Znanstveniki so ugotovili, da miši, katerih prehrana vsebuje veliko soli, trpijo za veliko hujšimi bakterijskimi okužbami kot druge. Rezultati so bili objavljeni v reviji Science Translational Medicine. Ta ugotovitev je nepričakovana, ker so nekatere študije nakazovale nasprotno.
Okužbe z določenimi paraziti na koži se denimo pri laboratorijskih živalih pozdravijo veliko hitreje, če njihova prehrana vsebuje veliko soli. Do tega pride zato, ker so makrofagi, celice imunskega sistema, ki napadajo in prebavljajo parazite, še posebej aktivni ob prisotnosti soli.
Ali je natrijev klorid dober ali škodljiv?
Več zdravnikov je na podlagi zgornjega opažanja ugotovilo, da natrijev klorid na splošno vpliva na povečanje imunosti. Rezultati nedavne študije pa kažejo, da posploševanje ni natančno. Znanstveniki navajajo dva razloga: prvi je ta, da telo večinoma ohranja konstantno koncentracijo soli v krvi in v drugih organih.
V nasprotnem primeru bi bili moteni pomembni biološki procesi. Edina večja izjema je koža, ki v telesu deluje kot rezervoar soli. Zato se dodaten vnos natrijevega klorida tako dobro obnese pri nekaterih kožnih stanjih.
Vendar drugi deli telesa niso izpostavljeni preveliki količini soli, ki jo zaužijemo s hrano. Namesto tega jo ledvice filtrirajo in izločijo z urinom. Nato se aktivira še en mehanizem: ledvice imajo senzor za natrijev klorid, ki aktivira funkcijo izločanja soli. Kot neželeni stranski učinek ta senzor povzroča tudi kopičenje glukokortikoidov v telesu. Nato zavirajo delovanje granulocitov, najpogostejše vrste imunskih celic v krvi. Granulociti so kot celice makrofagov, vendar ne napadajo parazitov, ampak večinoma bakterije. Če tega ne opravijo dovolj dobro, so okužbe veliko težje.
Imunost je oslabela tako pri miših kot pri ljudeh
Ta učinek je uspešno dokazala študija na miših, okuženih z bakterijo iz rodu Listeria, nekaterim od njih pa so že prej dajali hrano z visoko vsebnostjo soli. V vranici in jetrih teh živali so znanstveniki opazili od 100- do 1000-krat več patogenov, ki povzročajo bolezen. Listeria je bakterija, ki jo najdemo v onesnaženi hrani in lahko povzroči povišano telesno temperaturo, bruhanje in sepso. Kaže pa, da natrijev klorid negativno vpliva tudi na človeški imunski sistem.
Vizita e-novice
Povzeto po adiva.hr.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV