerjavi s tistimi, ki so se temu živilu izogibali, za kar 18 odstotkov manjše tveganje za prezgodnjo smrt zaradi bolezni srca in ožilja. Te namreč lahko vodijo v pojav kapi.
Toda včasih smo se bali, da lahko uživanje jajc poviša ravni holesterola v krvi.
Jajca vsebujejo beljakovine, vitamine, minerale in zdrave maščobe. So tudi eno od živil, ki vsebujejo holesterol. Dolgo časa je zaradi tega veljalo, da se je treba jajcem - še posebej, če že imamo kakšne dejavnike, ki nas lahko pripeljejo do bolezni srca in ožilja, izogibati. Strokovnjaki so se lotili študij in kar nekaj jih je do sedaj pokazalo, da morda za to ni potrebe.
A kot je za CNN pojasnil vodja kitajske študije Canqing Yu z univerze v Pekingu, so imele do sedaj študije na tem področju majhne vzorce. Zato so se s sodelavci odločili, da vzamejo podatke druge študije, ki poteka na Kitajskem; v njej pa sodeluje kar pol milijona odraslih, ki živijo v desetih regijah te velike države.
Izbrali so 416.213 ljudi, ki nikoli niso imeli diagnoze raka, bolezni srca in ožilja ali sladkorne bolezni. Malo več kot 13 odstotkov jih je povedalo, da pojedo približno eno jajce na dan, malo več kot devet odstotkov pa, da jajca uživajo zelo redko ali nikoli.
Nato so jih spremljali devet let. V tem času jih je 9.985 prezgodaj umrlo zaradi bolezni srca in ožilja. 5.103 jih je doživelo hujši srčni zaplet. Še 84 tisoč jih je dobilo diagnozo bolezni srca in ožilja. Ko so te podatke primerjali s tem, ali ljudje uživajo jajca, so ugotovili, da je bilo uživanje tega živila povezano z manjšim tveganjem za bolezni srca in ožilja ter kap.
Seveda je prehrana na Kitajskem malo drugačna kot pri nas in tudi to lahko vpliva na rezultate. A kot nam je v spodnjem članku, ki smo ga pripravili ob lanskoletnem velikonočnem praznovanju, povedala prehranska strokovnjakinja Anja Pristavec – danes vse bolj prevladuje mnenje, da je jajca zdravo vključiti v prehrano. V primeru, da imate dejavnike za razvoj bolezni srca in ožilja, pa se o tem vseeno najprej posvetujte z zdravnikom.
Ravno tako ne pretiravajte z uživanjem jajc ter jih kombinirajte z drugimi zdravimi živili. Prehrana naj bo čim bolj raznolika in uravnotežena. Uživajte živila iz vseh skupin – vaše telo potrebuje kakovostne ogljikove hidrate, beljakovine, maščobe … Ne pozabite vsak dan zaužiti obilico različne zelenjave. Vse bolj študije kažejo tudi, kako koristne so stročnice, ki pa so vir beljakovin.
Bolj kot izogibanje hrani, ki vsebuje holesterol, je verjetno koristno izogibanje nasičenim maščobam.
Dejavniki tveganja za bolezni srca in ožilja so sicer povišan krvni tlak in sladkor ter prekomerna teža. Poleg tega tveganje povečuje neprimerna prehrana, kajenje, pretiravanje z alkoholom in telesna nedejavnost.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV