Vizita.si
Pomaga celo pri tistih, ki nosijo gen.

Zlata leta

Preprosta navada, ki zmanjša tveganje za Alzheimerjevo bolezen

L. E.
22. 03. 2017 10.00
5

Vsakodnevno pitje zelenega, črnega ali rdečega oziroma oolong čaja zmanjša tveganje za pojav Alzheimerjeve bolezni za 50 odstotkov. Pri tistih, ki nosijo gen za Alzheimerjevo bolezen, pa celo za 86 odstotkov.

Pomaga celo pri tistih, ki nosijo gen.
Pomaga celo pri tistih, ki nosijo gen.FOTO: Thinkstock

"Naša študija je pokazala, da lahko nekaj tako preprostega in poceni, kot je to, da dnevno v svoj dan vključujemo pitje čaja, zmanjša tveganje, ki ga ima posameznik, da kasneje v življenju razvije kognitivne motnje," pove dr. Feng Lei z medicinske fakultete univerze v Singapurju, kjer so študijo opravili.

Takšna študija je zelo pomembna, ker trenutno še ne poznamo učinkovitega načina zdravljenja kognitivnih motenj, kot je Alzheimerjeva bolezen.
Takšna študija je zelo pomembna, ker trenutno še ne poznamo učinkovitega načina zdravljenja kognitivnih motenj, kot je Alzheimerjeva bolezen. FOTO: Thinkstock

Dvanajst let so spremljali 957 ljudi, ki so bili ob začetku študije stari 55 ali več. Vsaki dve leti so preverili njihove kognitivne funkcije. Zbirali so tudi informacije o njihovem življenjskem slogu - o prehrani, fizični aktivnosti, socialnem življenju. Pa tudi o njihovih zdravstvenih težavah.

Takšna študija je zelo pomembna, ker trenutno še ne poznamo učinkovitega načina zdravljenja kognitivnih motenj, kot je Alzheimerjeva bolezen. Zaradi tega je toliko pomembneje poskrbeti za preventivo. Singapurski zdravnik še poudarja, da bi bilo zaradi tega potrebno narediti toliko več študij. Dobro bi bilo namreč odkriti čim več o tem, kako lahko preprečimo tako njihov pojav kot napredovanje.

Pri Alzheimerjevi bolezni bolnik izgublja spomin, se ne more več orientirati v času in prostoru ter počasi ne more več skrbeti zase. Alzheimerjeva bolezen je vzrok 60 odstotkov vseh demenc.

Zakaj pomaga čaj?

Študija je pokazala, da imajo zeleni, črni in rdeči ali oolong čaj isti učinek. Raziskovalci predvidevajo, da je ta posledica številnih snovi, ki so v čajnih lističih in delujejo protivnetno in antioksidantno. To očitno ščiti možgane pred poškodbami, ki povzročajo kognitivno nazadovanje. 

Študije je bila objavljena v zborniku The Journal of Nutrition, Health & Aging.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662