"Čeprav je bila izguba teže majhna, smo ugotovili, da se je pojavila že, če je bila edina sprememba v prehrani to, da je nekdo vključil stročnice," pravi avtor študije Russell de Souza, raziskovalec v bolnišnici St. Michael v Torontu. "Pomagajo tudi preprečiti, da bi pridobiti nazaj težo, ki smo jo že uspešno izgubili." |
Stročnice so morda eno najbolj podcenjenih zdravih živil sploh, kanadsko študijo komentira nutricistka Dana Angelo White, ki je profesorica na univerzi Quinnipiac. "Vsebujejo ogromno vlaknin, beljakovin, vitaminov in mineralov. Če jih redno uživamo, tudi zmanjšujejo holesterol."
Kanadski raziskovalci so poudarili še, da so za hujšanje stročnice odlične, ker imajo nizek glikemični indeks. To pomeni, da ne višajo krvnega sladkorja, kar povzroči, da si potem zaželimo več sladke, mastne, nezdrave hrane. Poleg tega pa višanje krvnega sladkorja tudi negativno vpliva na ravnovesje hormonov v telesu. Stročnice se za povrh počasi prebavljajo, tako da smo dlje siti. Sitost naj bi stročnice povečale za kar 31 odstotkov.
De Souza pravi, da 90 odstotkov hujšanj ni uspešnih ravno zato, ker imajo ljudje težave z lakoto in željo po določeni, sploh nezdravi hrani. Če uživamo stročnice je torej velika možnost, da bomo sicer zaužili manj hrane. Strinjal se je tudi, da obstajajo dokazi, da stročnice nižajo ravni slabega LDL holesterola. |
Analiza je vključila podatke 940 odraslih. Potem ko so začeli uživati tri četrtine skodelice stročnic na dan, so v povprečju v šestih tednih izgubili 0,34 kilograma. A to je bilo brez odrekanja drugi hrani ali da bi pazili na kalorije.
Študija je bila objavljena v zborniku The American Journal of Clinical Nutrition.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV