Bolezni srca in ožilja (kardiovaskularne bolezni) predstavljajo enega najpomembnejših vzrokov smrti v svetu, najbolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da smo v veliki meri za pojav teh bolezni krivi sami oziroma je kriv naš nezdrav življenjski slog. Po drugi strani pa to pomeni, da je mogoče z zdravo in uravnoteženo prehrano, telesno aktivnostjo ter seveda z izogibanjem kajenju in prekomernemu uživanja alkohola večino teh bolezni preprečiti. V ta namen strokovnjaki priporočajo tudi uživanje določenih živil, ki vsebujejo pomembne koristne snovi, ki pozitivno delujejo na naš srčno-žilni sistem. In ena izstopajočih snovi je vsekakor molekula resveratrol.
Najboljši viri resveratrola
V naravi se resveratrol nahaja v rdečem grozdju, rdečem vinu, najdemo ga tudi v drugem jagodičju, v arašidih in čokoladi, je pa najboljši vir korenina japonskega dresnika. V primerjavi z drugimi viri resveratrola namreč japonski dresnik velja za rastlino, ki se zna zelo učinkovito braniti pred bakterijami in glivicami in tako deluje tudi v našem telesu.
Pozitivne učinke potrdila tudi slovenska študija
Pozitivne učinke resveratrola je med drugim potrdila tudi študija, ki so jo med marcem in julijem 2017 izvedli na mariborski Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo z naslovom ’Resveratrol: Ekstrakcijske metode, antioksidativno delovanje in antikarcinogeni učinki’.
Z namenom, da bi rezultate predstavili širši javnosti, so se pred nekaj meseci na okrogli mizi zbrali strokovnjaki, ki so bili vključeni v omenjeno študijo. Posvetili so se torej predvsem antioksidativnim učinkom resveratrola ter uporabi te ’čudežne’ molekule pri preprečevanju diebetesa ter rakavih obolenj, rezultati pa so več kot obetavni.
"Molekula resveratrola spada med naravne polifenole, natančneje v skupino stilbenov," pojasni vodja projekta prof. dr. Urban Bren, tudi prodekan omenjene fakultete, in dodaja, da so kasneje, ko so molekulo še bolj natančno preučevali, ugotovili, da zaščita srčno-žilnega sistema ni edina pozitivna lastnost resveratrola.
Gre res za ’čudežni’ antioksidant?
V knjigi Sodobna fitoterapija je bil resveratrol poimenovan kot ’čudežni’ antioksidant, kar pa seveda ni znanstveno dokazano, pove prof. dr. Samo Kreft, eden od urednikov: "Z znanstvenega stališča sicer čudežev ne moremo pričakovati, gre pa vsekakor za zelo zanimivo molekulo, ki je znana po svojih mnogoterih učinkih. Čeprav jo uvrščamo med antioksidante, je ta ’nalepka’ bistveno premalo."
Resveratrol ima pestro paleto pozitivnih učinkov na naše zdravje
Številne študije in, kot rečeno, tudi dotična so potrdile antioksidativno delovanje resveratrola, kar pomeni, da ta uspešno varuje naše telo pred škodljivim vplivom prostih radikalov. "Prosti radikali so molekule, ki imajo kemijsko zelo nestabilno strukturo in zaradi tega agresivno napadajo druge molekule v našem telesu oziroma v celicah, pri čemer povzročajo oksidativen stres, oksidacijo maščob, denaturacijo proteinov … oziroma posledično poškodujejo genski zapis," pojasni doc. dr. Maša Knez Hrnčič z omenjene fakultete. "Antioksidanti proste radikale na nek način prestrežejo, nevtralizirajo, zavirajo in na ta način telo varujejo. Zaradi tega zavirajo staranje kože, višajo telesno sposobnost, krepijo imunski sistem, vplivajo tudi na živčni sistem. V veliki meri zmanjšajo tveganje za nastanek resnih obolenj, kot so rakava obolenja, srčno-žilne bolezni, ateroskleroza, multipla skleroza …"
Čeprav je v ospredju antiksidativno delovanje, pa resveratrol deluje tudi protivnetno ter varuje srčno-žilni sistem. Zavira namreč nastanek krvnih strdkov, ki lahko privedejo do srčne ali možganske kapi. Pomaga tudi sladkornim bolnikom. "Eden od razlogov za sladkorno bolezen je, da naša trebušna slinavka ne more proizvesti dovolj inzulina, in sicer zato, ker telo zahteva večje količine inzulina." pojasnjuje Kreft. "Tukaj nastopi resveratrol, ki zmanjša odpornost telesa na inzulin oziroma poveča dovzetnost telesa na inzulin, zato postane telo pozornejše pri poslušanju inzulina, pri poslušanju tega signala postane dovzetnejše in boljše reagira tudi na manjše količine inzulina." Poleg tega pa resveratrol zmanjšuje tudi tveganje za debelost, kar je eden od dejavnikov tveganja za sladkorno bolezen in metabolni sindrom.
Lahko dovolj resveratrola dobimo iz naravnih virov?
Kot rečeno se resveratrol nahaja v številnih živilih, a treba je poudariti, da z naravnimi viri težko v naše telo vnesemo optimalno količino. "V litru vina je na primer od 10 do 15 mg resveratrola," pravi Kreft. "Torej bi bilo treba popiti po 20 litrov vina, kar pa bi zaradi alkohola prineslo več škode kot koristi."
V dotični študiji, ki so jo na mariborski fakulteti opravljali med marcem in julijem 2017, so naravne vire resveratrola, med drugim borovnice, granatno jabolko, fige in goji jagode, primerjali s prehranskim dopolnilom Resveratrol Forte, ki ima na našem tržišču največjo vsebnost te molekule (200 mg), v njem pa je prisoten tudi fitokompleks. To pomeni, da omenjeno prehransko dopolnilo vsebuje tudi druge polifenole, zaradi katerih se razvijejo sinergični efekti. "En sam polifenol ima svoje učinke, spet drug polifenol ima svoje, če pa jih povežemo skupaj, sta lahko bistveno močnejša," razlaga Bren. "Če bi mi želeli recimo z vnosom sadja doseči enak antioksidativni učinek, kot ga dosežemo z eno tableto prehranskega dopolnila dnevno, bi morali pojesti vsaj en kilogram na primer goji jagod," slikoviti predstavi primerjavo doc. dr. Maša Knez Hrnčič.
Strokovnjaki za optimalno delovanje priporočajo uživanje 200 mg resveratrola dnevno, seveda ob ustrezni uravnoteženi prehrani in redni telesni aktivnosti. Čeprav, kot rečeno, velja resveratrol za enega najmočnejših antioksidantov, ki med drugim zavira staranje, zmanjšuje tveganje za pojav srčno-žilnih bolezni, nam daje energijo in zvišuje odpornost, prav tako pomaga pri sladkorni bolezni in kaže pozitivne vplive celo pri preprečevanju rakavih obolenj, pa se moramo zavedati, da je pri preprečevanju bolezni še vedno najpomembnejši zdrav življenjski slog.
Sponzorirana vsebina