Stročnice so res hranljivo živilo. Različne vrste imajo nekoliko različne vsebnosti vitaminov, mineralov in antioksidantov, a prav vse so njihov dober vir. Večina se lahko pohvali z vitamini B-kompleksa, tudi folno kislino.
Študije so pokazale, da morajo imeti dovolj tega vitamina v prehrani nosečnice, doječe matere in otroci. Nujno je namreč potreben za rast in razvoj. Je pa folna kislina koristna tudi v prehrani vseh ostalih. Pri prej omenjenih skupinah je le res nujna.
Večina vrst stročnic vsebuje še cink, železo, magnezij in kalij. Slednji mineral je nujen za uravnavanje krvnega tlaka. Magnezij potrebujejo kosti, pa tudi srce in ožilje. Brez železa ste slabokrvni. Cink pa potrebujete za imunski sistem.
S stročnicami boste vsekakor zaužili veliko koristnih hranil. So eden najboljših virov beljakovin, vsebujejo tudi vlaknine. Zato so tako nasitna hrana. Beljakovine poleg tega telo potrebuje za mišice in druga tkiva, so tudi gradnik hormonov.
Poznamo topne in netopne vlaknine; stročnice vsebujejo obe vrsti. Zadnje morate redno uživati, če ne želite imeti težav s prebavo. Za povrh so hrana za bakterije, ki prebivajo v črevesju. Te se delijo na tiste, ki so dobre, in tiste, ki so slabe. Z živili, ki vsebujejo netopne vlaknine, hranite prve in s tem poskrbite za zdravo črevesje. To pomeni močnejši imunski sistem, saj je njegov velik del v tem organu. Manjše je tudi tveganje za raka na debelem črevesu.
Kaj pa topne vlaknine? Prav tako pomagajo pri hujšanju, saj lahko uravnavajo krvni sladkor. Če ta po obroku ne postane previsok, ste dlje siti. Za povrh ne dobite nenadne želje po sladkem.
Vsekakor so stročnice živilo, ki zmanjšuje tveganje za pojav sladkorne bolezni tipa dva. To je pomembno, saj je ta največji dejavnik za bolezni srca in ožilja. V spodnjem članku si lahko preberete, kako ljudje pogosto doživijo infarkt ter šele nato izvedo, da imajo nediagnosticirano sladkorno bolezen. Stročnice bi seveda morale biti tudi del obrokov oseb, ki imajo odkrito sladkorno bolezen. Dobro uravnana ta namreč ne pomeni tako velikega tveganja.
Stročnice so vir kompleksnih ogljikovih hidratov. A imajo nizek glikemični indeks, kar pomeni, da se počasi prebavljajo in ne dvignejo preveč krvnega sladkorja. Tudi zato ostanete dlje siti in nimate želje po sladkem. Stročnice so vsekakor živilo, ki pomaga izgubiti odvečne kilograme ter preprečuje, da bi te pridobili.
Vse vrste so zdrave – od vseh vrst fižola do čičerike, leče, graha, soje ... Najbolj zdravo se je prehranjevati raznoliko, zato ne uživajte ves čas le ene vrste. Enkrat skuhajte čičeriko, drugič morda bob ...
Pripravite humus (namaz iz čičerike in sezamove kreme) in stročnice boste lahko imeli za zajtrk. Pri kosilu so lahko priloga k rižu in zelenjavi. Za večerjo jih je najbolje pripraviti v obliki enolončnice.
Stročnice so pomembne v prehrani veganov in vegetarijancev, saj so nadomestek mesa in drugih živalskih izdelkov. Soja je edina stročnica, ki vsebuje vse esencialne aminokisline. Esencialne so jih poimenovali, ker jih naše telo potrebuje, vendar jih ne more proizvesti samo. Treba jih je vnesti s prehrano. Toda če v dnevu zaužijete tako stročnice kot polnovredna žita, bi morali pokriti potrebe po vseh esencialnih aminokislinah.
Stročnic ne pozabite vsaj 12 ur namakati. Vodo, v kateri ste jih namakali, morate pred kuhanjem zavreči ter lonec napolniti s svežo. Odlična izbira so tudi kalčki in fermentirane stročnice.
Še zanimivost – študija, ki jo je izvedlo Mednarodno združenje za prehranske znanosti (International Union of Nutritional Sciences, IUNS), je preučevala prehranske navade starostnikov iz različnih delov sveta – od Japonske do Švedske. Ugotovili so, da je tistim, ki živijo dolgo in polno, skupno eno – prav vsi redno uživajo stročnice. Ker gre za cenovno dostopno živilo, ni razloga, da njihovega učinka ne bi preizkusili še sami.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV