V raziskovalnem inštitutu bolnišnice Hospital del Mar v Barceloni so skušali ugotoviti, kakšen je vpliv olivnega olja na bolezni srca in ožilja. Spremljali so 296 starejših ljudi, ki so bili povprečno stari 66. Vsi so imeli visoko tveganje za pojav bolezni srca in ožilja. Razdelili so jih v tri skupine. Vsaka je imela drugačno prehrano, ki so se je morali držati leto dni.
Ena skupina je uživala tako imenovano mediteransko prehrano z obilico ekstra deviškega olivnega olja. Na teden so ga porabili en liter. Druga skupina je ravno tako uživala mediteransko prehrano, le da so namesto olivnega olja uživali 30 gramov oreškov. Kaj pa pomeni mediteranska dieta? Obilica sadja in zelenjave, namesto rdečega mesa, ki vsebuje veliko nasičenih maščob, veliko pustega mesa, kot so ribe, školjke, piščanec. Uživali so tudi veliko stročnic. Tretja skupina pa je uživala zdravo prehrano, a brez maščob. Uživati niso smeli nobene procesirane hrane ali sladkarij.
Zanimivo je, da se je samo pri zadnjem načinu prehranjevanja znižala raven slabega in celotnega holesterola. Pri mediteranski prehrani in sploh pri olivnem olju pa se je povečala raven dobrega holesterola HDL. "Naša hipoteza je, da obilica antioksidantov v zdravi mediteranski prehrani ščiti HDL pred različnimi napadi," je povedal vodja študije dr. Alvaro Hernáez. "Ker je bolj zaščiten, lahko svoje biološke funkcije opravlja bolj učinkovito. Iz žil lahko odstranjujejo slab holesterol ter jih sprošča." Menil je, da bi morali študijo izvesti še z nezdravo hrano, kjer bi bilo stanje holesterola močno slabše.
Visoke ravni LDL-holesterola ali maščob, ki jih imenujemo trigliceridi, so povezane z višjim tveganjem za bolezni srca in ožilja. HDL pa je povezan z nižjim tveganjem, saj odvečen LDL odstranjuje iz krvnega obtoka. Dr. Daniel Rader z univerze v Pensilvaniji je v predgovoru k študiji zapisal: "Vemo, da mediteranska dieta zmanjšuje tveganje za bolezni srca, ampak ne vemo natančno, zakaj. To je en razlog: da mediteranska dieta najverjetneje izboljša delovanje HDL-holesterola."
Da bi imeli zdravo srce in ožilje, torej uživajte prehrano, ki ima veliko sadja in zelenjave, pustega mesa, kot so ribe, školjke in piščanec, pa tudi olivnega olja in seveda oreškov. Odrecite pa se mesu z veliko nasičene maščobe, procesirani hrani in sladkarijam. S slednjim boste poskrbeli, da se bo raven slabega LDL-holesterola znižala še bolj.
KOMENTARJI (10)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV