Vizita.si
Od dva do tri dni uživajte kuhano zelenjavo in zelenjavne juhe.

Razstrupljanje

Razstrupljanje lahko traja od dva do tri dni

L. E.
23. 04. 2019 07.22
0

Med prazniki se lahko brez slabe vesti prehranjujemo praznično. S tem ni nič narobe, če so ostale dni naši obroki zdravi in uravnoteženi, pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Lahko pa od dva do tri dni po praznikih namenimo postu in telesu pomagamo, da se bolje razstrupi.

Od dva do tri dni uživajte kuhano zelenjavo in zelenjavne juhe.
Od dva do tri dni uživajte kuhano zelenjavo in zelenjavne juhe.FOTO: Dreamstime

Razstrupljanje je beseda, ki deluje privlačno. Kdo se ne bi želel znebiti strupov? Toda vedeti je treba, da se naše telo ves čas razstruplja samo od sebe. Mi mu pri tem lahko le pomagamo. Denimo tako, da se ne prenajedamo, da se dovolj gibamo ...

 "Edino pravo razstrupljanje je takšno, da pustimo telesu, da s svojimi funkcijami poskrbi zase," pove prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Doda, da je seveda drugače v primeru bolezni ali zastrupitve. Kaj pa, če smo zdravi in bi radi telesu pomagali, da dela čim bolje? "Najlažje se bo razstrupljal, ko ne bo imel dodatnega dela s prebavljanjem hrane in odvajanjem vseh dodatnih toksinov. Zato se lahko občasno odločimo za post." A ta torej pomeni tudi odrekanje kajenju in podobnim razvadam, s katerimi v telo vnašamo dodatne strupe.

"Če se odločite za post, je ta še posebej primeren po praznikih," nadaljuje Cepuševa. Predlaga razstrupljanje, ki traja dva do tri dni. Ta čas se prehranjujemo s kuhano zelenjavo in zelenjavnimi juhami. "Juhe so lahko iz zelenjave in zelišč, kot je sedaj denimo kopriva. Za dodatno pomoč jetrom, da jih okrepimo, lahko uživamo še veliko regrata in artičok."

Kakšen je 12-urni post?

Obstajajo različni načini postenja. Odločimo se lahko tudi za 12-urni post. "Večerjo pojejte ob šestih popoldne. Nato ne jejte ničesar več. Naslednje jutro pojejte zajtrk, ko se zbudite, a ne pred šesto zjutraj." Tako se lahko postite do konca življenja, še doda.

Zahtevnejši je post s sveže stisnjenimi sokovi in zelenjavnimi prevretki. Ni primeren za vsakogar.
Zahtevnejši je post s sveže stisnjenimi sokovi in zelenjavnimi prevretki. Ni primeren za vsakogar.FOTO: Dreamstime

Pomembna je priprava na post

Post s sokovi je veliko zahtevnejši. "Pomembno je, da se na tak post pravilno pripravimo. Ne smemo se ga lotiti kar čez noč. Nekaj dni prej je treba začeti z izključevanjem živil iz prehrane. Vsak dan izločimo eno – najprej meso, nato ostale živalske izdelke, nato kaše, nato žita … Na koncu izločimo iz prehrane zelenjavo in sadje. Namesto njih začnemo uživati zelenjavne prevretke in sveže stisnjene sokove." Kaj so zelenjavni prevretki? "Zelenjavo kuhamo v vodi. Ko se skuha, jo vzamemo ven. Spijemo le vodo, v kateri se je kuhala, zelenjave ne pojemo."

Tak post mora trajati vsaj teden dni. "To pa zato, ker po približno treh dneh telo preide v ketozo, stanje, ko telo za energijo porablja maščobo in ne več dragocene mišične mase. Oziroma to porablja v zelo majhnih količinah." Pomembno je, da ne izgubimo preveč mišične mase. "Takšen post lahko nato traja do 40 dni. Daljši posti so zelo redki in se tudi redko priporočajo. Se je pa pred postom smiselno posvetovati s terapevtom za post ali vsaj z nekom, ki se je že postil, da nam lahko svetuje glede na naše stanje. Vsekakor se je treba posvetovati z zdravnikom, če jemljete zdravila ali ste bolni."

Post ni primeren za vsakogar

"Na splošno bi lahko dejali, da je post varna metoda. Ima pa različne učinke na telo in nekateri niso najbolj prijetni. To so lahko mrazenje, vrtoglavica, padec pritiska, lakota, ki v večini primerov izzveni v nekaj dneh ... Na vse to je treba biti pripravljen, zato je tudi pomembno, da se na post nekaj časa pripravljamo, da se ne odločimo kar čez noč." Treba je vedeti, kaj počnemo. Zavedati se je tudi treba, da postenje ni primerno za vsakogar. "Ni primerno za nosečnice, majhne otroke, nekatere bolnike ..." Če se še nikoli nismo postili, pa je morda bolje, da začnemo s postom, ki traja od dva do tri dni.

Za dodatno pomoč jetrom v tem letnem času prehranska strokovnjakinja svetuje tudi regrat.
Za dodatno pomoč jetrom v tem letnem času prehranska strokovnjakinja svetuje tudi regrat.FOTO: Dreamstime
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662