Švedski in ameriški raziskovalci so ugotovili, da nam pomagajo preprečiti, da bi se zredili, imeli previsok krvni sladkor in slabo prebavo. Preprečujejo tudi težave z mikrofloro v našem črevesju. Ob slabi prehrani se lahko prekomerno razvijejo mikroorganizmi, ki povzročajo različne težave – tudi slabše delovanje imunskega sistema. A vlaknine to preprečujejo. |
Vlaknine bi seveda morali redno uživati vsak dan, ne le v decembru, izogibati pa bi se morali sladkorju in procesiranim ogljikovim hidratom, pravi dr. Andrew Gewirtz z univerze v Georgii. “Slabi mikroorganizmi v črevesju vodijo v vnetja in pojav metabolnega sindroma.” To je kombinacija sladkorne bolezni, previsokega krvnega tlaka in prekomerne teže. “Prehrana, ki ima premalo vlaknin, spremeni mikrofloro in metabolizem,” doda professor Gunnar Hansson z univerze Gothenburg.
Zaradi prehrane, ki je vse bolj sestavljena iz procesirane hrane, imamo vse več težav. Vlaknine pa preprečujejo tudi pojav raka na črevesju. In ameriški raziskovalci z univerze Harvard in bolnišnice Massachusetts v Bostonu so ugotovili tudi, da lahko uživanje vlaknin izboljša možnosti za okrevanje pri tistih, ki ga že imajo.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV