Nova raziskava Inštituta za tehnologijo in nutricistične raziskave v Illinoisu je pokazala, da so maščobe v avokado odlične za ljudi, ki se spopadajo z debelostjo, prekomerno telesno težo in povišanim tveganjem za sladkorno bolezen. V študiji, kjer so preučevali 31 ljudi z indeksom telesne mase višjim od 30, se je pokazalo, da je bil avokado izjemno učinkovit pri nadomeščanju predelanih ogljikovih hidratov, kot so beli kruh in bele testenine, saj je zmanjševal občutek lakote in dajal daljši občutek sitosti. Imel je tudi velik učinek na nadzor inzulinske resistence in sladkorja v krvi pri vseh 31 posameznikih s prekomerno telesno težo in debelostjo. Avokado v kombinaciji s kruhom in imel tako veliko učinka kot, ko so uporabili avokado kot glavno sestavino obroka.
Sicer pa dejstvo, da nam avokado pomaga shujšati kljub veliko maščobami, ni več tako novo. Čeprav so bile maščobe vse od leta 1960 prepoznane kot glavni vzrok debelosti, danes vemo, da temu ni tako. Leta 1967 je strokovna revija New England Journal of Medicine objavila prvo raziskavo, ki je maščobe razglasila za problematične. Danes pa dobro vemo, da so bile zgodnje študije, ki so bile naperjene proti maščobam, financirane s strani Fundacije za raziskave sladkorja s kampanjami, ki so skušale prikazati, da je sladkor bolj zdrav od maščobe.
Sedaj vemo, da temu ni tako. Vemo tudi, da so maščobe bolj kompleksne in da so nekatere izjemno slabe za nas (denimo transmaščobe, ki so v cvrtju, piškotih, ...), druge so za večino povsem v redu, razen za tiste, ki imajo povišan holesterol (nasičene maščobe v mlečnih izdelkih in mesu) in tretje so tiste, ki so za nas izjemno zdrave (nenasičene, ki jih najdemo v avokadu, olivnem olju in oreščkih).
Avokado je bogat z zdravimi nenasičenimi maščobami, ki podaljšujejo občutek sitosti in zmanjšajo željo po drugi hrani. Poleg tega vsebuje oleinsko kislino, ki aktivira področje možganov, ki je odgovorno za občutek sitosti. Če boste vsak dan pojedli nekaj avokada, boste tako zaužili manj drugih živil, saj bo avokado podaljšal občutek sitosti in vam dal možnost, da izberete bolj zdrava živila zase. Prav zato vam lahko pomaga tudi pri izgubi odvečnih kilogramov.
Ne le to. Ker je avokado bogat vir zdravih maščob, lahko izboljša nivo zdravega holesterola (HDL), ki preprečuje srčno-žilne bolezni, infarkt in kap. Če imate v družini zgodovino srčnih infarktov, v svojo prehrano vsekakor dodajte avokado. Uživanje avokada je izjemno dobro tudi za našo prebavo. Avokado preprečuje zaprtje, saj vsebuje veliko prehranskih vlaknin, ki pomagajo pri lažjem prehodu hrane preko črevesja. En avokado vsebuje skoraj polovico dnevno priporočenega vnosa vlaknin. Vlaknine prav tako pomagajo zniževati nivo slabega holesterola (LDL) in ohranjati stabilen krvni sladkor. Raziskave kažejo, da so borovnice tiste, ki najbolj varujejo zdravje naših možganov. A tik ob borovnicah je na seznamu zdravih živil za naše možgane avokado. Avokado namreč pripomore k dobremu pretoku krvi v možganih in znižuje krvni pritisk, da so možgani lahko dobro prehranjeni brez motečih dejavnikov. Visok krvni pritisk se namreč pogosto povezuje s kognitivnim upadom, zato je pomembno, da imamo tudi na stara leta uravnan krvni pritisk.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV