Kitajski raziskovalci z medicinske fakultete na univerzi Chongqing so ugotovili, da lahko uživanje pekoče hrane pomaga ljudem, ki imajo željo po uživanju preveč soljene hrane. Sol ljudje v prehrani potrebujemo. A ko je užijemo preveč, nam začne škoditi. Tudi Slovenci povprečno uživamo preveč soli, kar lahko vodi v previsok krvni tlak in bolezni srca.
Namesto po soli je pametno začeti posegati še po drugih začimbah. Kitajci so ugotovili, da je še posebej v pomoč, če začnemo uživati bolj pekočo hrano. "Že prej smo ugotovili, da že majhne količine kapsaicina, snovi, ki je v čiliju, povečajo občutek, da je hrana bolj slana. Nato smo želeli preveriti, ali zaradi tega učinka lahko ljudje res začnejo uživati manj soli," pove avtor študije profesor Zhiming Zhu. |
V študiji je sodelovalo 606 odraslih Kitajcev. Pogledali so, kaj se dogaja v njihovih možganih. Del, kjer zaznavamo slanost, je dejansko začel delovati tako ob uživanju slane kot ob uživanju pekoče hrane.
Profesor Zhu še dodaja, da lahko že samo malo bolj pekoča hrana izboljša naše zdravje. Nobene potrebe ni, da bi pri tem pretiravali.
KOMENTARJI (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV