Znanstveniki iz Univerze College London in Univerze Leeds pravijo, da lahko že samo z izločitvijo sladkorja iz naših priljubljenih toplih napitkov, močno izboljšamo svojo prehrano. ''Prekomerno uživanje sladkorja je velik javno-zdravstveni problem in sladkor v napitkih močno prispeva k dnevnemu vnosu sladkorja. Ključnega pomena je, da zmanjšamo vnos sladkorja v napitkih, saj tako lahko zmanjšamo celostni vnos sladkorja,'' so zapisali v svoji študiji, kjer so skupino udeležencev v prosili, naj iz svojih toplih napitkov izločijo sladkor.
Odkrili so, da se njihova želja po napitku ni zmanjšala. Takojšnja izločitev sladkorja iz naše prehrane je drastičen ukrep, a odločite se lahko tudi, da to storite postopoma in na ta način zmanjšujete vnos sladkorja. Obe metodi sta učinkoviti, pomembno je, da izberete tisto, ki vam je pisana na kožo. Strokovnjaki za javno zdravje namreč priporočajo, da ne zaužujete več kot sedem čajnih žličk sladkorja na dan, a povprečen Britanec denimo zaužije skoraj dvakrat toliko.
Strokovnjaki so analizirali podatke 54 moških, ki so redno pili sladkani čaj in nato sledili njihovim navodilom mesec dni. Moške so razdelili v dve enakovredni skupini, kjer je ena skupina postopno zmanjšala količino sladkorja v svojih toplih napitkih, druga skupina pa se je za opustitev sladkorja odločila takoj. Imeli so še kontrolno skupino, ki je še naprej pila sladki čaj.
Rezultati so pokazali, da zmanjšanje vnosa sladkorja ni vplivalo na dejstvo, kako jim je bil všeč njihov čaj. 36 odstotkov moških, ki so takoj v enem koraku opustili sladkor v svojem čaju, je to navado ohranilo tudi kasneje. A pri drugi skupini, ki je postopno opuščala sladkor v napitku, je navado ohranilo kar 42 odstotkov ljudi, kar kaže, da je postopna opustitev sladkorja nekoliko bolj uspešna metoda kot takojšnje prenehanje uživanja sladkorja.
Raziskovalci so zaključili: ''Posamezniki lahko uspešno zmanjšajo vnos sladkorja, ki ga zaužijejo s pitjem časa z dvema različnima behavioralnima strategijama. Podobne ukrepe bi lahko uporabili za zmanjšanje vnosa sladkorja v drugih napitkih, kot je denimo sadni čaj.''
Tam Fry, predsednik britanskega Nacionalnega foruma za preprečevanje debelosti je za britanski Mail Online povedal: ''Zmanjšanje vnosa namiznega sladkorja je zelo dobra ideja. Ves sladkor, ki ga potrebujemo, dobimo iz drugih virov hrane in odkritja študije v resnici niso veliko presenečenje. Postopno zmanjšanje sladkorja v naši prehrani, nam dovoli, da se okus načih brbončic navadi na spremembo, zato prinaša manjši šok za naše telo. A kot kaže študija, so rezultati v resnici enaki, če se za zmanjšanje vnosa sladkorja odločimo takoj ali postopno.''
Odkritja študije so bila predstavljena tudi na Evropskem kongresu o debelosti v Glasgowu. Strokovnjaki pa pravijo, da bo potrebna večja študija, da bi lahko potrdili rezultate.
Koliko sladkorja lahko zaužijemo na dan?
Količina zaužitega sladkorja na dan je odvisna od naše starosti. Otroci stari od štirih do šest let ne bi smeli zaužiti več kot 19 gramov sladkorja na dan. Od sedmega do desetega leta starosti ne več kot 24 gramov sladkorja na dan in otroci stari od 11 naprej ne več kot 30 gramov na dan. A že najbolj priljubljeni prigrizki ali celo ena pločevinka Coca-Cole vsebuje 35 gramov sladkorja, sladka tablica, kot je denimo Mars pa vsebuje 33 gramov sladkorja, kar je več kot lahko povprečen otrok zaužije v celem dnevu. Otroci, ki uživajo preveč sladkorja, se lahko spopadajo s slabimi zobmi, imajo več možnosti za debelost, sladkorno bolezen tipa 2, ki se lahko sčasoma razvije v bolezni srca in raka.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV