Vizita.si
Rdeče meso nadomeščajte z ribami in perutnino.

Zdravje

Kaj se zgodi, ko rdeče meso zamenjate z ribo in perutnino?

L. E.
05. 07. 2019 10.59
2

Tisti, ki so v osmih letih začeli uživati več rdečega mesa, so imeli v naslednjih osmih letih večje tveganje za prezgodnjo smrt, je ugotovila ameriška študija. Manjše tveganje so imeli tisti, ki so uživali vse manj rdečega mesa in so tega nadomestili z ribami, perutnino pa tudi vegetarijanskimi obroki.

Manjše tveganje za prezgodnjo smrt so imeli tisti, ki niso le uživali vse manj rdečega mesa, temveč so se začeli prehranjevati bolj zdravo, so ugotovili raziskovalci harvardske fakultete za javno zdravje T.H. Chan. Kot so zapisali na svoji spletni strani, so opazili manjše tveganje pri tistih, ki so uživali več rib, perutnine brez kože, mleka in mlečnih izdelkov, jajc, polnozrnatih živil, oreščkov in zelenjave.

Dodajajo, da obstaja že veliko dokazov, da je prekomerno uživanje rdečega mesa, še posebej pa procesiranega rdečega mesa, povezano z vrsto boleznimi, in sicer so študije pokazale, da pomeni povečano tveganje za sladkorno bolezen tipa dva, bolezni srca in ožilja ter nekatere oblike raka, med njimi raka debelega črevesa in danke. Harvardska študija ni prva, ki je pokazala, da je prekomerno uživanje rdečega mesa povezano z večjim tveganjem za prezgodnjo smrt.

Mojstrančanka, ki z rakom živi že 13 let
Preberi še
Mojstrančanka, ki z rakom živi že 13 let

Da bi prišli do teh zaključkov, so raziskovalci vzeli podatke 53.553 žensk in 27.916 moških. Ti so bili vključeni v dve drugi dolgo trajajoči študiji, ki imata za cilj vzeti čim več podatkov, ki jih lahko nato drugi raziskovalci uporabijo za svoje delo. Na začetku nihče ni imel raka ali bolezni srca in ožilja. Raziskovalci so nato pogledali, ali je sprememba pri uživanju rdečega mesa med letoma 1986 in 1994 vplivala na smrtnost med letoma 1994 in 2002. Ter ali je sprememba med letoma 1994 in 2002 vplivala na smrtnost med letoma 2002 in 2010. V primeru rdečega mesa naj bi bila to prva študija, ki je gledala tako dolgo obdobje.

Še posebej omejite uživanje procesiranega mesa.
Še posebej omejite uživanje procesiranega mesa.FOTO: Shutterstock
Povečano uživanje rdečega mesa so povezali z večjo smrtnostjo zaradi bolezni srca in ožilja.
Povečano uživanje rdečega mesa so povezali z večjo smrtnostjo zaradi bolezni srca in ožilja.FOTO: Shutterstock

Tisti, ki so začeli dnevno uživati za polovico več rdečega mesa kot do tedaj, so imeli za 13 odstotkov večje tveganje za prezgodnjo smrt iz katerega koli razloga. Enako povečanje uživanja neprocesiranega rdečega mesa, je pomenilo za 9 odstotkov večje tveganje. Kot zapišejo na spletni strani fakultete, so našli tudi povezavo med povečanim uživanjem rdečega mesa in večjo smrtnostjo zaradi bolezni srca in ožilja, bolezni dihal in bolezni živčevja.

To je veljalo ne glede na to, koliko so bili ljudje stari, koliko so se gibali, kako so se sicer prehranjevali, ali so kadili in ali so uživali alkohol.

"Ta daljša študija je prinesla nove dokaze, da je koristno zmanjšati uživanje rdečega mesa, medtem ko uživamo več druge hrane, ki vsebuje beljakovine, ter več polnozrnatih živil in zelenjave. To je dobro tako za zdravje ljudi kot za okolje. Zdravo je privzeti mediteranski način prehranjevanja, pri katerem večino prehrane predstavlja zdrava rastlinska hrana," na spletni strani citirajo vodjo študije Franka Hu.

V spodnji povezavi si preberite več o koristnosti uživanja rib. Dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje nam je razložila, da so odličen vir prebavljivih beljakovin, vitamina D, selena in joda. Z mastnimi ribami zaužijemo zdrave maščobe, s tistimi, ki jih uživamo s kostmi vred, pa še kalcij.

So lahko prebavljive in polne izredno zdravih hranil
Preberi še
So lahko prebavljive in polne izredno zdravih hranil
Rdeče meso nadomeščajte z ribami in perutnino.
Rdeče meso nadomeščajte z ribami in perutnino.FOTO: Shutterstock

Da je treba omejevati količine mesa, ki jih zaužijemo, nam je v spodnji povezavi razložila prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Ne bi ga smeli pojesti več kot od 300 do 600 gramov na teden oziroma si ga ne bi smeli privoščiti več kot dvakrat tedensko. Še posebej je pomembno omejevanje procesiranega rdečega mesa. Največkrat priporoča uživanje belega mesa in ribe, samo občasno pa tudi rdečega mesa, ki je predvsem dober vir železa in cinka.

Rdeče meso: zdravo ali ne?
Preberi še
Rdeče meso: zdravo ali ne?
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650