Vizita.si
Prebava

Zdravje

Kaj poveča tveganje za drugega najhujšega raka?

L. E.
19. 04. 2019 09.16
1

Obsežna britanska študija je nedavno pokazala, da tudi uživanje rdečega in predelanega mesa v količinah, ki naj bi še veljale za zmerne, lahko poveča tveganje za raka na debelem črevesu in danki. Ta je pri nas na drugem mestu po smrtnosti, kažejo podatki Onkološkega inštituta, čeprav od leta 2009 deluje presejalni program Svit, ki ga lahko odkrije še v predrakavi fazi, torej še preden se razvije.

Rak na debelem črevesu in danki praviloma precej dolgo nima znakov, zaradi katerih bi poiskali pomoč zdravnika, tako da je pogosto odkrit pozno.
Rak na debelem črevesu in danki praviloma precej dolgo nima znakov, zaradi katerih bi poiskali pomoč zdravnika, tako da je pogosto odkrit pozno.FOTO: Dreamstime

Študijo sta opravili univerza Oxford in neprofitna organizacija Cancer Research UK. Raziskovalci so analizirali podatke skoraj pol milijona Britancev, starih med 40 in 69 let, ki so jih dobili pri drugi britanski študiji. Ta se imenuje Biobank in poteka od leta 2006. Njen cilj je ugotoviti, kakšen je vpliv genetske predispozicije in okolja na pojav bolezni.

Udeležence so spremljali šest let in v tem času jih je 2.609 zbolelo za rakom na debelem črevesu in danki. Ko so si pobliže ogledali njihove prehranske navade, so ugotovili povezavo z uživanjem rdečega in predelanega mesa, poročajo britanski mediji. Smernice za javno zdravje na Otoku odsvetujejo uživanje več kot 70 gramov takšnih živil na dan. V raziskavi se je pokazalo, da so tisti, ki so uživali okrog 76 gramov takšnih živil na dan, v primerjavi s tistimi, ki so jih uživali okrog 21 gramov, imeli za 20 odstotkov večje tveganje za raka na debelem črevesu in danki.

Kot je na svoji strani zapisal britanski National Health Service (državni zdravstveni sistem), tipičen britanski zajtrk z dvema rezinama slanine in manjšo klobaso vsebuje 130 gramov mesa. To je precej več kot 70. 

Raziskovalci so ugotovili, da se tveganje za raka na debelem črevesu poveča za 19 odstotkov za vsakih 25 gramov predelanega mesa, ki ga zaužijemo na dan, ter za 18 odstotkov za vsakih 50 gramov rdečega mesa. 

Pri komu je ta rak za kar četrtino smrtonosnejši?
Preberi še
Pri komu je ta rak za kar četrtino smrtonosnejši?
Najbolj priporočljivo bi se bilo izogibati predelanemu mesu oziroma mesnim izdelkom. Lahko pa bi v svojo prehrano vključili več rib.
Najbolj priporočljivo bi se bilo izogibati predelanemu mesu oziroma mesnim izdelkom. Lahko pa bi v svojo prehrano vključili več rib.FOTO: Dreamstime

Povečano tveganje je pomenilo uživanje alkohola. Vsaka steklenica piva ali kozarec vina je povečal tveganje za osem odstotkov.

Po drugi strani se je tveganje zmanjšalo z uživanjem vlaknin iz kruha ali kosmičev za zajtrk. To je pomenilo za 14 odstotkov nižje tveganje.

Predelano meso je bolj škodljivo kot rdeče, ki je nepredelano. To ima v omejenih količinah tudi pozitivne učinke. Ni povsem nezdravo živilo. 

Profesor Tim Key z univerze Oxford je za časopis Guardian dejal, da je dober vir minerala železa. Zaradi tega ni smiselno, da bi njegovo uživanje povsem prepovedali. Po drugi strani je poudaril, da alkohol nima niti ene prednosti, poveča pa tveganje za raka.

V spodnji povezavi nam je tudi slovenska prehranska strokovnjakinja pojasnila, da ne bi bilo slabo, če bi rdeče meso občasno uživali, ko smo slabokrvni. Tako železo kot tudi mineral cink telo iz mesa lažje izkoristi. A dobre učinke bomo opazili le, če bo manjša količina rdečega mesa del zdrave, uravnotežene prehrane. 

Rdeče meso: zdravo ali ne?
Preberi še
Rdeče meso: zdravo ali ne?

Da bi zmanjšali tveganje za raka na debelem črevesu in danki, tudi naš Onkološki inštitut svetuje, da ne pretiravamo z uživanjem mesa in živalskih maščob, da uživamo – nasprotno – več vlaknin (polnovredna žita, stročnice, zelenjava). Priporočajo še dovolj gibanja, odsvetujejo alkohol in kajenje.

Nepredelano rdeče meso je dober vir železa in cinka, dveh za telo pomembnih mineralov.
Nepredelano rdeče meso je dober vir železa in cinka, dveh za telo pomembnih mineralov.FOTO: Dreamstime

Na strani Onkološkega inštituta prav tako pišejo, da gre pri nas za enega najpogostejših rakov, ki je po smrtnosti na drugem mestu, čeprav imamo presejalni program Svit, ki lahko to bolezen ujame, ko je še v predrakavi fazi in je zdravljenje lažje in učinkovitejše. Ker po navadi dolgo ni znakov, zaradi katerih bi poiskali pomoč zdravnika, je ta rak pogosto odkrit v poznejšem stadiju, zaradi česar je smrtnost tudi tako velika. Rešitev je sodelovanje v programu Svit. Vabilo dobijo moški in ženske, ki so stari med 50 in 74 let. 

Tudi naš Nacionalni inštitut za javno zdravje NIJZ opozarja, da Slovenci uživamo preveč mesa, še posebej prepogosto posegamo po mesnih izdelkih (to je predelano meso). Dodajajo, da po drugi strani uživamo premalo rib.

Na svoji spletni strani so opozorili na študijo, ki je bila objavljena leta 2015 v reviji The Lancet Oncology, izvedla jo je Mednarodna agencija za raziskavo raka IARC.

 "V njej rdeče meso razvršča v kategorijo verjetno rakotvornih snovi za ljudi, mesne izdelke pa v najvišjo kategorijo rakotvornih snovi za človeka. V to najvišjo skupino IARC uvršča tudi tobak in azbest, vendar hkrati jasno sporoča, da te snovi niso enakovredno strupene za človeka – pri rdečem mesu gre namreč za nekaj deset stopenj nižjo raven tveganja."

Na NIJZ priporočajo še, da meso pripravite na bolj zdrav način, in sicer s kuhanjem, dušenjem ali pečenjem v lastnem soku.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587