"Resveratrol spada med fitoaleksine, spojine, ki jih rastline sintetizirajo v odzivu na patogeno okužbo ali na različne vrste stresa, kamor spada tudi oksidativni stres," razloži prof. dr. Urban Bren, vodja projekta, v katerem so preučevali antikarcenogene in antioksidativne učinke resveratrola.
Kako pomaga pri raku?
Na mariborski Fakulteti za kemijo so ugotovili, da resveratrol lahko pomaga pri preprečevanju pojava raka. "Zavira samo iniciacijo karcinogeneze," razlaga Bren. Kako to naredi? "Deluje kot blokirna spojina. V vsakdanjem življenju smo izpostavljeni številnim kemijskim kancerogenom, ki jih vnašamo prek hrane in pijače, navsezadnje že s samim dihanjem. Temu se v modernem svetu žal ne moremo izogniti. Molekula resveratrola s temi kemijskimi kancerogeni reagira in jih odplavi ven iz telesa, še preden ti uspejo poškodovati naš dedni material, kar pa je začetek vsakega raka."
To ni edina faza pri razvoju raka, na katero lahko resveratrol vpliva. "Resveratrol blokira angiogenezo, se pravi nastanek novih žil, ki tumor preskrbujejo s hranili, da ta lahko pospešeno raste. Zavira tudi samo proliferacijo, se pravi to, kako hitro se te rakave celice delijo. In zavira tudi metastaziranje. Se pravi – če imamo nek primarni tumor – kako hitro bo ta primarni tumor delal potem sekundarne, terciarne … tumorje na drugih delih telesa."
Bren opozarja, da so potrebne nadaljnje raziskave in da na resveratrol ne smemo gledati kot na zdravilo za raka. "Če ima človek raka, se mora podvreči kemoterapiji, tarčni biološki terapiji ali obsevanju," pravi.
Drugi učinki?
Resveratrol deluje antioksidativno in protivnetno, dodaja Bren na podlagi študij, ki so bile objavljene po svetu. "Pomaga pri varovanju srčno-žilnih sistemov, ker inhibira agregacijo trombocitov, se pravi zavira nastanek krvnih strdkov, ki lahko povzročijo možgansko ali srčno kap. Resveratrol lahko poseže tudi v metabolizem maščob in nas posledično pomaga varovati pred debelostjo in z njo povezanimi tveganji, kot je sladkorna bolezen."
In kaj so ti vnetni procesi, o katerih veliko krat govorimo? "To so raznorazni procesi, ki lahko vodijo do krvno-žilnih problemov, problemov imunskega sistema, problemov s sklepi … Gre za velik in kompleksen sistem procesov. Niso vsi vnetni procesi tudi škodljivi. Zato jih tudi imamo. Ampak če telo preveč reagira, potem pride do razvoja tako imenovanih avtoimunih procesov, ko telo reagira na svoje naravne sovražnike, ampak premočno. Reakcija sama je hujša kot izvorni problem, na katerega je telo reagiralo."
In resveratrol kot antioksidant?
Na Fakulteti za kemijo so preučevali tudi njegovo antioksidantno delovanje. Antioksidanti so za naše zdravje pomembni, ker telo varujejo pred škodljivimi vplivi prostih radikalov.
Kaj so prosti radikali? "To so molekule, ki imajo kemijsko zelo nestabilno strukturo in zaradi tega agresivno napadajo druge molekule v našem telesu oziroma v celicah, pri čemer povzročajo oksidativen stres, oksidacijo maščob, denaturacijo proteinov … oziroma potem posledično poškodujejo genski zapis," pove doc. dr. Maša Knez Hrnčič, prav tako z mariborske Fakultete za kemijo.
"Antioksidanti proste radikale na nek način prestrežejo, nevtralizirajo, inhibirajo in na ta način telo varujejo. Zaradi tega zavirajo staranje kože, višajo telesno sposobnost, krepijo imunski sistem, vplivajo tudi na živčni sistem. V veliki meri zmanjšajo tveganje za nastanek resnih obolenj, kot so rakava obolenja, srčno-žilne bolezni, ateroskleroza, multipla skleroza."
Sladkorna bolezen
S fitoterapijo se pri nas veliko ukvarja prof. dr. Samo Kreft s Fakultete za farmacijo v Ljubljani. Dodaja, da resveratrol pogosto opisujemo kot antioksidant, vendar pa resveratrol ni samo antioksidant. Učinek, ki ga ima na sladkorno bolezen, denimo ni povezan z antioksidativnim delovanjem.
Pri sladkorni bolezni pomaga na dva načina. Po eni strani s tem, da pomaga preprečevati debelost, kar je eden od dejavnikov tveganja za sladkorno bolezen in metabolni sindrom. Po drugi strani pomaga, ko sladkorna bolezen že nastopi. "Eden od razlogov za sladkorno bolezen je, da naša trebušna slinavka ne more proizvesti dovolj inzulina," razlaga Kreft. "Pa ne, ker ne bi bila zdrava, ampak ker telo zahteva večje količine inzulina. Tukaj nastopi resveratrol, ki zmanjša odpornost telesa na inzulin oziroma poveča dovzetnost telesa na inzulin, zato postane telo pozornejše pri poslušanju inzulina, pri poslušanju tega signala postane dovzetnejše in boljše reagira tudi na manjše količine inzulina."
Količine
V naravi se resveratrol nahaja v rdečem grozdju, rdečem vinu, najdemo ga tudi v drugem jagodičju, v arašidih in čokoladi. Najboljši vir je korenina japonskega dresnika, razlaga Bren.
Študije njegovih učinkov so bile večinoma narejene pri količini 200 mg. Toliko pa ga naravni viri ne vsebujejo. Če vzamemo za primer rdeče vino. "V litru vina je od 10 do 15 mg resveratrola," pravi Kreft. "Študije, ki so pokazale učinke, pa so uporabljale po navadi 200 mg. Torej bi bilo treba popiti po 20 litrov vina, kar pa bi zaradi alkohola prineslo več škode kot koristi."
Narava ali prehransko dopolnilo?
"Če želimo imeti dovolj velike doze, ki izkazujejo dovolj močne zdravstvene učinke, bi morali uživati prehransko dopolnilo", pravi Bren. "In pomembno je preveriti količine aktivnih spojin, ki so v njem in tudi morajo biti specificirane." Hkrati dodaja, da pretiravati nikoli ni dobro. Ostati moramo znotraj priporočenih omejitev, ki jih predpišejo proizvajalci. "Nekdo, ki zjutraj poje omaro prehranskih dopolnil, je vprašanje, če res prispeva k svojemu zdravju."
Sponzorirana vsebina
KOMENTARJI (6)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV