Uživanje grenivke krepi našo odpornost. A ne le zaradi visoke vsebnosti vitamina C. Grenivka hkrati vsebuje kar veliko vitamina A, še enega močnega antioksidanta. Srednje velik sadež pokrije 28 odstotkov dnevnih potreb. Vitamina A in C skupaj pa bolje krepita imunski sistem kot posamezno. Grenivko si privoščite kot preventivo ter tudi, če ste se že prehladili.
Preverite še, katero sadje in zelenjavo je najbolje uživati v tem letnem času.
Ker vsebuje vlaknine, povečuje našo sitost. Če bomo čez dan pojedli dovolj vlaknin, bomo potrebovali manj hrane, torej bomo vnesli manj kalorij. Študija, ki so jo izvedli na kalifornijski kliniki Scripps, pa je celo pokazala, da so tisti, ki so pred obrokom zaužili pol grenivke, izgubili veliko več teže kot tisti, ki niso. Sodelovalo je 91 prekomerno težkih posameznikov. Tisti, ki so uživali grenivko, so v 12 tednih v povprečju izgubili 1,6 kilograma, tisti, ki je niso, pa 0,3 kilograma. A seveda to ne pomeni, da boste izgubili več teže, če boste začeli pretiravati z uživanjem tega sadeža. Vsako pretiravanje škoduje in tudi pretiravanje z zdravo hrano. Najbolje bi bilo ob sicer zdravi, uravnoteženi, sezonski prehrani, ko je na voljo, zaužiti še po eno grenivko na dan ali morda celo raje na dva dneva.
Grenivka je idealna za hujšanje še zato, ker vsebuje veliko vode. Kar približno 88 odstotkov njene teže predstavlja voda. Njeno uživanje nas tako hidrira. Zakaj pa bi to lahko pripomoglo k uspehu hujšanja? Ljudje danes pogosto dehidracijo zamenjajo za lakoto. Če imate občutek, da ste prehitro postali lačni, zato najprej vedno spijte nekaj vode.
Je izjemno antioksidantna
Kot smo že omenili, grenivka vsebuje vitamina C in A. Slednjega pravzaprav v obliki beta karotena, ki se v telesu pretvori v vitamin A. Poleg tega vsebuje še likopen ter flavonoide. Slednji delujejo tudi protivnetno, kar med drugim ugodno vpliva na srce. To dolgoročno zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja. Pravzaprav pa vsi antioksidanti varujejo pred boleznimi in na res najrazličnejše načine koristijo našemu telesu. Morali bi redno uživati živila, ki so bogata z antioksidanti.
Kako uživati grenivko?
Da bi zaužili vse vlaknine, ki jih vsebuje, ni dobro, da iz nje naredite sok. Ta jih namreč nima več veliko. Zaradi vlaknin pa moramo najprej sadež dobro prežvečiti. Tako se že tu začne prebava, ki poteka veliko počasneje kot pri soku. In tudi to je boljše za naše telo.
Poskusite torej pojesti cel sadež. Če vam je pregrenak, morda ni treba, da celega pojeste naenkrat. Nekaj krhljev lahko pojeste pred vsakim obrokom. Lahko jih celo narežete v solato s kakšnim ohrovtom in avokadom. Res ni najbolj sladek in okusen sadež, a je izjemno zdrav. Če vam gre le stežka po grlu, se lahko morda, ko ga pojeste, posladkate s kakšno žlico kakovostnega medu.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV