Uživanje oreščkov prepreči, da bi se nam s starostjo na trebuhu vse bolj nalagala odvečna maščoba. Ta je najbolj nevarna, saj obdaja tudi organe v trebušni votlini in jim tako otežuje delovanje. Poleg tega oreščki prispevajo k zmanjševanju tveganja za bolezni, pri katerih je preveč kilogramov dejavnik tveganja. To so vse bolezni srca in sladkorna bolezen. |
Pri slednji so oreščki v pomoč, saj v nasprotju s kakšnim rogljičkom ali čokolado ne povišajo krvnega sladkorja, zaradi česar hormonu inzulinu tega ni treba zmanjševati. Če se krvni sladkor ne poviša in zniža sunkovito, temveč ostaja na približno enaki ravni, pa je to bolje tudi za naše ravni energije. Kadar se sunkovito zviša in nato zniža, namreč postanemo utrujeni.
Oreščki so poleg tega zdravi, ker z njimi zaužijemo še veliko vlaknin, ki prav tako prispevajo k zdravi teži in pa tudi prebavi. Vsebujejo tudi vitamin E in folate ter minerala kalij in magnezij.
Prvo študijo, ki je bila predstavljena, so opravili na univerzi Harvard. Udeleženci, ki so za malico vsak dan namesto čipsa jedli oreščke, so v štirih letih imeli manjše tveganje, da se zredijo.
Dr. Xiaoran Liu je povedal, da ljudje, ko se bližajo srednjim letom, pogosto postopoma pridobivajo kilograme. To se lahko dogaja zelo počasi, tako da dolgo sploh ne deluje problematično. A sčasoma se lahko nabere res preveč teže, še posebno pa je škodljivo, da se ljudem velikokrat odvečna maščoba naloži na predelu trebuha.
Toda če ljudje namesto nezdrave hrane uživajo oreščke, lahko to preprečijo. S tem ko preprečijo pridobivanje teže, preprečijo tudi vrsto bolezni, ki so lahko posledica tega.
V harvardski študiji je sodelovalo 126.190 udeležencev. Dr. Liu je še dodal, da so opazili, da se mnogi ljudje oreščkom celo izogibajo, saj jih vidijo kot mastno in kalorično hrano. Prav nasprotno pa jim ta lahko celo pomaga preprečiti nabiranje odvečne teže.
Druga ameriška študija se je osredotočila na brazilski orešček. Pokazalo se je, da ta preprečuje nabiranje odvečne teže, saj poveča občutek sitosti, ravno tako blagodejno deluje na krvni sladkor.
Preberite si več tudi o tem, kako zdrav in priporočljiv je smuti.
V študiji univerze v San Diegu je sodelovalo 22 udeležencev, ki so vsak dan ob svoji običajni prehrani pojedli še približno pet brazilskih oreščkov ali pa 36 gramov nezdravih prestic. Tako so v resnici pojedli približno enako kalorij. A prestice so povzročile dvig krvnega sladkorja in delovanje inzulina, medtem ko ga oreščki niso.
Zato je profesor Mee Young Hong predstavil zaključek njegove ekipe, da lahko brazilski orešček pomaga preprečevati sladkorno bolezen in nabiranje teže.
Blagodejnost brazilskih oreščkov je tudi, da vsebujejo veliko selena in ta mineral so že prej povezali z odličnim učinkom na krvni sladkor.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV