Sol pomaga izboljšati okus živil, služi kot naravni konzervans in v zdravih merah ter za večino posameznikov je zdrava. Kuhinjska sol naj bi bila sestavljena iz 60 odstotkov klorida in 40 odstotkov natrija.
Slednji je eden od osnovnih esencialnih elektrolitov, ki jih naše telo potrebuje za različne funkcije: od prebave hrane do krčenja mišic.
Kot omenjeno, sol je v zdravi meri in zdravih količinah dobra. Težava nastane, ker naj bi danes vedno več ljudi v telo vnašalo preveč soli, kar pa lahko prinese škodljive posledice.
Ne zavedamo se namreč, da je sol prisotna v večini živil, na katere morda ne bi niti pomislili, dodatno pa jo včasih v telo vnašamo še sami.
Kaj se torej zgodi z našim telesom, če zaužijemo preveč soli?
Na dolgi rok lahko pretiravanje s soljo povzroči naslednje stvari:
- poškodbe krvnih žil in srca,
- napenjanje, krče in bolečine v trebuhu,
- prebavne težave,
- pridobivanje teže,
- poslabšanje migrene,
- povečano tveganje za demenco.
Vizita e-novice
Vir: index.hr
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV