Vizita.si
Kronična vnetja v telesu povzročajo bolezni.

Zdravje

To je hrana, ki proizvaja vnetja in bolezni

L. E.
14. 08. 2017 07.59
12

Zavedati se moramo, da določena živila v telesu ustvarjajo vnetja – ta pa so razlog, zakaj se pojavijo bolezni. In to tako hude, kot je rak. Vnetja so znanstveniki povezali tudi z avtoimunskimi in kardiovaskularnimi boleznimi ter diabetesom.

Kronična vnetja v telesu povzročajo bolezni.
Kronična vnetja v telesu povzročajo bolezni.FOTO: iStock
Vnetje je pravzaprav obramba telesa. S tem procesom se telo poskuša znebiti tistega, kar prepozna kot škodljivo – to pa so lahko tudi poškodovane celice, dražeče snovi, patogeni ... Toda ko je vnetij zaradi našega nezdravega načina življenja v telesu vse več, postanejo kronična. To pa lahko počasi vodi v bolezen.

Ni presenetljivo, da lahko na vnetja v telesu močno vplivamo s tem, kakšno hrano uživamo. Določeno so znanstveniki povezali z njihovim nastankom in bi se jih bilo zato bolje izogibati.

Procesirana žita niso zdrava, so pa dobrodejna polnozrnata.
Procesirana žita niso zdrava, so pa dobrodejna polnozrnata. FOTO: iStock
1. Vse, kar je ocvrto

Pri ocvrti hrani pravzaprav ni nezdravo samo to, da je obdana s preveč slabe maščobe. Še bolj nevarne so snovi, ki se proizvajajo na visoki temperaturi, ki je potrebna za cvrtje. Te v telesu spodbudijo nastanek veliko več vnetij.

2. Hrana, ki vsebuje transmaščobe

To je oblika maščob, ki je telo ne potrebuje. Če jo v zdravi in uravnoteženi prehrani uživamo v majhnih količinah, nam ne bo škodovala. Ko je uživamo preveč in še posebej, če je to v kombinaciji z drugimi nezdravimi živili, pa bo povzročila kronična vnetja.

3. Bel kruh

Ne le kruh, tudi riž ali testenine. To so preprosti ogljikovi hidrati, ki jih telo hitro spremeni v sladkor in absorbira. Študija v "The Journal of Nutrition" (Zbornik nutricistike) je ugotovila, da imamo po njihovem uživanju večjo koncentracijo vnetnih proteinov v krvi. Kriv je proces, ki jim odvzame vsa hranila, ki so za nas dobrodejna. Po drugi strani so neprocesirana žita znanstveniki povezali z nižjo koncentracijo teh proteinov. Narava nam je namenila, da uživamo živila polnozrnata.

Ocvrti hrani se je res bolje izogniti.
Ocvrti hrani se je res bolje izogniti.FOTO: iStock

4. Mononatrijev glutaminat ali MSG

To je snov, ki naj bi povzročala vnetja v telesu. Ne vedo pa znanstveniki še, zakaj, torej kakšen je točno proces, ki do vnetij pripelje. Očitno naše telo na to snov ni najbolje prilagojeno. Nekateri pravzaprav po hrani, ki jo vsebuje, doživljajo glavobole.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650