Ko pomislimo na postopek fermentacije, se pri nas sprva spomnimo na kislo zelje in repo. Vendar je mogoče fermentirati vso zelenjavo. Med fermentirane mlečne izdelke spadajo kefir, jogurt, kislo mleko. Čedalje bolj priljubljena sta tudi tempeh in miso. To pa je fermentirana soja, stalnica azijske prehrane.
Fermentacija je povsem naraven postopek, ki ga ljudje tudi na našem območju že dolgo uporabljajo za podaljšanje obstojnosti živil. Ni pa to edina pozitivna posledica. Fermentirana hrana ima še vrsto dobrih lastnosti, pove prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš.
1. Je boljše prebavljiva
Fermentirana živila postanejo boljše prebavljiva. Zaradi tega lahko po njih posežete tudi, če vas mučijo prebavne težave. A če so te hujše, nutricistka svetuje, da se glede hrane, ki jo lahko uživate, posvetujete z zdravnikom.
2. Ima večjo bioaktivnost sestavin. Kaj to pomeni?
"Postopek fermentacije v živilu povzroči nekatere spremembe, zaradi katerih se poveča bioaktivnost nekaterih njegovih sestavin. To pomeni, da ima naše telo od njih več, kot bi imelo od nefermentiranih, da se poveča njihov vpliv na naše telo."
3. Deluje protimikrobno
Fermentacija živila obogati z različnimi mikroorganizmi. Ti imajo tudi protimikrobno delovanje. To pa zato, ker v postopku fermentacije mikroorganizmi proizvajajo različne molekule, tudi tako imenovane bakteriocine. "To so beljakovine, ki jih proizvajajo bakterije, in lahko zavirajo rast in razvoj drugih bakterij."
4. Ima ugoden vpliv na srce in ožilje
Med postopkom fermentacije mikroorganizmi proizvajajo encime. “To pa so beljakovine, ki v našem telesu razgrajujejo določene sestavine hrane, kot so spet denimo beljakovine. Pri tem nastanejo v telesu bioaktivni peptidi; to so kratke verige aminokislin. Peptidi naj bi ugodno delovali na povišan krvni tlak in holesterol pa tudi na sladkorno bolezen, pomagali naj bi v boju proti debelosti, ščitili naj bi pred oksidativnim stresom, preprečevali strjevanje krvi.”
5. Krepi imunski sistem
Zato pa je to res idealna zimska hrana, ko je okoli nas več okužb. Fermentirana živila ne delujejo le protimikrobno. Našo odpornost povečujejo še s svojim blagodejnim vplivom na črevesje. Ker se v njem nahaja velik del imunskega sistema, zdravo črevesje pomeni tudi zdrav in dobro delujoč imunski sistem.
"Dobro delovanje na črevesje naj bi za povrh po nekaterih študijah pripomoglo k izboljšanju raznih alergij pri otrocih, od ekcemov do alergije na hrano, astme, rinitisa. Pomagalo naj bi tudi pri sezonskih alergijah pri odraslih."
6. Ne uživajte te hrane le pozimi
Ker so naši predniki s fermentacijo čez zimo shranjevali hrano, ta živila običajno povezujemo s tem letnim časom. A v resnici bi jih lahko imeli na krožniku vse leto.
7. Fermentirana rastlinska hrana je bolj antioksidantna
"Dokazano je, da postopek fermentacije rastlinskih živil poveča njihovo antioksidantnost. Antioksidanti pa nam koristijo, ker nevtralizirajo nevarne proste radikale, ki nastajajo znotraj človeškega telesa."
8. Morda celo ščiti pred rakom
"Nekaj raziskav celo navaja dobre učinke fermentiranih živil v protirakavem delovanju, kar pripisujejo množici spojin in encimov, ki nastanejo med fermentacijo. Fermentirana hrana je dober primer tega, kako lahko mikroorganizme uporabimo sebi v prid."
Seveda velja opozorilo, da z ničemer ni dobro pretiravati. Torej niti z živili, ki so zdrava. Vključite fermentirane izdelke v svojo prehrano, ki pa naj bo raznolika in naj vključuje še kopico drugih zdravih živil, seveda tudi nefermentiranih.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV