Kaj se zgodi, če vsak dan jeste ovsene kosmiče?

PREHRANA

Kaj se zgodi, če vsak dan jeste ovsene kosmiče?

Vizita.si
16.12.2022, 5:00
8

Kosmiči so eden najbolj priljubljenih izbir za zajtrk. A na žalost številni med njimi vsebujejo skrite sladkorje, umetna sladila, konservanse in predelane ogljikove hidrate. Če želite jesti kaj bolj zdravega, si privoščite ovsene kosmiče. Preverite, kaj se zgodi, če jih vsak dan jeste.

Ovseni kosmiči
Ovseni kosmiči / FOTO: Profimedia

Ovseni kosmiči veljajo za eno bolj zdravih izbir za zajtrk. Bogati so z vitamini, minerali in antioksidanti, prav tako so edini vir avenantramidov –antioksidantov, ki krepijo naše zdravje. Ena porcija navadnih ovsenih kosmičev je za odraslega okoli 30 gramov in ima 117 kalorij ali 490 kJ energije. Vsebuje pa 7 % maščobe, 66 % ogljikovih hidratov, 11 % vlaknin in 17 % beljakovin.

Kaj to pomeni za vaše zdravje?

Ogljikovi hidrati

Vrsta ogljikovih hidratov, ki jih vsebujejo ovseni kosmiči, veljajo za nadvse zdravega, saj vsebujejo veliko vlaknin in se zato v krvni obtok sproščajo zelo počasi, kar pomeni, da ne povzročijo hitrega dviga krvnega sladkorja. Ohranjanje stabilnega krvnega sladkorja, ki nima prevelikih vzponov in padcev, je ključno za naše zdravje.

Oves je bogat s topnimi in netopnimi vlakninami, vendar večinoma vsebuje topne vlaknine betaglukane, ki imajo številne koristi za naše zdravje.
Oves je bogat s topnimi in netopnimi vlakninami, vendar večinoma vsebuje topne vlaknine betaglukane, ki imajo številne koristi za naše zdravje. / FOTO: iStock

Ovseni kosmiči vsebujejo 85 % škroba in 11 % vlaknin, kar je veliko več vlaknin kot pri drugih žitaricah. Vsebujejo tri tipe škroba:

– Samo 7 % hitro prebavljivega škroba, ki se hitro razgradi in pretvori v glukozo;

– 22 % počasi prebavljivega škroba, ki se počasi razkraja in počasi absorbira;

– 25 % odpornega škroba, ki ni prebavljiv tako kot druge vrste škroba, ampak izboljša našo prebavo, ker predstavlja hrano za dobre bakterije v črevesju.

Ovseni kosmiči
Ovseni kosmiči / FOTO: Thinkstock

Vlaknine

Oves je bogat s topnimi in netopnimi vlakninami, vendar večinoma vsebuje topne vlaknine betaglukane, ki imajo številne koristi na naše zdravje. Zmanjšujejo ravni holesterola, inzulina in sladkorja v krvi, hkrati spodbujajo izločanje žolčnih kislin.

Če redno uživate betaglukane, si lahko zmanjšate tveganje za bolezni srca in ožilja. Te vlaknine pomagajo tudi zmanjšati apetit, upočasniti prebavo, kar vodi do daljšega občutka sitosti.

Beljakovine

Beljakovine v ovsenih kosmičih pomagajo pri izgradnji mišične mase in povečajo občutek sitosti. Ovseni kosmiči so bogati z visoko kvalitetnimi beljakovinami. Glavna beljakovina, ki jo vsebujejo, je avenalin (80 %) in je beljakovina, ki je podobna tisti, ki jo vsebujejo stročnice. Vsebuje tudi veliko manjših beljakovin, imenovanih avenin, ki so podobne glutenu v pšenici.

Maščobe

Ovseni kosmiči vsebujejo kar nekaj maščobe. V resnici več maščobe kot druge žitarice. Vsebujejo tudi nenasičene maščobne kisline, ki so dobre za naše telo.

Ne kupujte predelanih ali instant ovsenih kosmičev. Ti vsebujejo veliko umetnih sladil in dodanih sladkorjev, ki bodo hitro dvignili krvni sladkor. Skušajte izbirati čim bolj navadne ovsene kosmiče.
Ne kupujte predelanih ali instant ovsenih kosmičev. Ti vsebujejo veliko umetnih sladil in dodanih sladkorjev, ki bodo hitro dvignili krvni sladkor. Skušajte izbirati čim bolj navadne ovsene kosmiče. / FOTO: iStock

A previdno, ko se odločite za nakup ovsenih kosmičev!

1. Ne kupujte predelanih ali instant ovsenih kosmičev. Ti vsebujejo veliko umetnih sladil in dodanih sladkorjev, ki bodo hitro dvignili krvni sladkor. Skušajte izbirati čim bolj navadne ovsene kosmiče.

2. Nadzorujte porcijo ovsenih kosmičev. 30 gramov na obrok bo dovolj.

3. Dodajte jim zdrave dodatke, kot so sveže sadje, semena, oreščke. Izogibajte se preveč sladkih dodatkov, kot so sladkor, javorjev sirup ali kaj podobnega.

4. Če ste občutljivi na gluten ali se spopadate s celiakijo, previdno preberite deklaracijo na izdelku. Prepričajte se, da ste izbrali ovsene kosmiče, ki so bili izdelani v proizvodnji, kjer ni drugega glutena.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke