Vizita.si
Kronična vnetja v telesu povzročajo bolezni.
Zdravje

To je hrana, ki proizvaja vnetja in bolezni

L. E.
14. 08. 2017 07.59
12

Zavedati se moramo, da določena živila v telesu ustvarjajo vnetja – ta pa so razlog, zakaj se pojavijo bolezni. In to tako hude, kot je rak. Vnetja so znanstveniki povezali tudi z avtoimunskimi in kardiovaskularnimi boleznimi ter diabetesom.

Kronična vnetja v telesu povzročajo bolezni.
Kronična vnetja v telesu povzročajo bolezni.FOTO: iStock
Vnetje je pravzaprav obramba telesa. S tem procesom se telo poskuša znebiti tistega, kar prepozna kot škodljivo – to pa so lahko tudi poškodovane celice, dražeče snovi, patogeni ... Toda ko je vnetij zaradi našega nezdravega načina življenja v telesu vse več, postanejo kronična. To pa lahko počasi vodi v bolezen.

Ni presenetljivo, da lahko na vnetja v telesu močno vplivamo s tem, kakšno hrano uživamo. Določeno so znanstveniki povezali z njihovim nastankom in bi se jih bilo zato bolje izogibati.

Procesirana žita niso zdrava, so pa dobrodejna polnozrnata.
Procesirana žita niso zdrava, so pa dobrodejna polnozrnata. FOTO: iStock
1. Vse, kar je ocvrto

Pri ocvrti hrani pravzaprav ni nezdravo samo to, da je obdana s preveč slabe maščobe. Še bolj nevarne so snovi, ki se proizvajajo na visoki temperaturi, ki je potrebna za cvrtje. Te v telesu spodbudijo nastanek veliko več vnetij.

2. Hrana, ki vsebuje transmaščobe

To je oblika maščob, ki je telo ne potrebuje. Če jo v zdravi in uravnoteženi prehrani uživamo v majhnih količinah, nam ne bo škodovala. Ko je uživamo preveč in še posebej, če je to v kombinaciji z drugimi nezdravimi živili, pa bo povzročila kronična vnetja.

3. Bel kruh

Ne le kruh, tudi riž ali testenine. To so preprosti ogljikovi hidrati, ki jih telo hitro spremeni v sladkor in absorbira. Študija v "The Journal of Nutrition" (Zbornik nutricistike) je ugotovila, da imamo po njihovem uživanju večjo koncentracijo vnetnih proteinov v krvi. Kriv je proces, ki jim odvzame vsa hranila, ki so za nas dobrodejna. Po drugi strani so neprocesirana žita znanstveniki povezali z nižjo koncentracijo teh proteinov. Narava nam je namenila, da uživamo živila polnozrnata.

Ocvrti hrani se je res bolje izogniti.
Ocvrti hrani se je res bolje izogniti.FOTO: iStock

4. Mononatrijev glutaminat ali MSG

To je snov, ki naj bi povzročala vnetja v telesu. Ne vedo pa znanstveniki še, zakaj, torej kakšen je točno proces, ki do vnetij pripelje. Očitno naše telo na to snov ni najbolje prilagojeno. Nekateri pravzaprav po hrani, ki jo vsebuje, doživljajo glavobole.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
izpolni polje vzdevek 14. 08. 2017 15.46
Glede belega kruha in testenin je stvar malo bolj komplicirana. V Evropi ve;inoma uporabljamo tako imenovano mehko pšenico, katere ovoj je bele barve v nasprotju z ameriško, kjer je ovoj rdeče barve. Moka je hranilna, če vsebuje tako ovoj (bran) kot oba notranja dela pšenice in pri nas je moka večinoma mleta v celoti, medtem ko v Ameriki zaradi rdečega ovoja moki odstranijo lupino in jo celo belijo. Tako da, ni vsak beli kruh enako slab.
kam_to_pelje 14. 08. 2017 16.52
trgovinski kruh od domačega se bistveno razlikuje. Prav tako moka iz mlina ali pa moka iz trgovine. Tako da nebi jaz o neki teoriji. Preizkušeno v domači kuhinji. Razlika med obema je pa nenormalna. Sploh ne vem če lahko trgovinski še rečemo moka. No ji lahko vendar kakšna in iz česa je pa druga stvar.
Poznam kar precej ljudi ,ki so se po mnenju teh strokovnjakov ,hranili skrajno nepravilno in bi morali v prerani grob vsaj 2 ali 3 desetletja prej kot so šli nekateri pa še vedno tlačijo zemljo in so stari 80 do 90 let in še čez , jaz tem strokovnjakom ne verjamem ,vsakega po malo in veliko gibanja pa bo dolgo življenje samo od sebe prišlo .če so ljudje gensko zdravi ,se pravi da nimajo kakšnih dednih napak.
Hja zelo dobri so izdelki iz polnozrnate moke, saj pšenico pred skladiščenjem tretirajo s sredstvi proti moljem, zajedavcem itd.... po preteku določenega časa vse to zmeljejo skupaj z zrnjem, mi to pojemo kot dodatne vitamina, da smo lahko fit.
Članek je za povprečnega bralca skoraj neuporaben. Razen tistih, ki se ukvarjajo (profesionalno ali amatersko) z nutricionizmom, večina ne bo vedela katera živila in po kakšni pripravi vsebujejo transmaščobe in Mononatrijev glutamat. Torej, nutricionistom niste ponudili nič novega, povprečnemu bralcu pa premalo razumljivega.
Članek je za povprečnega bralca skoraj neuporaben. Razen tistih, ki se ukvarjajo (profesionalno ali amatersko) z nutricionizmom, večina ne bo vedela katera živila in po kakšni pripravi vsebujejo transmaščobe in Mononatrijev glutamat. Torej, nutricionistom niste ponudili nič novega, povprečnemu bralcu pa premalo razumljivega.
Članek je za povprečnega bralca skoraj neuporaben. Razen tistih, ki se ukvarjajo (profesionalno ali amatersko) z nutricionizmom, večina ne bo vedela katera živila in po kakšni pripravi vsebujejo transmaščobe in Mononatrijev glutamat. Torej, nutricionistom niste ponudili nič novega, povprečnemu bralcu pa premalo razumljivega.
Človek je dejansko pozabil kako bi se v resnici moral prehranjevati, posledica tega je tudi pretiravanje z vegetarijanstvom, veganstvom, presnojedstvom, itd., ko telo tega ni vajeno. Način prehranjevanja danes povzroča tudi zlo, slabe ljudi, teži dušo, itd. Človek je pozabil da se mora prehranjevati le s tem kar mu da narava, rastlinska narava, ne živalska, to so deli, plodovi in semena rastlin. Semen v prehrani je danes premalo, ker semena vsebujejo določen vitamin, pomanjkanje katerega je avitaminoza imenovana rak. Zdravljenje slednjega bi torej moralo biti enostavno, kot zdravljenje avitaminoze zaradi vitamina C. Ampak sistem, korporacije, kapitalizem, strici v senci, so naredili svoje, pahnili človeka v neznanje in temo, ... iz tega pa je zelo težko priti, brez da te omenjeni ovirajo, tepejo, kaznujejo, pehajo nazaj. Pot nazaj v svetlobo in raj ni lahka.
Uporabnik232871 14. 08. 2017 11.10
"Človek je pozabil da se mora prehranjevati le s tem kar mu da narava, rastlinska narava, ne živalska, to so deli, plodovi in semena rastlin." --- narava je dala tudi meso, ... seveda pa ne v taki obliki in narejenega s takim pristopom, ki se ga prodaja po trgovinah.
kam_to_pelje 14. 08. 2017 11.23
no delno se strinjam s teboj RAmzsil. toda meso in živalske zadeve v naših telesih niso nujne potrebne. saj je recimo mleko hrana mladičev. kar je za človeka v bistvu eno najbolj škodljivih živil na dolgi rok. Govorim o osteoporozi, sladkorni bolezni in srčnožilnih boleznih... Meso ima sicer nekaj beljakjovin toda to je crkovina ki jo v kuhinji z začimbami in ostalimiu termičnimi procesi pripravimo za uživanje. Potem pa razpada v našem črevesju. Pri tem pa se ustvarjajo procesi ki zakisujejo naše telo ter ustvarjajo idealno okolje za nastajanje rakavih celic. Seveda kislo okolje pomeni tudi anaerobno okolje in se zdrave celice spremenijo v rakave... V bistvu je rastlinske hrane na svetu toliko da nebi smeli poznati lakote. Tudi pestrost in okusi so v tej hrani tako široki da ljudje nebi pogrešali ničesar. Naši pradedje in prababice so opravljali težaška dela na poljih gozdovih in ne vem še kje. So jedli meso če so ga imeli le ob praznikih in tu pa tam za v nedeljo. Tudi mleko je bilo bolj po redko na mizi. Vse ostalo je bila rastlinska hrana. Bili so veliko bolj zdravi kot naše generacije, ki brez mesa in mlečnih produktov ne zdržijo niti dneva. V zdravi prehrani pa se na pobudo industrije v šolah popagira ravno to. Oreščki, pestra paleta sezonskega sadja in zelenjave nudijo telesu zadostno oskrbo z vsemi minerali belajkovinami in vitamini. Za to je potrebno pa znanje ki si ga nihče več noče osvojiti kajti lažje je zaviti v mcka kjer v parih minutkah dobiš obrok poln plastike... pa ni pomembno da je telo v bistvu zasvojeno s sladkorjem kar je tudi težava pri izločevanju mesnih in mlečnih jedi z jedilnika. Ko organizem to premaga. Je težav kmalu konec. Z spremembo načina prehranjevanja se lahko ognemo, pozdravimo ali pa močno omilimo že marsikatero resno bolezen današnje generacije. to je zgolj moj pogled in vedenje o prehrani danes. O filozofiji in sočutjo nad genocidom živali v reji in klavnicah . Ter močnm onesnaževanju planeta ter strahotnem krčenju deževnega gozda in ostalih gozdov na račun živinoreje pa kje in kdaj drugič mogoče. Toda planet zemlja je samo en in mi smo na njem. Tu si sami režemo vejo s katere bomo padli. Pa tudi dejansko se nebi smeli imenovati kot vrsta "human" ker res nekdo ki uživa v klanju in uživanju produktov le tega za moje pojme ne more biti humano bitje!!!!
Glej no glej.., pomes frites ni omenjen (!)
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1106