Vizita.si
Še posebej se je to pokazalo pri raku jeter, kjer so imeli ljudje z najvišjim nivojem vitamina D v krvi za kar 55 odstotkov manjše tveganje za to obliko raka.

Zdravje

Ta vitamin močno zmanjša tveganje za raka jeter

Katja Benčina
13. 03. 2018 09.31
2

Vitamin D je vitamin, ki lahko zmanjša tveganje za raka za kar 20 odstotkov, je pokazala nova študija strokovnjakov iz Tokia. Ne le to, vitamin nas varuje tudi pred nevrološkimi boleznimi in boleznimi dihal, dobro poznan je še kot vitamin, ki krepi naše kosti in mišice.

Še posebej se je to pokazalo pri raku jeter, kjer so imeli ljudje z najvišjim nivojem vitamina D v krvi za kar 55 odstotkov manjše tveganje za to obliko raka.
Še posebej se je to pokazalo pri raku jeter, kjer so imeli ljudje z najvišjim nivojem vitamina D v krvi za kar 55 odstotkov manjše tveganje za to obliko raka.FOTO: iStock

Ko je le možno, se v teh zimskih dneh odravite kam na sonce. Na ta način namreč prejmemo največ vitamina D, ki se v našem telesu lahko sintetizira sam, ko smo izpostavljeni UVB-svetlobi. Kljub temu ga v telo lahko vnesemo tudi s hrano, kot so denimo jetra, sardine, jajca, obogateni mlečni izdelki in olja. Vitamin D je dobro poznan tudi po tem, da pomaga krepiti kosti in mišice, vse več dokazov pa je tudi, da telo varuje pred nevrološkimi boleznimi in boleznimi dihal. Nova študija je pokazala še, da nas lahko varuje pred rakom.

Študia tokijskega Nacionalnega preiskovalnega centra za rakave bolezni je pokazala, da so imeli moški in ženske srednjih let z visoko vsebnostjo vitamina D v krvi za kar 20 odstotkov manjše tveganje za razvoj raka. Rezultati raziskave so bili objavljeni v ugledni britanski reviji British Medical Journal.

Največ vitamina D pridobimo z izpostavljenostjo soncu.
Največ vitamina D pridobimo z izpostavljenostjo soncu. FOTO: iStock

V raziskavi so odvzeli vzorce krvi 33.700 ljudi v starostni skupini od 40 do 69 let in so jim sledili 16 let ter analizirali podatke. Ljudje z najvišjimi vrednostmi vitamina D v krvi so imeli 20 odstotkov manjše tveganje za razvoj katere koli vrste raka v primerjavi s tistimi, ki so imeli najnižji nivo vitamina D v krvi. Še posebej se je to pokazalo pri raku jeter, kjer so imeli ljudje z najvišjim nivojem vitamina D v krvi za kar 55 odstotkov manjše tveganje za to obliko raka.

Raziskovalci verjamejo, da vitamin D proizvaja encime, ki naravno razstrupljajo kisline v telesu. S tem preprečujejo škodo, ki bi jo lahko te kisline naredile na notranje organe. Na ta način preprečujejo tveganje za raka. Strokovnjaki pravijo, da je litoholina kislina tista, ki jo proizvajajo jetra in še posebej povečuje tveganje za raka - morda je prav to razlog, da obstaja toliko manjše tveganje za raka jeter. Zapisali so: ''Verjamemo, da protirakavi učinek vitamina D ni omejen samo na en sam organ ali tkivo v telesu.''

Preprečuje vnetne bolezni

Druga raziskava, ki je bila objavljena novembra leta 2017, je pokazala, da vitamin D preprečuje še vnetne bolezni, kot je denimo revmatoidni artritis. Pri tej bolezni prihaja do otekanja sklepov, zadostni vnos vitamina D pa lahko pomaga blažiti simptome - zmanjšuje bolečino v sklepih, oteklino in občutljivost. Vodja raziskave dr. Louis Jeffrey z Univerze Birmingham je pojasnila: ''Naša raziskava kaže, da ohranjanje zadostne količine vitamina D pomaga preprečevati nastanek vnetnih bolezni, kot je revmatoidni artritis. Kljub vsemu za paciente, ki že trpijo za revmatoidnim artritisom, ne bo dovolj, če bodo le zagotovili zadostno količino vitamina D. V tem primeru bi bile potrebne zelo visoke doze.''

Kljub temu je pri tem potrebna previdnost, saj so previsoke doze vitamina D lahko problematične in privedejo do slabosti, izgube teka, razdražljivosti, bolečin v sklepih in mehkih tkivih. Zato se je treba o dodatkih vitamina D posvetovati z zdravnikom.

Ravno obratno lahko pomanjkanje vitamina D vodi do rahitisa, osteoporoze in povečanega tveganja za določene avtoimunske bolezni, kot so že omenjeni revmatoidni artritis, Crohnova bolezen, diabetes tipa 1 in multipla skleroza.

Po priporočilih Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) potrebujejo odrasli dnevno 20 µg vitamina D. Natančne potrebe je sicer težko določiti, saj je težko oceniti količino vitamina D, ki ga telo tvori samo. Pozimi, ko je manj sonca in naše telo težje samo tvori vitamin D, ga moramo zato s hrano vnesti nekoliko več kot poleti, ko je sonca dovolj, pišejo na spletni strani Inštituta za nutricistiko.

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587