Uživanje ostankov hrane je lahko tudi tvegano, saj so bila ta živila že izpostavljena bakterijam v okolju. Če ostankov hrane niste pravilno shranili in pogreli, se lahko izpostavljate nevarnosti smrtno nevarne zastrupitve s hrano.
Vendar to ne pomeni, da bi se morali začeti izogibati ostankom hrane. Z upoštevanjem pravilnih praks glede varnosti hrane se lahko izognete škodi pri uživanju ostankov hrane.
Kako hitro je treba ostanke ohladiti ali zamrzniti?
Bakterije obstajajo povsod po našem svetu, tudi v kuhinjah in hrani v njih. Bakterije, ki povzročajo kvarjenje hrane, lahko hitro rastejo s pravimi hranili, vlago in temperaturo. Nekatere se podvojijo že v 20 minutah.
Pomembno je, da morebitne ostanke spravite v hladilnik ali zamrzovalnik čim prej in največ v dveh urah. Tokratni nasvet temelji na tem, kako hitro lahko bakterije rastejo v hrani pri temperaturah, ki niso v hladilniku, in pomeni, da ostanki hrane postanejo manj vse varni za uživanje, dlje ko ostanejo pri več kot 5 stopinjah Celzija. Poskrbite tudi, da so ostanki pokriti. Film za oprijemanje in nepredušni pokrovi preprečujejo, da bi zrak prišel do hrane. To je pomembno, saj večina patogenov potrebuje kisik za rast.
Kako dolgo so ohlajeni ostanki varni za uživanje?
Hladilnik naj bo pri temperaturi med 0 in 5 stopinj Celzija, saj to zavira rast bakterij, ki povzročajo zastrupitev z ostanki hrane. Ostanke jedi je treba pojesti v dveh dneh, saj dajejo škodljivim bakterijam več časa za rast. Dejansko lahko patogeni, kot je Listeria, ki lahko povzroči gripi podobne simptome, rastejo celo pri temperaturah v hladilniku in je večja verjetnost, da bodo rasli dlje kot dva dni – zato je to priporočeni rok za shranjevanje ostankov.
Če menite, da ostankov ne boste pojedli v tem času, jih zamrznite. Ostanke lahko shranite do tri mesece, če jih zamrznete pri –18 C.
Kateri je najvarnejši način za pogrevanje ostankov?
Ko pogrevate ostanke hrane, se morate prepričati, da je hrana vroča do konca. Če ne, jih ne jejte. Ostanke hrane je treba ponovno segreti. Za omake, enolončnice, juhe in omake je najbolje, da jih segrejete do konca in mešate vsaj tri minute. Te prakse bodo ubile večino bakterij in onesposobile vse prisotne bakterijske toksine, občutljive na toploto.
Ali lahko ostanke pogrejete večkrat?
Resnično ne bi smeli pogrevati ostankov več kot enkrat. Vsakič, ko se hrana segreje in ohladi, zagotovi pravo temperaturo in čas, potreben za morebitne škodljive bakterije, da začnejo ponovno rasti.
To nato oteži, da toplota uniči vse prisotne patogene, ko naslednjič pogrejete ostanke. Če mislite, da ne boste pojedli vseh svojih ostankov v dveh dneh, jih zamrznite.
Ali lahko pogrejete hrano za s seboj?
Ali lahko hrano za s seboj varno pogrejete, je odvisno od tega, kako ste jo shranili. Če je bil obrok shranjen na toplem v zadnjem delu vašega avtomobila ali puščen pri sobni temperaturi v vašem domu več kot dve uri, potem lahko obrok predstavlja tveganje za zastrupitev s hrano – še posebej, če ste se ga že dotaknili ali ga delno pojedli.
Če pa s hrano niste veliko ravnali in ste jo ohladili v dveh urah po nakupu, je hrano za s seboj varno ponovno pogreti – pod pogojem, da jo naslednjič, ko jo zaužijete, najprej segrejete na vročo temperaturo najmanj 74 stopinj Celzija. Prav tako ga ne smete hraniti v hladilniku več kot dva dni.
Obstaja nekaj živil za s seboj, ki jih morate paziti, da jih shranite kot ostanke. Jedi iz kuhanega riža so morda najbolj tvegane za shranjevanje. Nekuhan riž lahko vsebuje spore Bacillus cereus, bakterije, ki povzroča zastrupitev s hrano.
Medtem ko je matična bakterija ubita, ko je riž kuhan, lahko njene spore preživijo temperaturo vrele vode. Če riža ne ohladite v dveh do treh urah po kuhanju, lahko spore prerastejo v bakterije, ki nato sproščajo riževe toksine, ki povzročajo simptome zastrupitve s hrano, kot so driska, bolečine v trebuhu in bruhanje.
Dlje ko kontaminiran kuhan riž pustimo stati pri temperaturi, ki ni v hladilniku, več bo prisotne Bacillus cereus in jed postane bolj nevarna.
Če je treba kuhan riž shraniti, ga je treba po kuhanju pokriti in hitro ohladiti (idealno v 2 urah), nato shraniti in ohladiti za največ 24 ur. Ostanki kuhanega riža morajo biti pri ponovnem segrevanju vroči in nikoli ga ne pogrevajte več kot enkrat.
Ostanke je lahko varno zaužiti, če upoštevate ustrezne varnostne ukrepe. Toda če ste kdaj v dvomih ali mislite, da jih ne boste pojedli v dveh dneh, vam bo shranjevanje v zamrzovalniku dalo večjo prilagodljivost kot shranjevanje v hladilniku.
Vizita e-novice
Vir: theconversation
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV