Orehova potica, ki je simbol Kristusove trnjeve krone, je najbolj priljubljena velikonočna potica pri nas. Glavne sestavine tradicionalne orehove potice so bela moka, orehi in navadni sladkor. A ker se časi spremnijajo, danes mnogi pripravljajo tudi bolj zdravo verzijo potice, ki jo lahko pripravite na povsem preprost način. Dietetičarka Marina Zakič svetuje, da se držite svojega tradicionalnega recepta, a ga le nekoliko prilagodite: ''Tako da navadno belo moko zamenjamo s kakšno bolj zdravo moko, denimo polnozrnato moko, zmanjšamo količino sladkorja ali sladkor zamenjamo z naravno alternativo ter uporabimo domače naravno pridelane orehe.''
Zakaj zamenjati belo moko?
Kot pojasnjuje dietetičarka, bela moka spada med procesirana živila in vsebuje manj mineralov kot polnozrnata moka, ki je mleta iz celega zrnja. ''Ena izmed največjih razlik med belo moko in polnozrnato moko je v vsebnosti vlaknih, saj med procesom pridobivanja bele moke, žitu odstranijo vlakninsko in vitaminsko bogate otrobe. Tako osiromašeni beli moki dostikrat dodajajo manj kakovostne umetne vitamine,'' pojasnjuje Marina Zakić in nadaljuje: ''Polnozrnata moka pa vsebuje večjo količino maščob in beljakovin kot bela moka, tudi ne vsebuje umetnih vitaminov oz. dodatkov. Vsebuje vitamine iz skupine B ter A, K, E, baljakovine, rudnine in nenasičene maščobne kisline.''
Hrana, ki jo uživamo ima vedno tudi nekakšen vpliv na raven krvnega sladkorja. Bela moka pa je tista, ki ima višji glikemični indeks kot polnozrnata, zato tudi veliko hitreje dvigne raven krvnega sladkorja kot polnozrnata moka, kar pa ni dobro, dodaja dietetičarka: ''Zdrava alternativa oz. le dodatek ostali moki, je lahko tudi kokosova moka, s še manjšim glikemičnim indeksom, malo ogljikovimi hidrati, vsebuje pa več sladkorja, vendar naravnega. Kokosova moka vsebuje tudi veliko nasičenih maščobnih kislin in ima ogromno vlaknin, ki pripomorejo k boljši sitosti in pomagajo metabolizmu. Prednost kokosove moke je tudi ta, da ne vsebuje glutena, ki danes predstavlja vedno večji problem.''
Dobra izbira je tudi pirina moka, ki ima veliko vsebnost beljakovin kot tudi vlaknin, vsebuje pa tudi vitamine, niacin, tiamin, vitamin B6, ter minerale, kot mangan, fosfor, cink, železo, kalij in kalcij. ''Pirina moka pomaga pospešiti presnovo, pomaga pri tvorbi močnih kosti, uravnavava raven krvnega sladkorja, zmanjšuje napenjanje in drisko, pomaga zmanjšati nivo slabega holesterola v krvi in še mnogo koristnega bi lahko našteli.''
Tudi riževa moka, narejena iz rjavega riža, predstavlja dobro alternativo, še posebej v kombinaciji z ostalimi mokami. Je brez glutena.
Orehi zdravi za naše možgane
Orehi v orehovi potici pa so izjemno zdravi za nas. Čeprav imajo zelo veliko energijsko vrednost, saj ima 100g oreščkov kar 650 kalorij, je od tega kar 65g zelo kvalitetnih maščob, pojasnjuje Marina Zakić. Orehi so bogati tudi z omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami in vsebujejo večje število antioksidantov od večine poznanih jedi. Uživanje orehov lahko izboljša možganske sposobnosti, kar ni nenavadno, saj če dobro pogledate orehovo jedro, boste hitro videli, da simbolizira možgane. Prav tako pomaga pri preprečevanju bolezni srca in ožilja, kot tudi rakavih obolenj.
Orehi so odličen vir večih vitaminov in mineralov. Ti vključujejo baker, folno kislino, fosfor, vitamin B6, managan, vitamin E. So tudi enen največjih prehranskih virov antioksidantov, kot so elegična kislina, katehine in melatonin.
Čeprav so orehi zelo zdravi, pa pri nekaterih lahko sprožijo alergijske reakcije. ''Kar se tiče orehov pa bodite pozorni tisti, ki imate kronični gastritis ali gastrorefluksno bolezen, ker lahko pretirano zaužitje orehov pozroča prekomerno izločanje želočne kisline, zaradi povečane motorike želodca ob razgradnji trših oreščkov,'' pove dietetičarka.
Zmanjšajte vnos sladkorja
Tudi sladkor je obvezna sestavina naše potice. Najbolj poznana sta navadni beli in rjavi trsni sladkor, imenovana tudi saharoza. Čeprav radi verjamemo, da je rjavi sladkor boljši od navadnega belega, pa le temu ni čisto tako. Tudi rjavi sladkor ni kaj dost boljši. ''Cenejše verzije rjavega sladkorja so le obarvane z ječmenovim sladom in gre za pravzaprav navadni beli sladkor. Tudi pravi trsni sladkor, je še vedno enostavni sladkor in ga lahko obravnavamo kot isto nezaželenega v naši prehrani. Če res želimo bolj zdravo potico, bomo morali zmanjšati količino sladkorja oz. poseči po alternativnih metodah sladkanja ali pa se sladkorju preprosoto odpovemo,'' pojasni dietetičarka.
Poznamo razne sladilne sirupe, kot sta agavin in javorjev sirup, katera pa, kar se sladkorjev tiče, tudi nista dosti bolj zdrava od navadnega belega sladkorja.
Kot vemo obstajajo še umetna sladila, brez kalorij, ki jih priporočamo samo ljudem, ki zaradi zdravstvenih težav, ne smejo uživati sladkorja in naj tudi ta uživajo le občasno. ''Kot je znano, lahko imajo tudi umetna sladila škodljive učinke na zdravje našega telesa in še dokazano povečajo željo po sladkem. Dandanes pa se pojavljajo tudi nove oblike sladil brez energijske vrednosti, polioli, t.i. »alkoholni sladkorji«, ki so s posebnim postopkom pridelani iz naravnih živil. Eno takih je eritrol, naravno sladilo v obliki drobnih kristalov, ki je pridobljeno z naravnim postopkom fermentacije. Eritritol je odlično nadomestilo belega sladkorja, sirupov in umetnih sladil. Je naravno sladek, brez priokusa ter po videzu in strukturi podoben navadnemu sladkorju. V naravi se nahaja v različnih vrstah sadja, kot so hruške, grozdje, melone in lubenice, ter v fermentiranih izdelkih, kot so sojina omaka, vino in sake.''
''Seveda pa se sliši prelepo, da bi skoraj bilo res. Problem alkoholnih sladkorjev so stranski učinki; pri večjih količinah, napihnjenost, odvajalni učinek in bolečina v trebuhu. Pri zelo velikih količinah nekaterih alkoholnih sladkorjev pa lahko pride do hujših posledic. Za manitol tako velja, da lahko ob res prevelikih zaužitih količinah pride do odpovedi ledvic ali celo srca. Prav tako ni dokazano, kakšen je dolgoročen učinek vnosa takšnih sladil na organizem.'' Naravna alternativa sladkorju, je na primer tudi Stevia, ki pa je nekateri zaradi grenkega priokusa, ne maramo.
Najboljši recept za manj sladkorja je, da enostavno prepolovite oz. zmanjšate vnos ali kombinirate s kakšno stevio. Vaša velikonočna potica bo nekoliko manj sladka, vendar toliko bolj zdrava. ''Pri velikonočnem uživanju potice torej velja - bodimo zmerni pri porabi potice, največ 1-2 kosa. Zamenjajmo belo moko s polnozrnato ali pirino ter zmanjšajmo količino sladkorja.''
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV