Redno uživanje rdečega mesa namreč poviša nivo kemikalij, ki povzročajo srčno-žilne bolezni za desetkrat, je pokazala nova študija raziskovalcev Klinike Cleveland. Organska spojina, imenovana TMAO (trimetilamin N-oksid), se proizvaja med prebavo rdečega mesa v črevesju. Visok nivo te spojine v telesu pa je povezan s povišanim tveganjem za kap, srčni infarkt in prezgodnjo smrt. Študija strokovnjakov je prva te vrste, ki je uspela dokazati, da se nivo spojin TMAO v telesu ljudi, ki so jedli vsak dan rdeče meso, poviša v samo mesecu dni. V nekaterih primerih se je nivo povišal za kar desetkrat v primerjavi s kontrolno skupino, kjer so udeleženci raziskave jedli belo meso ali vegetarijanske obroke.
Preberite še: Rdeče meso: zdravo ali ne?
Dr. Stanley Hazen, direktor Klinike Cleveland, je pojasnil: ''To je prva študija po našem vedenju, ki je pokazala, da odvisno od hrane (ne le vode in soli) lahko pride do spremembe, kako učinkovito ledvice izločajo določene sestavine. Danes že vemo, da življenjski slog ključno vpliva na zdravje srca in ožilja in naša nova odkritja dajejo jasen dokaz, da lahko sprememba prehrane učinkovito zniža nivo TMAO v telesu in bistveno zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja.''
TMAO spojine se proizvajajo, ko bakterije v črevesu presnavljajo holin, lecitin in karnitin - snovi, s katerimi so bogati živalski proizvodi, kot so rdeče meso ali jetra.
Študija, ki je bila objavljena v strokovni reviji European Heart Journal, je bila osnovana na vzorcih urina in krvi, ki so jih odvzeli 113 ljudem v raziskavi. Ljudi so razdelili v tri skupine in jim dajali tri različne jedilnike, kjer je v prvem v 25 odstotkih prevladovalo rdeče meso, v drugem belo meso in v tretjem zelenjava. Po mesecu dni se je pokazalo, da je imela skupina ljudi, ki je pretežno uživala rdeče meso, očitno višji nivo TMAO kot preostali dve skupini. Ekipa ameriških strokovnjakov je bila presenečena nad velikostjo odstopanja.
Dr. Hazen pojasnjuje, da je rdeče meso povišalo nivo TMAO, kar je povezano z razvojem otrdelosti arterij ali aterosklerozo in drugimi boleznimi srca. Njegovo predhodno delo je bilo povezano s testiranjem TMAO, ki je vodilo do klinične uporabe tega označevalca kot tveganja za bolezni srca in ožilja po vsem svetu.
Medtem je druga študija iste ekipe, ki je bila objavljena v strokovni reviji Journal of Clinical Investigation, pokazala, da lahko zmanjšamo tveganje za srčno-žilne bolezni s preprečevanjem, da bi se holin v črevesu pretvoril v TMAO. To bi že kmalu lahko dosegli z novimi zdravili, ki bi 'zmotila' mikrobne poti, preko katerih se holin pretvarja v TMAO. Nova zdravila bi lahko proizvedli že v začetki naslednjega leta in jih kmalu pričeli široko uporabljati za preprečevanje bolezni srca in ožilja ter razvoj krvnih strdkov.
Če ste velik ljubitelj rdečega mesa, se temu seveda ni treba odpovedati. To ni niti priporočljivo, a pomembna je količina. Priporočeno je, da ljudje, ki pojedo več kot 90 gramov rdečega in predelanega mesa (klobase, hamburgerji, slanina) na dan, zmanjšajo količino na 70 gramov.
KOMENTARJI (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV