Mangan ima številne antioksidativne snovi in je ključnega pomena za razvoj kosti, celjenje ran, za presnovo ogljikvoih hidratov, aminokislin in holesterola. Pomemben je tudi za zdrave in močne kosti. Da bi ga naše telo lahko dobro absorbiralo potrevujemo še nekatere druge vitamin, kot sta vintamin B in C. A kako prepoznati, da nam primanjkuje tega mineral? Najbolj očitni znaki so utrujenost, slabost, bruhanje, vrtoglavica, prav tako tudi izguba sluha, slabi lasje in nohti. V ekstremnem primeru lahko pomanjkanje mangana vodi tudi do paralize, slepote, neplodnosti in epileptičnih napadov. Da vam ne bi primanjkovalo tega pomembnega minerala v svojo prehrano vključite naslednja živila, ki so bogata z njim:
1. Morsko hrano
Klapavice, školjke, raki so bogati z manganom. Morska hrana je tudi zdrav vir vitamina B, omega-3 maščobnih kislin in esencialnih aminokislin.
2. Oreščki in semena
Lešniki, orehi in makadamije imajo največ mangana. Oreščki so še odličen vir vlaknin in so bogati z vitamin E, bakrom in magnezijem.
3. Špinača
Temnolistnata zelenjava je najbolj zdrava hrana na svetu. Skodelica špinače vsebuje dvakratno dozo dnevno priporočenega vnosa vitamin A in kar več kot šestkratno dozo vitamin K. Prav tako vsebuje tudi mangan.
4. Polnozrnate žitarice
Ovseni kosmiči, kvinoja in proso niso le bogata s tem mineralom, a zmanjšujejo tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, srčno-žilne bolezni in nekatere vrste raka.
5. Stročnice
Fižol, čičerika in leča so dober vir tega minerala. Vsebujejo pa še veliko vlaknin, vitamin C in magnezija.
6. Črni čaj
Eden najboljših načinov, da zaužijete dovolj mangana je vsakodnevno pitje črnega čaja. Poleg močnih kosti in lepih nohtov, bo ta navada prispevala tudi k zdravemu ožilju.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV