Vizita.si
Raziskovalci pravijo, da bi morali količino vsega mesa, ki ga uživamo, spraviti na eno desetino trenutne.
Zdravje

Rdeče meso – DA ali NE?

L. E.
02. 06. 2017 13.39
11

Ameriški raziskovalci z Nacionalnega inštituta za rakava obolenja pravijo, da je odgovor: ne. Uživanje rdečega mesa so povezali z večjim tveganjem za več bolezni, od raka in bolezni srca do bolezni jeter in ledvic.

Raziskovalci pravijo, da bi morali količino vsega mesa, ki ga uživamo, spraviti na eno desetino trenutne.
Raziskovalci pravijo, da bi morali količino vsega mesa, ki ga uživamo, spraviti na eno desetino trenutne.FOTO: iStock

Raziskovalci z ameriškega Nacionalnega inštituta za rakava obolenja so preučili podatke skoraj 537 tisoč odraslih, ki so bili stari med 50 in 71 let ter so prihajali iz šestih ameriških držav. 16 let so spremljali njihovo zdravje in prehranske navade.

Njihova ugotovitev je bila, da so v teh 16 letih tisti, ki so uživali največ rdečega mesa, v primerjavi s tistimi, ki so ga najmanj, imeli za 26 odstotkov večje tveganje za prezgodnjo smrt zaradi različnih bolezni.

Tisti, ki so pojedli največ belega mesa, pa so v primerjavi s tistimi, ki so ga najmanj, imeli za 25 odstotkov manjše tveganje.

Med tistimi, ki so pojedli enako količino mesa, so imeli nižjo prezgodnjo umrljivost tisti, ki so pojedli več belega mesa in manj rdečega.

"Naša odkritja potrjujejo prejšnja poročila o povezavi med rdečim mesom in prezgodnjo smrtjo," pravi Arash Etemadi, vodja študije. "Ta je bila dovolj velika, da je pokazala, da obstajajo povezave med rdečim mesom in kar devetimi različnimi bolezenskimi vzroki za prezgodnjo smrt." Sem spadajo: rak, bolezni srca, kap, diabetes, okužbe, cerebrovaskularne bolezni, bolezni dihal, bolezni ledvic, bolezen jeter. Povezave niso našli edino med rdečim mesom in Alzheimerjevo boleznijo.

Raziskovalci pravijo, da bo potrebnih še več študij, a da lahko že zdaj ljudem položijo na srce, da pazijo, koliko rdečega mesa uživajo. Menijo pa tudi, da bi morali uživati manj katerega koli mesa. Nikoli v zgodovini človeštva nismo pojedli toliko mesa, poudarjajo. Morali bi zmanjšati vnos mesa na eno desetino količine, ki jo trenutno v povprečju uživamo.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
xyxyxyxyxyxyxy 04. 06. 2017 18.50
Kdo je plačal raziskavo? Perutninarji?
kurcvasgleda01 04. 06. 2017 16.51
ne ne ne...
Viejo cabron 04. 06. 2017 16.18
Človek ima tudi rdeče meso! Torej "rdečkarji" na lov....
Vsem odsvetujem uživanje rdečega mesa. Ga bo več ostalo za mene!
Seveda ne, če so živali hranjene s samo kemijo. Vsega po malo in nič ne škodi ob seveda kakovostno pridelani hrani.
Ves svet je tako ali drugače vedno bolj hranjen s kemijo, tudi tisto domače doma ni več čist tako, je že vprašanje kvalitete zraka, padavin, vode, itd. ki ni več nedolžna stvar.
Nec cudnga, da niso nsll povezave med Alzheimerjem in rdecim meson. Anketirani Alzheimerji se sploh ne spomnjo, da so ga natepaval vsak dan.
Če bi vedeli koliko antibiotikov je v svinjskem mesu,ga ne bi nobeden kupil
ha, ha, jaz ga hranim izključno z mojo domačo hrano, nobenih dodatkov, mmmmmmmmmm
Viejo cabron 04. 06. 2017 08.09
300 gramov rdečega mesa na teden je dovolj!
Za zajtrk vsak dan ja...
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1080