Vizita.si
Sladkor v sadnih sokovih je ravno tako problematičen kot sladkor v gaziranih pijačah. Kljub vsemu pa en kozarec pomarančnega soka na dan ne bo škodil. Nikar pa sadnih sokov ne pijte za žejo. V tem primeru pijte vodo ali nesladkan čaj.

Zdravje

Sadni sok povečuje tveganje za smrt

K.B.
21. 05. 2019 10.37
4

Pitje sadnih sokov je ravno tako slabo za vas kot pitje sladke gazirane pijače, je pokazala zadnja študija, ki je bila objavljena v strokovni reviji JAMA. Strokovnjaki so odkrili, da lahko prekomerno uživanje sadnih sokov poveča tveganje za prezgodnjo smrt za 24 odstotkov.  Vendar povečanega tveganja ni, če spijete le 1,50 dcl sadnega soka na dan.

Nova študija je pokazala povečano tveganje za zgodnjo smrt za ljudi, ki radi uživajo sladke pijače, vključno s sadnimi sokovi. Da so sladke gazirane pijače izjemno škodljive, že dobro vemo, a ameriški raziskovalci so tokrat prvič primerjali pitje 100-odstotnih sadnih sokov s sladkimi napitki, kot so sladke gazirane pijače in sladka limonada. Pri vseh sladkih pijačah so odkrili zelo podobne povezave, in sicer povečano tveganje za prezgodnjo smrt.

Čeprav strokovnjaki pravijo, da je raziskava izjemno pomembna, poudarjajo, da ni bilo povečanega tveganja za ljudi, ki so spili le en kozarec (1,5 dcl) sadnega soka na dan. Nova raziskava je bila objavljena v reviji Ameriškega medicinskega združenja JAMA in je analizirala podatke 13.440 ljudi. Spremljali so njihov vnos sladkih pijač in 100-odstotnih sadnih sokov, kako pogosto uživajo te napitke in kakšne posledice imajo na njihovo zdravje. Spremljali so jih šest let in med njimi je bilo v naslednjih šestih letih 1000 smrti zaradi katerega koli vzroka in 169 smrti zaradi koronarne bolezni srca.

Dr. Gunter Kuhnle, profesor nutricistike z britanske Univerze Reading, je za Mail Online povedal: ''To je izjemno pomembna študija, še posebej, ker sadne sokove pogosto dojemamo kot zdravo alternativo sladkim gaziranim pijačam, čeprav običajno vsebujejo še več sladkorja - celo smoothiji.''
Dr. Gunter Kuhnle, profesor nutricistike z britanske Univerze Reading, je za Mail Online povedal: ''To je izjemno pomembna študija, še posebej, ker sadne sokove pogosto dojemamo kot zdravo alternativo sladkim gaziranim pijačam, čeprav običajno vsebujejo še več sladkorja - celo smoothiji.'' FOTO: iStock

V povprečju so ljudje v študiji zaužili 8,4 odstotka vseh kalorij na dan iz sladkih pijač, štiri odstotke iz 100-odstotnega sadnega soka. Ljudje, ki so zaužili več kot 10 odstotkov vseh kalorij iz sladkih pijač, so bili označeni za tiste, ki imajo visok vnos sladkih pijač, medtem ko so drugi, ki so zaužili manj kot pet odstotkov sladkih pijač, veljali za tiste, ki vnesejo malo sladkih pijač. Ko so vključili še dejavnik tveganja debelosti, so tisti z visokim vnosom sladkih pijač imeli za 11 odstotkov večje tveganje za smrt zaradi katerega koli vzroka na vsake dodatne 3,5 dcl sladke pijače, ki so jo zaužili in 24 odstotkov povečano tveganje za prezgodnjo smrt za vsake dodatne 3,5 dcl sadnega soka, ki so ga popili.

Raziskovalci z Univerze Emory v Atlanti in Univerze Cornell v New Yorku so v žurnalu zapisali: ''Ta odkritja kažejo, da je visok vnos sladkih pijač, vključno s sadnim sokom, povezan s povečano umrljivostjo. Učinek 100-odstotnih sadnih pijač in sladkih napitkov je zelo podoben. Čeprav 100-odstotni sadni sokovi vsebujejo nekaj vitaminov in fitonutrientov, ki jih sladke gazirane pijače nimajo, so kljub temu v glavnem sestavljeni prav tako iz sladkorja in vode. Čeprav se sladkim gaziranim pijačam sladkor dodaja v procesu proizvodnje in se pri 100-odstotnih sadnih sokovih sladkor pojavi naravno, je sladkor, ki ga mora telo predelati, v osnovi enak in biokemični odziv med presnovo je enak.''

Avtorji študije so navedli nekaj možnih vzrokov za povečano tveganje za smrt ob uživanju sladkih pijač. Debelost je eden od glavnih razlogov, pravijo, a če to vzamemo v obzir, raziskave kažejo, da sladke pijače povečujejo inzulinsko rezistenco. Drugi dejavnik bi lahko bil, da uživanje fruktoze spreminja raven lipidov v krvi, vnetnih označevalcev in krvnega pritiska. Medtem ko je visok vnos glukoze celo povezan z inzulinsko rezistenco in sladkorno boleznijo.

Dr. Gunter Kuhnle, profesor nutricistike z britanske Univerze Reading, je za Mail Online povedal: ''To je izjemno pomembna študija, še posebej, ker sadne sokove pogosto dojemamo kot zdravo alternativo sladkim gaziranim pijačam, čeprav običajno vsebujejo še več sladkorja – celo smoothiji.''

''Sadni sokovi lahko zagotovijo več vitaminov in nekaj vlaknin, a imajo manj pozitivnih učinkov na zdravje: količina fitokemikalij v sokovih je prenizka, da bi imela kakšne dodatne pozitivne učinke in obstaja le malo pozitivnih učinkov, ki jih prejmemo od tako imenovanih antioksidantov. Ker gre za sadni sok, teh sokov pogosto ne dojemamo kot sladke pijače. Poleg tega domnevni pozitivni učinki sadnih napitkov niso dovolj veliki, da bi lahko prevladali nad negativnimi učinki sladkorja, ki ga vsebujejo. Sadni napitki so slab nadomestek za dejansko uživanje sadja, še posebej pa je nevarno, ker jih lahko hitro zaužijemo preveč. Res je, da je 1,5 dcl pomarančnega soka iz dveh pomaranč. A traja veliko dlje, da zaužijemo dve pomaranči, kot pa da spijemo pomarančni sok. Po splošnih priporočilih v Veliki Britaniji lahko 1,5 dcl pomarančnega soka zagotovi enega od petih sadežev na dan, ki naj bi jih zaužili. A ne več kot to. A en kozarec pomarančnega soka na dan ni problematičen.''

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650