Vizita.si
A nova študija, ki jo je BBC-jev novinar izvajal v sodelovanju z Univerzo Surrey, je pokazala, da uživanje ogljikovih hidratov zvečer povzroča manj dramatični vzpon in padec krvnega sladkorja, kot če ogljikove hidrate uživamo zgodaj zjutraj.

Zdravje

Razkrivamo, kdaj je najboljši čas za uživanje kruha

K.B.
22. 01. 2018 08.15
5

Čeprav je dolgo veljalo, da je najbolj primeren čas, da ogljikove hidrate, kot je kruh, uživamo zgodaj zjutraj za zajtrk, je 'televizijski zdravnik' Michael Mosley prepričan, da smo se do sedaj motili. Njegov nasvet vas bo zagotovo presenetil.

A nova študija, ki jo je BBC-jev novinar izvajal v sodelovanju z Univerzo Surrey, je pokazala, da uživanje ogljikovih hidratov zvečer povzroča manj dramatični vzpon in padec krvnega sladkorja, kot če ogljikove hidrate uživamo zgodaj zjutraj.
A nova študija, ki jo je BBC-jev novinar izvajal v sodelovanju z Univerzo Surrey, je pokazala, da uživanje ogljikovih hidratov zvečer povzroča manj dramatični vzpon in padec krvnega sladkorja, kot če ogljikove hidrate uživamo zgodaj zjutraj.FOTO: iStock

Britanskemu novinarju Michaelu Mosleyu pravijo kar 'televizijski zdravnik', saj že vrsto let vodi oddaje, ki osveščajo o zdravem življenjskem slogu. Mosley je pred kratkim presenetil z izjavo, da je bolje, da jemo testenine za večerjo kot toast za zajtrk.

Med ogljikove hidrate spadajo tudi testenine.
Med ogljikove hidrate spadajo tudi testenine.FOTO: iStock
Dejal je, da smo se do sedaj motili, ko smo mislili, da moramo ogljikove hidrate uživati predvsem zjutraj, če želimo izgubiti odvečne kilograme ali vzdrževati zdravo telesno težo. Kot pravi, je najboljši čas za uživanje te skupine živil, med katere spadajo tudi kruh, žita, krompir, testenine, zelenjava, sadje, večer.

Strokovnjaki so pred tem trdili, da moramo ogljikove hidrate uživati v začetku dneva, da ima telo več časa, da pokuri glukozo, ki se sprošča ob uživanju ogljikovih hidratov. Če tega ne bi storili, bi prišlo do povišanja inzulina, da bi telo znova uravnalo normalen nivo krvnega sladkorja. Povišanje inzulina pa vodi do dodatnega shranjevanja sladkorja iz ogljikovih hidratov v obliki maščobe, kar povzroča, da se ljudje zredijo.

A nova študija, ki jo je BBC-jev novinar izvajal v sodelovanju z Univerzo Surrey, je pokazala, da uživanje ogljikovih hidratov zvečer povzroča manj dramatični vzpon in padec krvnega sladkorja, kot če ogljikove hidrate uživamo zgodaj zjutraj. Mosley namesto tega svetuje, da ljudje pri vsakem obroku pojedo nekaj ogljikovih hidratov, a naj ne pretiravajo z velikostmi obroka.

Ko uživate kruh, izbirajte polnovrednega, ki manj vpliva na nihanje krvnega sladkorja.
Ko uživate kruh, izbirajte polnovrednega, ki manj vpliva na nihanje krvnega sladkorja.FOTO: iStock

Kako je potekala raziskava?

Mosley je skupaj z raziskovalci iz Univerze Surrey zdravim prostovoljcem zastavljal vprašanja o njihovih navadah prehranjevanja in ali večino ogljikovih hidratov pojedo zjutraj ali zvečer. Vsi udeleženci študije so vsak dan pojedli približno enako količino ogljikovih hidratov iz virov, kot so kruh, testenine in zelenjava.

V prvih petih dneh so pojedli večino te hrane za zajtrk, nato pa so pet dni jedli normalno in nato prešli na uživanje večine ogljikovih hidratov za večerjo. Raziskovalci so ves čas spremljali nivo krvnega sladjkorja udeležencev v raziskavi.

Rezultati?

Pokazalo se je, da je kombinacija nizke vsebnosti ogljikovih hidratov za zajtrk in visoke vsebnosti ogljikovih hidratov za večerjo pri ljudeh krvni sladkor v povprečju dvignila za 10,4 enot. Medtem ko uživanje ogljikovih hidratov za zajtrk in manj te skupine za večerjo za 15,9 enot. Znanstveniki Univerze Sureey sedaj nameravajo ponoviti eksperiment v večji študiji, ki bo bolj reprezentivna.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602