Raziskovalec, ki je odkril občutljivost na gluten, nato ugotovil, da ta ne obstaja
Leta 2011 je Peter Gibson, profesor gastroenterologije na avstralski univerzi Monash, objavil, da je v svoji študiji glutena ugotovil, da so lahko nanj občutljivi ljudje, ki nimajo celiakije. A to ni bil konec njegovega raziskovanja. Gibson je menil, da prva študija ni bila dovolj podrobna in obsežna, zato je z njo nadaljeval in opravil še študijo, v kateri je sodelovalo 37 ljudi, ki so menili, da so občutljivi na gluten.
Razdelil jih je v tri skupine. Ena je jedla malo glutena, druga veliko glutena, tretja nič glutena (to je bila placebo skupina). Nihče ni vedel, v kateri skupini je. In na koncu so imeli simptome občutljivosti na gluten (bolečine, slabost, napihnjenost, vetrovi) tudi tisti, ki so bili v placebo skupini. Gibson je z nadaljevanjem raziskovanja ugotovil, da občutljivost na gluten ne obstaja. Kdor se prepriča, da je občutljiv, bo imel te simptome. "V nasprotju s prvo študijo, nismo našli specifičnega odziva na gluten," je zapisal.
To je pokazatelj, da je treba vlagati v dolgoročne študije, ki se ne zadovoljijo s prvim zaključkom. Sicer pa je občutljivost na gluten v tem času postala ogromna industrija. Na univerzi v Chicagu so ugotovili, da naj bi imel 1 odstotek Američanov celiakijo, kar 18 odstotkov pa naj bi jih kupovalo hrano brez glutena.
Kaj so pokazale še druge raziskave glutena?
Ameriški raziskovalci so 30 let spremljali več kot 100 tisoč ljudi in ugotovili, da dieta brez glutena ni bila povezana z bolj zdravim srcem. Niso še odkrili, ali je to neposredno povezano z živili brez glutena ali pa s tem, da polnozrnata žita, ki vsebujejo gluten, varujejo srce.
Študija univerze v Torontu je poleg tega pokazala, da je gluten koristen, ker zmanjša ravni trigliceridov v krvi. To so slabe maščobe, ki večajo tveganje za bolezni srca.
Še ena večja ameriška študija je pokazala, da je manjši vnos glutena povezan z večjim tveganjem za diabetes tipa dva. Raziskovalci so ugotovili, da so imeli tisti, ki so se izogibali glutenu ter so razvili diabetes tipa dva, manjši vnos vlaknin, zato so se vprašali, ali je to razlog.
Polnozrnata žita (tudi tista, ki vsebujejo gluten) so bogata s koristnimi hranili, kot so vlaknine, vitamini in minerali. Izdelki brez glutena pa so lahko nezdrava procesirana hrana, ki lahko povzroči hitro povečanje ravni krvnega sladkorja, kar sčasoma vodi v pojav diabetesa tipa dva.
Se pa celiakija lahko pojavi v odrasli dobi
Čeprav se celiakija po navadi pokaže v otroštvu, se lahko pojavi tudi v odrasli dobi. V tem primeru je odstranitev glutena iz prehrane nujna.
"Pri odraslih so splošna bolezenska znamenja podobna kot pri otrocih. Bolniki imajo drisko, blato je obilno, penasto, mastno in ima značilen vonj. Bolnikom je slabo, napenja jih, bruhajo, hujšajo, so neprestano utrujeni, razdražljivi in nerazpoloženi," je zapisal za Slovensko društvo za celiakijo Dejan Urlep, dr. med., spec. internist.
"Pri odraslih pogosto srečamo bolnike s povsem neznačilnimi bolezenskimi znamenji. Lahko so le slabokrvni, imajo bolečine v kosteh ali neznačilne težave s strani prebavnega sistema, kot so občasne driske, napenjanja in bolečine v trebuhu," še doda.
KOMENTARJI (11)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV