Vizita.si
Ostanki hrane

Zdravje

So vaši ostanki varni za uživanje?

N.R.A.
24. 07. 2024 04.06
0

Uživanje ostankov hrane je odličen način, da skrbimo za manj zavržene hrane, da prihranimo denar in popestrimo svoj kuharski repertoar. Toda ali so ostanki (vedno) varni za uživanje? Kako vemo, če so?

Uživanje ostankov hrane je lahko tudi tvegano, saj so bila ta živila že izpostavljena bakterijam v okolju. Če ostankov hrane niste pravilno shranili in pogreli, se lahko izpostavljate nevarnosti smrtno nevarne zastrupitve s hrano.

Vendar to ne pomeni, da bi se morali začeti izogibati ostankom hrane. Z upoštevanjem pravilnih praks glede varnosti hrane se lahko izognete škodi pri uživanju ostankov hrane.

Katero hrano je najbolje uživati zvečer?
Preberi še
Katero hrano je najbolje uživati zvečer?

Kako hitro je treba ostanke ohladiti ali zamrzniti?

Bakterije obstajajo povsod po našem svetu, tudi v kuhinjah in hrani v njih. Bakterije, ki povzročajo kvarjenje hrane, lahko hitro rastejo s pravimi hranili, vlago in temperaturo. Nekatere se podvojijo že v 20 minutah.

Pomanjkanje vitamina B12 lahko škoduje duševnemu zdravju in celo povzroči paranojo
Preberi še
Pomanjkanje vitamina B12 lahko škoduje duševnemu zdravju in celo povzroči paranojo

Pomembno je, da morebitne ostanke spravite v hladilnik ali zamrzovalnik čim prej in največ v dveh urah. Tokratni nasvet temelji na tem, kako hitro lahko bakterije rastejo v hrani pri temperaturah, ki niso v hladilniku, in pomeni, da ostanki hrane postanejo manj vse varni za uživanje, dlje ko ostanejo pri več kot 5 stopinjah Celzija. Poskrbite tudi, da so ostanki pokriti. Film za oprijemanje in nepredušni pokrovi preprečujejo, da bi zrak prišel do hrane. To je pomembno, saj večina patogenov potrebuje kisik za rast.

Ostanke hrane čimprej shranimo v hladilnik.
Ostanke hrane čimprej shranimo v hladilnik.FOTO: Shutterstock

Kako dolgo so ohlajeni ostanki varni za uživanje?

Hladilnik naj bo pri temperaturi med 0 in 5 stopinj Celzija, saj to zavira rast bakterij, ki povzročajo zastrupitev z ostanki hrane.  Ostanke jedi je treba pojesti v dveh dneh, saj dajejo škodljivim bakterijam več časa za rast. Dejansko lahko patogeni, kot je Listeria, ki lahko povzroči gripi podobne simptome, rastejo celo pri temperaturah v hladilniku in je večja verjetnost, da bodo rasli dlje kot dva dni – zato je to priporočeni rok za shranjevanje ostankov.

Kaj je res in kaj ni, ko se govori o alkalni dieti?
Preberi še
Kaj je res in kaj ni, ko se govori o alkalni dieti?

Če menite, da ostankov ne boste pojedli v tem času, jih zamrznite. Ostanke lahko shranite do tri mesece, če jih zamrznete pri –18 C.

Kateri je najvarnejši način za pogrevanje ostankov?

Ko pogrevate ostanke hrane, se morate prepričati, da je hrana vroča do konca. Če ne, jih ne jejte. Ostanke hrane je treba ponovno segreti. Za omake, enolončnice, juhe in omake je najbolje, da jih segrejete do konca in mešate vsaj tri minute. Te prakse bodo ubile večino bakterij in onesposobile vse prisotne bakterijske toksine, občutljive na toploto.

Ostanki hrane
Ostanki hraneFOTO: Thinkstock

Ali lahko ostanke pogrejete večkrat?

Resnično ne bi smeli pogrevati ostankov več kot enkrat. Vsakič, ko se hrana segreje in ohladi, zagotovi pravo temperaturo in čas, potreben za morebitne škodljive bakterije, da začnejo ponovno rasti.

To nato oteži, da toplota uniči vse prisotne patogene, ko naslednjič pogrejete ostanke. Če mislite, da ne boste pojedli vseh svojih ostankov v dveh dneh, jih zamrznite.

To se zgodi, če jemo prehitro
Preberi še
To se zgodi, če jemo prehitro

Ali lahko pogrejete hrano za s seboj?

Ali lahko hrano za s seboj varno pogrejete, je odvisno od tega, kako ste jo shranili. Če je bil obrok shranjen na toplem v zadnjem delu vašega avtomobila ali puščen pri sobni temperaturi v vašem domu več kot dve uri, potem lahko obrok predstavlja tveganje za zastrupitev s hrano – še posebej, če ste se ga že dotaknili ali ga delno pojedli.

8 načinov, kako se počutiti sito, medtem ko jeste manj
Preberi še
8 načinov, kako se počutiti sito, medtem ko jeste manj

Če pa s hrano niste veliko ravnali in ste jo ohladili v dveh urah po nakupu, je hrano za s seboj varno ponovno pogreti – pod pogojem, da jo naslednjič, ko jo zaužijete, najprej segrejete na vročo temperaturo najmanj 74 stopinj Celzija. Prav tako ga ne smete hraniti v hladilniku več kot dva dni.

Obstaja nekaj živil za s seboj, ki jih morate paziti, da jih shranite kot ostanke. Jedi iz kuhanega riža so morda najbolj tvegane za shranjevanje. Nekuhan riž lahko vsebuje spore Bacillus cereus, bakterije, ki povzroča zastrupitev s hrano.

Shranjena hrana v plastičnih posodicah v hladilniku
Shranjena hrana v plastičnih posodicah v hladilnikuFOTO: Shutterstock

Medtem ko je matična bakterija ubita, ko je riž kuhan, lahko njene spore preživijo temperaturo vrele vode. Če riža ne ohladite v dveh do treh urah po kuhanju, lahko spore prerastejo v bakterije, ki nato sproščajo riževe toksine, ki povzročajo simptome zastrupitve s hrano, kot so driska, bolečine v trebuhu in bruhanje. 

Kaj se zgodi, če pojeste plesen?
Preberi še
Kaj se zgodi, če pojeste plesen?

Dlje ko kontaminiran kuhan riž pustimo stati pri temperaturi, ki ni v hladilniku, več bo prisotne Bacillus cereus in jed postane bolj nevarna.

Če je treba kuhan riž shraniti, ga je treba po kuhanju pokriti in hitro ohladiti (idealno v 2 urah), nato shraniti in ohladiti za največ 24 ur. Ostanki kuhanega riža morajo biti pri ponovnem segrevanju vroči in nikoli ga ne pogrevajte več kot enkrat.

Kako nevarna je zažgana hrana?
Preberi še
Kako nevarna je zažgana hrana?

Ostanke je lahko varno zaužiti, če upoštevate ustrezne varnostne ukrepe. Toda če ste kdaj v dvomih ali mislite, da jih ne boste pojedli v dveh dneh, vam bo shranjevanje v zamrzovalniku dalo večjo prilagodljivost kot shranjevanje v hladilniku.

Vir: theconversation

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 567