To se zgodi, če ne skrbimo zase
ZDRAVJE

To se zgodi, če ne skrbimo zase

S.V.
24.05.2023, 5:00

Zdravje je ena izmed najpomembnejših vrednot, zato je pomembno, da vsak dan naredimo nekaj zase in poskrbimo za svoje dobro počutje. Nikoli pa ne vemo, kdaj nas lahko doleti kakšna bolezen ali poškodba, zaradi katere bomo potrebovali specialista ter upali, da bomo čim prej prišli na vrsto, in kar je najpomembneje, hitro poskrbeli za svoje zdravje.

Na svoje dobro počutje in zdravje lahko v veliki meri vplivamo sami. Če bomo sledili smernicam zdravega življenjskega sloga, bomo čez dan imeli več energije, manj težav z bolečinami, poleg tega pa bo zaradi naše vitalnosti lažja regeneracija po kakšni poškodbi ali bolezni, za katero nikoli ne vemo, kdaj nas bo doletela. V nadaljevanju preberite nekaj nasvetov, kakšne spremembe lahko uvedemo v svoj vsakdan in pozitivno vplivamo na svoje počutje in zdravje. 

Fizična aktivnost in prehrana 

Vadba nam lahko pomaga izboljšati razpoloženje, se boriti proti boleznim, izboljšati fizično kondicijo in celo ublažiti bolečino. Veliko bomo naredili že, če se dvakrat na teden odpravimo na sprehod, hitro hojo ali tek. Lahko pa že s preprostimi spremembami pri vsakodnevnih obveznostih naredimo nekaj zase. Če imamo v službi na izbiro dvigalo ali stopnice, raje izberimo stopnice, če se lahko do službe pripeljemo s kolesom, raje izberimo kolo kot avto. Pomembno je, da izberemo tisto, kar nas veseli in v čemer uživamo, le tako bomo s fizično aktivnostjo poskrbeli za zdravo telo in tudi duševno zdravje. 

Pri prehrani je pomembno, da uživamo sezonsko sadje in zelenjavo, na krožnikih naj bo čim manj predelane hrane. V telo je treba vnesti tudi zadostno količino vode. Ta pomaga pri uravnavanju telesne temperature, spodbuja zdravje celic in izboljša mentalno osredotočenost in razpoloženje. 

Za svoje dobro počutje boste naredili veliko, če boste vsaj dvakrat na teden aktivni. Izberete lahko tudi aktivno hojo.
Za svoje dobro počutje boste naredili veliko, če boste vsaj dvakrat na teden aktivni. Izberete lahko tudi aktivno hojo. / FOTO: Adobe Stock

Spanje 

Večina od nas potrebuje od 6 do 9 ur spanja na noč. Študije so pokazale, da naš imunski sistem trpi, kadar premalo spimo, in takrat smo bolj dovzetni za bolezni. Spanje je ena od najlažjih in najpomembnejših stvari, ki jih lahko naredimo za svoje dobro počutje. 

Socializacija

Vsak dan si je treba vzeti čas tudi za druženje s sodelavci, prijatelji ali družino. Socializacija namreč zmanjšuje stres in izboljšuje duševno zdravje. Vsi imamo svoje težave in čez dan doživljamo različen stres, zato je dobro, da gremo tudi v družbo, kjer se bomo sprostili in poskrbeli, da čez dan doživimo tudi veliko pozitivnih stvari. 

Zdravstveno zavarovanje 

Čeprav z zdravim življenjskim slogom naredimo veliko v smeri preventive, nikoli ne vemo, kdaj nas lahko kakšna bolezen ali poškodba doleti. Ko pride do bolečine ali druge težave, pa si želimo čim prej priti do pravega zdravnika, diagnoze in zdravljenja. S sklenjenim zavarovanjem Vzajemne Zdravstvena polica Varuha zdravja boste prišli hitro do specialističnega pregleda, in kar je najpomembneje, boste hitro poskrbeli za svoje zdravje. 

Čakalne dobe za preglede in zdravljenje pri specialistih so danes zelo dolge. Podatki za čakalne dobe v javnem zdravstvu so javni in ti kažejo, če na primer danes potrebujemo okulista in imamo napotnico s stopnjo nujnosti zelo hitro, bomo na prvi pregled morali čakati 70 dni ali več, odvisno je od tega, katero lokacijo bomo izbrali. Poglejmo še čakalno vrsto za dermatološki pregled. S stopnjo nujnosti zelo hitro bomo nanj čakali 34 dni ali več, spet je odvisno od lokacije in tega, katerega dermatologa bomo izbrali. Te čakalne vrste lahko preskočite, če sklenete zavarovanje Zdravstvena polica Varuha zdravja, Vzajemne, s katerim boste za specialistično obravnavo ali poseg na vrsti že v nekaj dneh.

Z zavarovanjem Zdravstvena polica boste do pregleda pri specialistu prišli že v nekaj dneh.
Z zavarovanjem Zdravstvena polica boste do pregleda pri specialistu prišli že v nekaj dneh. / FOTO: Arhiv naročnika

Posvet z zdravnikom, kadarkoli 

Zavarovanje Zdravstvena polica vam omogoča kakovostno storitev in hiter dostop do samoplačniških specialističnih storitev, operativnega posega ali drugega mnenja specialista, ko ste v dvomih. Med ključnimi prednostmi so še storitev Dr. Posvet, ki omogoča posvet z zdravnikom, kadar koli ga potrebujete, pomoč na domu, kritje stroškov zdravil, zavarovalna vsota do 30.000 evrov in brezplačna asistenca zavarovalnice. 

Zavarovanje, ki ga oblikujete glede na svoje potrebe 

Zdravstveno polico lahko oblikujete po svojih potrebah in željah. Sklenete lahko zavarovanja za specialistične zdravstvene storitve, operativne posege in za otroke od dopolnjenega 1. do vključno 25. leta. Vsa zavarovanja je mogoče nadgraditi z izbirnimi kritji.

Ko imate sklenjeno Zdravstveno polico, je zelo preprosto in hitro priti do pregleda in zdravljenja pri specialistu. Ko pri osebnem zdravniku dobite napotnico za zdravstveno storitev, preprosto pokličite v asistenčni center Varuha zdravja na telefonsko številko 080 20 60 in strokovno usposobljenim svetovalcem zaupajte potrebne podatke. V kratkem vas pokličejo nazaj in vam predstavijo najboljše možnosti za vas.

Za več informacij o individualnem in kolektivnem zavarovanju Zdravstvena polica obiščite spletno stran www.vzajemna.si ali se na brezplačni telefonski številki 080 20 60 dogovorite za posvet z enim od svetovalcev Varuha zdravja.

Sponzorirana vsebina