Če so jajca in hren del zdrave prehrane in v to kategorijo lahko vključimo tudi orehovo potico, če jo le nekoliko prilagodimo (več o tem TUKAJ), za šunko ravno ne moremo reči, da velja za del zdrave prehrane. Kljub vsemu za veliko noč šunka ali suho meso predstavlja Kristusovo telo in je pomemben del hrane, ki jo tradicionalno uživamo v tem času. In prav je tako.
A zakaj šunka ne spada v zdravo prehrano? ''Čeprav je šunka iz svinjskega mesa bogat vir proteinov in tako ugodno vpliva na rast in ohranjanje mišic, moramo biti pri njeni uporabi zmerni, saj šunka, kot tudi ostale sušene mesnine, spada med procesirano meso, vsebuje veliko soli ter lahko vsebuje rakotvorne nitrite,'' pojasnjuje dietetičarka Marina Zakić.
Problematična je tudi sol, ki se jo že tisočletja uporablja kot konzervans, čeprav jo največ uporabljamo kot izboljševalec okusa. ''Pretirana uporaba soli lahko vpliva na hipertenzijo oz. povišan krvni tlak in srčne bolezni. Nekatere razistave so celo pokazale, da prehranjevanje z veliko soli povečujeje tveganje za nastanek raka želodca. Kakorkoli, pa soli ne smemo izločiti iz jedilnika, saj je za naš organizem pomembna, vendar omejimo njen vnos na do 5 gramov - 1 žlička soli na dan. Tisti, ki imajo težave z nizkim pritiskom, lahko uporabijo dodatno pikico soli, torej pojedo kakšen košček šunke več,'' doda dietetičarka.
Šunka lahko vsebuje tudi škodljive nitrite, ki se v kombinaciji s soljo, uporabljajo kot konzervans industrijsko sušenim mesninam. Natrijev nitrit se uporablja za zorenje mesa, ker preprečuje rast bakterij. V reakciji z mesnim mioglobinom daje proizvodu tudi zaželeno temno rdečo barvo, pojasni strokovnjakinja. ''Pod določenimi pogoji, zlasti med kuhanjem in pečenjem, nitriti v mesu lahko reagirajo z razgradnimi produkti aminokislin tako, da tvorijo nitrozamine, ki so znani kot rakotvorne snovi. Procesirana živila so glavni prehranski vir nitrozaminov. Ostali viri vključujejo kontaminirano pitno vodo, cigaretni dim ter soljeno in kislo hrano.''
Šunka je tudi dimljeno živilo. Dimljenje je v kombinaci s soljenjem ali sušenjem, eno najstarejših oblik konzerviranja živil. ''Vendar dimljenje privede do tvorbe potencialno nevarnih snovi. Ena izmed takih so tudi policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH). Policiklični aromatski ogljikovodiki prestavljajo veliko skupino organskih spojin, ki nastajajo med nepopolnim izgorevanjem organskih snovi. Z dimom se te snovi prenesejo v zrak in se kopičijo na površini prekajenih mesnih izdelkov, tudi na priljubljeni šunki. Te snovi se na tak način kopičijo tudi na mesu, ki ga pripravljamo na žaru ali kako drugače nad odprtim ognjem,'' še doda dietetičarka Marina Zakić.
Šunka je nedvomno slastna in nepogrešljiva ob veliki noči. Vendar pa šunka lahko vsebuje ogromno soli, kot tudi škodljive PAH-e. Zato bodite še posebej zmerni vsi, ki imate povišan krvni tlak oz. se kako drugače morate izogibati soli. Zdravi ljudje pa v tem času lahko posežejo po šunki, a je dobro, da jo kombinirajo tudi z drugimi bolj zdravimi živili. Prav tako naj bodo pri uživanju šunke zmerni.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV