Vizita.si
Kaki vsebuje kopico za nas dobrih hranil, pri doseganju in vzdrževanju zdrave teže pa pomaga tudi, ker je eden manj kaloričnih sadežev.

Zdravje

To je pravi jesenski čudež narave

L. E.
27. 10. 2017 14.56
1

Jesen je čas za uživanje tega sadeža bogate rdeče-oranžne barve. Kaki ni le okusen, je tudi izjemno blagodejen. Ščiti pred vrsto bolezni ter nam lahko celo pomaga shujšati, saj izboljša presnovo maščob.

Kaki vsebuje kopico za nas dobrih hranil, pri doseganju in vzdrževanju zdrave teže pa pomaga tudi, ker je eden manj kaloričnih sadežev.
Kaki vsebuje kopico za nas dobrih hranil, pri doseganju in vzdrževanju zdrave teže pa pomaga tudi, ker je eden manj kaloričnih sadežev.FOTO: iStock
Njegovo ime je morda nenavadno, saj je k nam prišel s Kitajske in Japonske, toda njegov okus je prav prijeten. Poleg tega je kaki res pravo jesensko sadje. Samo v tem letnem času je zaradi njega, če se odpravite na tržnico, vse oranžno-rdeče. Toda ni le okusen. Je tudi eden najbolj zdravih sadežev.

Raziskovalci univerze v Jeruzalemu so denimo ugotovili, da pred aterosklerozo oziroma poapnenjem žil ščiti mnogo učinkoviteje kot staro dobro jabolko. Ateroskleroza je v razvitem svetu najpogostejša bolezen srca in ožilja, zaradi katere se žile lahko zamašijo, to pa lahko vodi do usodne kapi. Vodja raziskovalcev dr. Shela Gorinstein pravi, da tveganje, da nas preseneti ta bolezen, zmanjša že en srednje velik kaki na dan. Poleg tega so v eni njihovih prejšnjih študij Izraelci ugotovili še, da lahko uživanje kakija izboljša našo presnovo maščob.

Eden najboljših posladkov, če hujšate

Ker izboljša presnovo maščob, je kaki odlična izbira, če poskušamo nekaj odvečnih kilogramov izgubiti. V primerjavi z ostalim sadjem je tudi veliko manj kaloričen. En srednje velik kaki, ki tehta okoli 100 gramov, vsebuje samo 0,3 kilodžula (70 kalorij). Za primerjavo: srednje veliko jabolko, ki ima premer okoli sedem centimetrov in ne nazadnje niti ni najbolj kalorična vrsta sadja, vsebuje približno 0,4 kilodžula (100 kalorij). Blagodejen je še, ker je izredno bogat z vlakninami. Vlaknine izboljšajo proces prebave ter nas za veliko dlje nasitijo. Kakiji za povrh vsebujejo še vrsto vlaknine, ki se imenuje pektin. Ta poskrbi, da se sladkor v naši krvi ne dvigne preveč.

Uživanje kakija ščiti prav vsako celico v našem telesu, ki bo zaradi tega postalo bolj krepko in zdravo.
Uživanje kakija ščiti prav vsako celico v našem telesu, ki bo zaradi tega postalo bolj krepko in zdravo.FOTO: iStock

Celo bogastvo vitaminov in mineralov

Ta jesenski sadež se lahko pohvali še s pravo obilico vitaminov in mineralov. Obogati vas z natrijem, kalijem, magnezijem, kalcijem, železom in manganom ter z vitaminoma A in C. Vitamin C je pomemben za zdrave dlesni in močan imunski sistem. Vitamin A prav tako krepi odpornost ter celo zavira pojav rakavih celic. Pri tem mu pomaga še ena spojina, ki jo zaužijete s kakijem – betulinska kislina. Skupaj z drugimi karotenoidi, ki jih vsebuje ta sadež (lutein, likopen in zeaksantin), pa tudi ščiti oči in preprečuje njihovo starostno degeneracijo. Vse to so tudi močni antioksidanti, ki ščitijo celice, jih ohranjajo zdrave in tako upočasnjujejo naš proces staranja. Ne dajejo pa mu antioksidantnih moči le že omenjena hranila – temveč tudi flavonoidi, med njimi celo katehini, ki za povrh delujejo protivnetno. Prednosti je torej res ogromno, preostane vam samo še, da si ta čudež narave postrežete in ga pojeste.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650