Po ajurvedi je človek del narave. V njem se zrcalijo vsi njeni elementi (voda, zrak, zemlja, ogenj in prostor) in se v telesu združujejo v tri biološke energije – vato, pitto in kapho. Da bi bili zdravi, morajo vse te tri energije v nas delovati skladno. Ajurvedska dieta ni shujševalna dieta. Gre namreč za načrt prehranjevanja, ki namesto k stradanju telesa, teži k balansiranju elementov/doš v telesu. Oblikovanje svojega načina življenja, da bi našli harmonijo, je ključnega pomena in ajurvedski zdravniki pomagajo pacientom, da dosežejo več kot le to.
Pijte tople napitke
Svoj dan pričnite s kozarcem tople (ne vroče!) vode z limono in medom. Čez dan srkajte večkrat na dan po skodelico čaja. Pripravite ga tako, da v petih skodelicah vrele vode zmešate pol čajne žličke cele kumine, po pol žličke koriandra in lanenih semen, vse skupaj precedite in shranite v termosteklenici. Ta čaj vsebuje pravo bogastvo kemikalij, ki pomagajo telesu izločiti maščobo.
Pomembno je, v katerem delu dneva največ pojeste
Po ajurvedi je zimski čas kralj vseh letnih časov. Energija, ki jo pridobimo pozimi, je ključna, saj nam bo na voljo vse leto. Naravni ritem našega telesa je takšen, da terja največ kalorij sredi dneva. To pomeni, da je naša prebava najmočnejša v popoldanskih urah, saj je to čas, ko je »pita«, oziroma element ognja, najbolj aktivna. Za čas kosila si torej privoščite največji obrok v dnevu, večerja pa naj bo bolj skromna. Prav tako je popoldan najboljši čas za kavo ali majhno sladico.
Prehrana naj bo predvsem topla. Pozimi lahko zaužijete nekoliko večje količine hrane in več zdravih maščob. Hrana naj bo predvsem sladkega, kislega in slanega okusa. Uporabljajte začimbe z grelnim učinkom, kot sta ingver in cimet. Od žitaric je priporočena koruza, od sladil med, od zelenjave pa radič, rukola in šparglji. Če želimo spodbuditi ogenj v sebi, bomo uporabili pekoče, ostre začimbe, kot so čili, ingver, kurkuma, črna gorčica, koriander in kumina, ki ureja prebavo.
Želodec ne sme biti nikoli napolnjen več kot do dveh tretjin. Po ajurvedi so za prebavo potrebne vse tri doše, za njih moramo pustiti eno tretjino želodca praznega. Če je želodec povsem poln, bo izrinil doše, in te se okvarijo. S pozornostjo uživajte hrano, prepoznajte okuse, videz, vonj, zgradbo, tudi zvok. Na ta način se ustvari čustveno zadovoljstvo in ravnovesje. Jejte v umirjeni atmosferi, da se spodbudi parasimpatično delovanje. Po obroku še par minut sedite v tišini nato si privoščite kratek sprehod.
Priporočljiva sta izvajanje joge in zadostno gibanje
Po ajurvedi je celulit nekakšna zastrupitev telesa z vlago, ki se zadržuje v celicah, zato je najprej potrebno razstrupljanje, temu pa sledijo jogijske vaje, s katerimi izločamo vodo oziroma zmanjšujemo deformacije. Poleg joge je pomembno tudi da redno telovadite. Nujno hodite vsaj pol ure na dan oz. telovadite vsaj 3-krat tedensko.
Pomemben je zadosten spanec
Spanje je po ajurvedi pomemben steber zdravja in ravnovesja, povsem enakovreden zdravi dieti. Velik poudarek daje na odhod v posteljo, ki naj bo nekje do 22. ure, vstajanje pa naj bo pred 6. uro zjutraj. Izogibajte se preveliki količini čutnih dražljajev zvečer, pred spanjem pa si zmasirajte roke in stopala s toplim sezamovim oljem. Znebite se telesne napetosti ter se v posteljo odpravite z občutkom popolne predaje. Svoje probleme pustite pred vrati spalnice. Čas spanja namreč ni primeren za reševanje problemov.
Pancha Karma ali razstrupljanje po ajurvedi
Pancha Karma je eden ključnih ajurvedskih postopkov naravnega čiščenja telesa, ki odstrani nakopičene strupe v telesu. Snovi, ki smo jih z leti pridobili z nezdravo in kemijsko obdelano hrano ali z nezdravim okoljem, lahko namreč uspešno odstranimo. Če opazimo znake, ki kažejo na zastrupljenost telesa, obiščemo ajurvedskega zdravnika, ki nam predpiše osebni prehranski režim in program razstrupljanja ali pancha karme.
Pancha karma pomeni 'pet' terapevtskih 'tehnik' in tradicionalno istočasno čiščenje petih telesnih ‘votlin’:
- želodca,
- tankega črevesja,
- debelega črevesja,
- nosne votline/dihalnih poti,
- ožilja.
Če prepogosto uživamo težko hrano, hitro hrano ter zamrznjeno, procesirano in vnaprej pripravljeno hrano se v prebavilih nakopičijo strupi. Najprimernejša hrana za čiščo je vegetarijanska hrana, ki je topla, kuhana in lahko prebavljiva (sadje in zelenjava). Še posebej so priporočljivi tudi zelena soja, mung in riž. V času razstrupljanja je prepovedano uživati močne začimbe, pražena živila, alkohol, črni čaj in kavo. Pomemben del diete so tudi začimbe, ki dodatno spodbujajo izločanje strupov iz telesa.
Razstrupljanje telesa je nujno, da se telesu omogoči absorpcijo učinkovin zelišč in mineralov, ki se jih uživa na tretji stopnji pancha karme. Ta okrepijo imunski sistem organizma in zdravijo specifične težave posameznika. Kot priporočajo ajurvedski modreci, bi si takšen očiščevalni proces morali podariti enkrat na leto.Najprimernejši čas je na prehodu iz zime v pomlad in iz jeseni v zimo.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV